Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Občanská část „romské rady“ po jednání s premiérem: Do řešení krize romských uprchlíků je nutné naše zapojení, návrhy vládě jsme předkládali už na konci března

26. května 2022
Čtení na 4 minuty

Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, kteří vyvolali jednání poradního orgánu v pátek 20. května za přítomnosti premiéra Petra Fialy, vyjadřovali znepokojení nad současnou situací romských uprchlíků z Ukrajiny. Kritizovali také premiéra, že jednání “romské rady” nesvolal dříve. Uvádí se to v jejich vyjádření, které zpravodajskému serveru Romea.cz zaslala členka rady Alica Sigmund Heráková.

Rada se měla sejít dříve, prostor k diskuzi byl nedostatečný

„Jsme zklamaní, že přestože občanská část Rady vyzývala vládu ke svolání poradního orgánu už v březnu, nestalo se tak. Navrhovali jsme konkrétní kroky k řešení situace už na začátku, kontaktovali premiéra i vládu, zapojovali se do řešení tématu ubytovacích kapacit, naše Rada se ale na přímý apel schází až nyní na konci května, kdy už je situace alarmující,“ uvedl Jan Husák.

Zazněla také přímá kritika krajů a postoje některých hejtmanů k řešení krize spojené s ubytováním romských uprchlíků z Ukrajiny.

„Ve svém regionu se jako občan snažím dle svých sil a možností pomáhat od počátku celého problému. Vedle humanitární pomoci se také snažíme jednat na Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU) ohledně vhodného ubytování. Proběhla také jednání na radnici města Brna,“ uvedl občanský člen Tomáš Ščuka.

„Role státu je však klíčová. Není možné, aby jedna z nejvíce zranitelných skupin – matky s dětmi – pobývali již druhý měsíc na nádražích a venku. Odlišný přístup k této skupině je zjevný. Prostor k diskusi na jednání Rady byl nedostačující. K takto naléhavé situaci je nutné pracovat a komunikovat v pravidelnějších intervalech,“ dodal Ščuka.

Rada na svém jednání přijala usnesení, které pověřuje novou zmocněnkyni pro lidská práva Kláru Laurenčíkovou vedením pracovní skupiny k řešení současné situace. Do této skupiny se také převedla agenda předchozí pracovní skupiny, ve které byli jak zástupci neziskových organizací, tak Správy uprchlických zařízení, MPSV nebo kanceláře Veřejného ochránce práv.

Šimůnková: Docházelo k nerovnému zacházení s uprchlíky romského původu.

Právě zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková také na jednání RVZRM prezentovala výsledky šetření v Krajských asistenčních centrech pomoci uprchlíkům podle nichž docházelo k nerovnému zacházení s uprchlíky romského původu.

„Nerovný přístup k romským uprchlíkům z Ukrajiny na tzv. KACPech je problém, který ukazuje, že solidarita s uprchlíky v České republice není plošná, ve vztahu k Romům spíše naopak,“ uvedl občanský člen Štefan Oláh. „To není možné tolerovat a s kanceláří Veřejného ochránce práv budeme dále spolupracovat,“ dodal Oláh.

Bývalá detenční centra jsou pro matky s dětmi nevhodná

„V rámci jednání rady bylo odhlasováno usnesení, které doporučuje vládě zajistit dostatečné kapacity pro ubytování všech žadatelů o azyl,“ doplnila občanská členka Alena Gronzíková. „Je velmi důležité, abychom měli transparentní informace o počtech romských uprchlíků a také o ubytovacích kapacitách, a to hlavně v regionech, protože Praha a další velká města jsou již přetížena,“ dodala Gronzíková.

Shoda napříč radou byla především na tom, že pobyt v bývalých detenčních zařízeních jako jsou např. v Bělé nebo ve Vyšních Lhotách je pro matky s dětmi naprosto nevhodný. „Je to sice lepší, než být tzv. na ulici, ale zásadní je nyní zajistit, aby nedošlo k větší krizi poté, co budou na konci května zrušena Krajská asistenční centra. Bez ubytování hrozí, že budou matky s dětmi bezprizorní, a z toho pro ně plynou další rizika,“ uvedla Alena Gronzíková.

Zdeněk Guži, místopředseda za občanskou část k tomu dodal: „Ceníme si mimořádného nasazení neziskového sektoru, který od začátku krize aktivně řeší potřeby těchto lidí zasažených válkou. Pozitivně hodnotíme i vedení Správy uprchlických zařízení, které k situaci také přistoupila velmi proaktivně. Jmenování Kláry Laurenčíkové do pozice zmocněnkyně je velmi dobrý signál,“ dodává Guži.

Premiér Fiala počítá se zřízením pozice romského zmocněnce

„Vzhledem k závažnosti tématu jsme se v rámci jednání věnovali primárně situaci s uprchlíky,“ uvedl Tomáš Ščuka. „Jsme ale rádi, že z úst premiéra Petra Fialy došlo k ujištění, že se počítá se zřízením pozice romského zmocněnce. Zároveň jsme projednali další stále aktuální téma, kterým jsou rámcové vzdělávací programy, k jejichž revizím dochází na MŠMT právě teď. Je naprosto nezbytné, aby do nich byly zahrnuty informace o Romech a romské kultuře a také aby na revizi spolupracovali právě romští odborníci na vzdělávání,“ uvedl ve vyjádření pro zpravodajský server Romea.cz Tomáš Ščuka.

„Posledním bodem, který byl projednán, byly informace o výsledcích šetření smrti Stanislava Tomáše v Ústí nad Labem v roce 2021,“ dodal Ščuka.

„Na základě výsledků šetření zástupkyně VOP zasahující policisté pochybili tím, že záchrannou službu volali až s tříminutovým zpožděním. Děkujeme Monice Šimůnkové za její iniciativu. Kauza Stanislava Tomáše vzbudila totiž obrovskou pozornost i u lidskoprávních organizací mezinárodní úrovně,“ řekl Tomáš Ščuka.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon