Hokejisté budou hrát na MS o medaile, ve čtvrtfinále porazili Německo 4:1

foto Mistrovství světa v hokeji, čtvrtfinále, Německo - ČR, 26. května 2022, Helsinky. Radost hokejistů ČR z gólu. 

Helsinky - Čeští hokejisté porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Helsinkách Německo 4:1 a po třech letech si opět zahrají o medaile. V Bratislavě tehdy skončili čtvrtí a na cenný kov čekají již deset let od bronzu z roku 2012. V sobotním semifinále vyzve národní tým od 17:20 SELČ v Tampere obhájce titulu Kanadu.

Tři góly dnes vstřelili svěřenci kouče Kariho Jalonena v přesilovkách, když se v úvodních dvou třetinách prosadili David Pastrňák, kapitán Roman Červenka a další útočník David Krejčí. V 54. minutě sice Moritz Seider snížil, ale Jiří Smejkal v čase 58:10 definitivně rozhodl.

"Vidím to dnes jako vítězství charakteru, týmový duch v šatně byl neuvěřitelný. Když jde do tuhého v takovémhle zápase, týmový duch se projeví. Kluci odvedli opravdu dobrou práci, hráli jeden za druhého. Hráli jednotně, týmově, blokovali střely... Byl to vážně výborně odehraný zápas," ocenil výkon týmu Jalonen.

Lepší vstup do důležitého utkání si čeští hokejisté sotva mohli přát. Už po 35 sekundách Pastrňáka zbytečně podrazil Ehliz a sám faulovaný hráč mu zkrátil pobyt na trestné lavici. Hertlovo zakončení sice nejprve schoval v lapačce Grubauer, ale pak přišla velká paráda v podání českých hvězd. Červenka oslovil mezi kruhy Krejčího, který ještě skvěle našel Pastrňáka a ten zakončil do odkryté branky. Seider se snažil zachránit situaci marně.

V šesté minutě nebyl po Hertlově nahrávce důrazný Blümel daleko od dalšího gólu, jenže poskakující kotouč nezasáhl, jak by potřeboval. Češi udeřili až při další přesilovce. Na trestnou lavici musel Fischbuch, přišla rychlá výměna kotouče, na jejímž konci Krejčí místo avizované střely křížnou nahrávkou nabil Červenkovi, jenž v pozici klečícího střelce nezaváhal.

"Úplně jsme tohle necvičili," řekl s úsměvem obránce Filip Hronek, který si připsal druhou asistenci. "Všichni jsou to ale dobří hráči, snažíme se jeden od druhého číst, co se tam bude dít," dodal.

V 17. minutě poprvé výrazněji zahrozili Němci, ale Loibl na Vejmelku nevyzrál. Ještě před přestávkou při hře ve čtyřech na obou stranách trefil tyčku Reichel.

Ve 26. minutě Kämpfova teč bruslí skončila na oblouku branky těsně vedle tyčky, Černoch krátce nato neuspěl se zakončením zblízka. Před polovinou zápasu jeli dva na jednoho Blümel se Zohornou, zakončující Blümel však Grubauera nepřekvapil. Po Červenkově prohřešku hrál národní tým poprvé v oslabení, Noebelsovi však nedopřál radost Vejmelka.

"Karlos nás držel celých 60 minut, měl tam velké zákroky. Od něj to byl velký zápas. Je hodně klidný, tím nám strašně pomáhá," uvedl Hronek.

Chvilku poté, co byli Češi v pěti, hráli další přesilovku. A byli znovu úspěšní. Pastrňák sice kotouč nezasáhl podle svých představ, ale Krejčí vzápětí trefil nekompromisně přesně - 3:0. Zvýšit mohl Blümel, když vypíchl kotouč a závodil o něj s Grubauerem, ten však situaci zachránil. Pak přišel závar před Vejmelkou, Loibl ale ani na dva pokusy neuspěl. Souhru s Plachtou potom zakončoval Noebels, český brankář se znovu vyznamenal, když hřbetem lapačky vytěsnil kotouč na horní tyčku. Grubauer kryl Smejkalovu možnost.

Zkraje třetí třetiny měl Vejmelka i pořádnou porci štěstí, když po Plachtově ráně od modré čáry dopadl kotouč obloučkem za jeho zády do brankoviště, ale odklouzal mimo. Ve 49. minutě výrazně pomohl českému gólmanovi Hertl, jenž v obrovské šanci znemožnil přesné zakončení při dorážce Ehlizovi. Na druhé straně tvrdě pálil Pastrňák, Grubauer byl však připravený.

Po polovině třetí části měli Němci přesilovku. Sáhli ihned k oddechovému času a zariskovali s hrou bez gólmana. Ščotka vyhozením jen těsně minul prázdnou branku. Pak přišla velká skrumáž ve Vejmelkově brankovišti, ale český gólman dál držel čisté konto. Němci pokračovali s hrou bez gólmana i po Kundrátkově návratu na led, zavřeli české hokejisty v pásmu a Seider v 54. minutě ukončil Vejmelkovu neprůstřelnost.

Brzy nato mohlo přijít postupové razítko, když Krejčí s Pastrňákem uháněli sami na Grubauera, párkrát si vyměnili kotouč, ale bostonský kanonýr brankáře neprostřelil. Čtyři a půl minuty před vypršením základní hrací doby odvolali Němci Grubauera z branky znovu, Reichelův pokus zblízka zastavila horní tyčka. V 59. minutě se prodral ke kotouči Smejkal a do prázdné branky definitivně pojistil postup Jalonenova výběru.

"Můžeme být hrdí na to, jak jsme hráli," uvedl německý útočník Marcel Noebels. "Prohráli jsme si to v první dvacetiminutovce. Drželi jsme se až příliš zpátky, nepodstupovali souboje a k soupeři jsme přistupovali s přílišným respektem. Zbývajících čtyřicet minut jsme neodehráli špatně, ale nenacházeli jsme způsob, jak překonat gólmana," dodal Noebels.

Hlasy po čtvrtfinálovém utkání

Kari Jalonen (trenér ČR): "Vidím to dnes jako vítězství charakteru, týmový duch v šatně byl neuvěřitelný. Když jde do tuhého v takovémhle zápase, týmový duch se projeví. Kluci odvedli opravdu dobrou práci, hráli jeden za druhého. Hráli jednotně, týmově, blokovali střely... Byl to vážně výborný zápas. Když přišel Pasta (David Pastrňák) do týmu, mluvil jsem s Davidem Krejčím a Červusem (Romanem Červenkou), že je zkrátka musíme dát dohromady a vytvořit jednu údernou formaci na přesilovky. Dnes ukázali, proč by měli hrát spolu."

David Pastrňák (útočník ČR, autor gólu): "Je to první krůček. Máme tady nějakou misi a celý turnaj jsme se na to připravovali. Měli jsme nějaký plán a prošli nějakým procesem, abychom na tenhle zápas byli připravení. Soustředili jsme se, nedělali moc chyb, byli jsme obětaví a disciplinovaní. Přesilovky nám vyšly, kluci odbránili výborně. Gólman byl neskutečný. Důležitý byl začátek. Bavili jsme se o tom, že ať se stane cokoli, chceme mít dobrý nástup. Někdy ho máte dobrý, ale dostanete gól. Chtěli jsme se každé střídání soustředit na sebe. Věděli jsme, že nějaké góly dáme. Naštěstí to tam spadlo brzo, pak jsme hráli slušný hokej a kontrolovali jsme to. Myslím, že z celkového pohledu to byl náš nejlepší zápas na turnaji."

Filip Hronek (obránce ČR): "Hodně jsme si pomohli přesilovkami, od toho se to dost odvíjelo. Dostali jsme ji hned na začátku a využili ji. Pak se nám hrálo lépe. Karlos Vejmelka nás držel celých šedesát minut, měl tam velké zákroky. Od něj to byl opravdu velký zápas. Je hodně klidný, tím nám strašně pomáhá. Ještě jsou další dva zápasy před námi, kvůli tomu jsme sem přijeli a o nic jiného nám nešlo."

Karel Vejmelka (brankář ČR): "Celý zápas byl náročný, sice jsme vedli 3:0, ale je to takový ošemetný výsledek, kdy si nemůže dát pár minut pauzu. Padne tam jeden gól, druhý a soupeř je hned v zápase. Musíte pořád hrát to stejné. I když nám pak dali Němci gól a snížili na 1:3, už jsme si to pohlídali. Osobně jsem se cítil výborně. Zároveň patří díky klukům, protože mi hodně pomohli, zblokovali spoustu střel, a tak jsem musel předvést něco já. A tyčky? Gólman potřebuje štěstí, bez toho se vyhrát nedá. A potvrdilo se, že jsem si to dobře postavil. Jen doufám, že to tak bude pokračovat i dál."

Jan Ščotka (obránce ČR): "Je to na hlavu docela náročné, protože se jedná o jediný zápas, který rozhoduje o tom, zda bude nějaký úspěch, nebo ne. Musím pochválit všechny kluky z týmu. Ať už to bylo oslabení, přesilovka nebo Karel Vejmelka, úplně všichni podali stoprocentní výkon a jsme moc rádi za to, jak to dopadlo. Respekt zaslouží i Němci, protože hráli dobrý zápas, my jsme měli i určitou dávku štěstí, ale to k hokeji patří. Doufám, že se nás bude držet i dál."

Čtvrtfinále mistrovství světa v hokeji v Helsinkách:

ČR - Německo 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. Pastrňák (Krejčí, Červenka), 11. Červenka (Krejčí, Hronek), 33. Krejčí (Pastrňák, Červenka), 59. Smejkal (Kämpf) - 54. Seider (Noebels, Plachta). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Štolc (Švýc.) - Chaput (Kan.), Synek (SR). Vyloučení: 3:4. Využití: 3:0. Diváci: 4290.

Sestavy:

ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, D. Sklenička, Šimek, Jordán - Pastrňák, Krejčí, Červenka - H. Zohorna, Hertl, Blümel - J. Vrána, Kämpf, Smejkal - M. Stránský, Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Německo: Grubauer - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Gawanke - Plachta, Michaelis, Ehliz - Pföderl, L. Reichel, Noebels - Fischbuch, Loibl, Karachun - Schmölz, Kastner, Soramies - Ehl. Trenér: Toni Söderholm.

Individuální statistiky mistrovství světa

Kanadské bodování:

1. Červenka (ČR) 8 zápasů/14 bodů (4 branky + 10 asistencí), 2. Dubois (Kan.) 8/12 (7+5), 3. Malgin (Švýc.) 8/12 (5+7), 4. Batheson (Kan.) 8/11 (3+8), 5. Krejčí (ČR) 8/10 (2+8), 6. Cozens (Kan.) 8/9 (4+5), 7. Schneider (Rak.) 7/9 (3+6), 8. Slafkovský (SR) 8/9 (3+6), 9. Lehtonen (Fin.) 8/9 (2+7), 10. Hischier (Švýc.) 8/8 (5+3), 11. Blümel 8/8 (4+4), ...18. Pastrňák (oba ČR) 5/7 (4+3).

Střelci:

1. Dubois (Kan.) 7 branek, 2. Asplund (Švéd.) 6, 3. Hischier, Malgin (oba Švýc.), Blichfeld (Dán.), Regenda (SR) všichni 5, 7. Blümel, Červenka, Pastrňák (všichni ČR), Gaudette, Meyers (oba USA), Rajala, Manninen (oba Fin.), Cozens (Kan.), Fischbuch (Něm.) všichni 4.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je středa 24. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 4°C

Celá předpověď