https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-milovicke-rezervace-dnes-dorazilo-sest-mladych-praturu-z-nizozemska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do milovické rezervace dorazilo šest mladých praturů z Nizozemska

26.5.2022 16:25 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Dalibor Dostál / Česká krajina
Šest mladých praturů z Nizozemska přivezli dnes ochranáři do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku. Dva býci a čtyři krávy mají zvýšit genetickou pestrost dvou milovických stád. Do Milovic je poslala nizozemská nadace Taurus Foundation. Zpětným šlechtěním zvířat se vědci pokoušejí obnovit vyhynulý druh, informoval ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.
 

"Přírůstky narozené v Milovicích jsme v minulých letech poskytli do několika další rezervací v České republice. Proto jsme potřebovali doplnit jak počty zvířat, tak především zvýšit genetickou rozmanitost našich stád," uvedl Dostál. Telata praturů, která se v Milovicích zatím narodila, byla potomky jediného býka ze zakládacího stáda. Dva noví býci by tak podle Dostála měli do české populace zpětně šlechtěných praturů přinést nové geny. V milovické rezervaci doposud žilo třináct dospělých zvířat a několik mláďat praturů.

Původního pratura člověk vyhubil v 17. století. "Pratur byl předkem domácího skotu, proto holandští vědci s pomocí analýzy DNA vybrali primitivní evropská plemena, která si zachovala nejvíce znaků vyhubeného pratura, a ta od roku 2008 vzájemně kříží," doplnil Dostál. Proces by měl trvat zhruba 50 let. Nizozemská nadace se zpětným šlechtěním praturů zabývá od roku 2008, první zvířata do milovické rezervace poslala v říjnu 2015.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru v Milovicích v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice. Na otevřené stepi tam žije více než stovka zubrů, divokých koní a praturů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.5.2022 23:50
Pod kopyty stád.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

27.5.2022 07:22
Vysazování nepůvodních druhů do přírody ?
Co je a co není původní je přece definováno. Co vysadit faunu a flóru třeba třetihor ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

27.5.2022 09:21 Reaguje na Petr Pekařík
Ten pratur je zpětně vykřížený původní druh, který je navíc vysazován pouze do ohrazených lokalit. Když už máte výhrady k nepůvodním druhům, tak pranýřujte výskyt jelena siky, který ku.ví původní druh jelena lesního, přičemž vznikají geneticky nevhodní kříženci. Navíc je sika nositelem střevního parazita, který je přenosný jak na naše jelenovité, tak třeba i na zubry.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

1.6.2022 13:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vysazení siky byl moudrý tah od našich předků. Je menší postavy, méně tedy ničí les svými kopyty, dostane jen nízko na větvičky stromů. Myslivci určitě ocení jeho menší hmotnost, tedy lepší manipulaci a zpracování po ulovení.....myslím, že si raději střelí 2 - 3 siky než jednoho evropského. ..Mimochodem evropský jelen byl stejně směska mnoha poddruhů z celého světa ještě před přivezením siky. ....a parazity ve střevech má taky :) .
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

27.5.2022 12:17 Reaguje na Petr Pekařík
Na chovu nepůvodních druhů v ohraničeném nevelkém území nevidím nic špatného. Zvlášť když zde nehrozí nezvladatelné šíření do volné přírody jako to, ke kterému došlo u invazivních jelenů sika.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

1.6.2022 13:43 Reaguje na Petr Pekařík
Z článku poměrně jasně vyplývá, že domácí skot je potomkem pratura, jedná se tedy o stále tentýž živočišný druh, na našem území původní. ...no a za druhé, na vlastním pozemku si majitel může chovat co chce.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist