Hlavní obsah

Konec půjčování a nářků brankářů, fotbalová liga má jednotný míč. Oblíbí si ho hráči i gólmani?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Končí půjčování nebo hektické kupování balonů před výjezdy na hřiště soupeře. Už jen v archivu zůstanou nářky brankářů, že se „pokaždé hraje s něčím jiným“. Fotbalová liga se raduje z novinky, od nového ročníku se budou hrát všechna utkání se stejnými míči. „Je to všude standard. Trvalo nám to déle než v okolních ligách, ale jsem rád, že jsme k tomu dospěli,“ pravil spokojeně Dušan Svoboda, šéf Ligové fotbalové asociace, při představení balonu od firmy Select, který ponese název „První“.

Velká změna. Nejvyšší česká fotbalová soutěž bude mít jednotný míč. Jak se vám líbí? Video: Sport.cz

 
Článek

Dominuje bílá, kterou doplňují černá a žlutá, tedy barvy fotbalové ligy. „Myslím, že pro brankáře je to velmi dobrý míč," glosoval bývalý český gólman Daniel Zítka balon, se kterým se odehraje příští ročník nejvyšší soutěže.

Právě brankáři si čas od času posteskli nad tím, že každý tým využívá jiný míč, který má odlišné vlastnosti. „Až jsem měl někdy pocit, že někteří by gól nedostali, pokud by se hrálo všude se stejným balonem," culil se šéf LFA Dušan Svoboda, když důležitou změnu prezentoval.

Foto: LFA

Nové míče pro ligovou sezonu 2022/2023.

Týmy si míče půjčovaly, některé si je i kupovaly, když jely ven. Hráči i brankáři si narychlo zvykali na to, co je u soupeře čeká. Tahle starost odpadá, míč bude všude stejný. Vedení ligy dotáhlo plán, který mělo v hlavě už delší dobu. „Kluby jsme o tom informovali zhruba před dvěma a půl roky," podotkl Svoboda.

Zavedení jednotného míče totiž nepředcházel jednoduchý proces. Všechny kluby spolupracují s některou ze sportovních firem, která jim dodávala mimo jiné i míče. Proto bylo vše potřeba připravit. „Ty smlouvy mají vždy nějakou platnost, pak se jedná o jejich obnovení. Klubům jsme se snažili dát s dostatečným předstihem vědět, aby se na to dokázaly připravit. Určitě to nebylo tak, že bychom jim letos v lednu řekli, že se od nové sezony bude hrát s jednotnými míči," informoval šéf ligy.

LFA pak oslovila všechny možné výrobce sportovního vybavení. „Měli jsme nějaká kritéria. Například aby se s míči od té firmy hrály některé evropské soutěže. Pak hrály roli i ekonomické podmínky," popsal Svoboda.

Nejvíce se líbila nabídka od firmy Select, s jejími balony se hraje například německá bundesliga nebo nejvyšší soutěže v Portugalsku, Nizozemsku, Belgii, Dánsku či Norsku. „Každá soutěž má svůj unikátní design," poznamenal Svoboda.

Zatím se s jednotnými míči bude hrát jen první liga, každý klub dostane 150 balonů a 35 kusů v zimní variantě. Co druhá nejvyšší soutěž? „Doufám, že i pro i ni je to otázka blízké budoucnosti," nastínil funkcionář.

Zítka si nový balon hned vyzkoušel. Na představovací akci si stoupl do brány a lapal míče vypálené ze speciálního stroje. „Moc jsem ale balony nechytal, spíš je vyrážel," smál se bývalý gólman, jenž prožil nejlepší léta v belgickém Anderlechtu.

„Míče od Selectu jsem měl vždycky rád. Držely trajektorii, brankářům se pak lépe chytalo," pokýval hlavou. Nejhorší zkušenosti měl s Roteirem, se kterým se hrálo mistrovství Evropy v roce 2004. „Byl šedý s tmavými pruhy, při trošku horším osvětlením nebyl tak dobře viditelný. A hlavně byl lehoučký a hodně plaval," zavzpomínal Zítka.

Kvituje, že už i v Česku bude ve všech zápasech stejný míč. „Fantastický krok," potěšilo Zítku. „Věřím, že kluby a hlavně hráči a brankáři budou spokojeni," přál si Svoboda.

Na začátku letní přípravy už budou mít míče všechny kluby k dispozici. Oblíbí si ho hráči a také brankáři?

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články