Ve Valašském Meziříčí odkryli archeologové základy domu z období středověku


0 0 votes
Hodnocení článku

Nesmírně cenný archeologický nález vydal uplynulý týden výzkum prováděný v rámci rekonstrukce náměstí ve Valašském Meziříčí. Tým vedený archeologem Muzea regionu Valašsko Samuelem Španihelem odhalil perfektně zachované části domu a kusy vybavení z konce 13. až poloviny 14. století. Archeologové odkryli dům z období vrcholného středověku v jihovýchodní části náměstí, na prostranství před Komerční bankou. „Tušili jsme, že tam nějaký objekt bude, ale s tímhle jsme tedy absolutně nepočítali. Jedná se o velký rohový dům, jehož majitel musel být v té době opravdu hodně zámožný a vysoce postavený člověk. Co je však nejdůležitější, stavba zůstala neuvěřitelně zachovaná. Z archeologického hlediska je to neskutečně cenný objev nadregionálního významu. Já osobně jsem zatím nic takového neviděl,“ neskrýval nadšení zkušený archeolog. Postupné odkrytí objektu trvalo zhruba týden a přinášelo sebou další a další dílčí nálezy. Každý sám o sobě je unikát. „Objevili jsme část základového věnce, obvodové zdi z dřevěných půlkuláčů a s omítkou z mazanice či předsíň se zdí z dřevěných desek, v jejíž útrobách se nacházely dvě kovové radlice, krojidlo na pluh, keramika, dva nože a přibližně dvě sta železných hrotů od šipek do kuše spečených do jedné velké koule. U ní byl nalezen kovový předmět, jehož účel zatím neznáme, ale teoreticky může jít právě o část kuše,“ sdělil archeolog muzea. Dům, který zřejmě zanikl při velkém požáru kolem roku 1360, doplnil linii objektů odkrytých při dřívějších výzkumech a jeho objev pomohl archeologům odhalit dosud netušenou podobu tehdejšího náměstí. „Ukazuje se, že mělo čtvercový tvar, což odpovídá tehdejším slezským městům, z prostředí kterých Meziříčí přebralo svoje městská práva,“ vysvětlil Španihel.

Archeologové zatím předběžně datovali vznik domu do konce 13. století. Díky zachovalým nálezům teď budou moci určit jeho stáří ještě s mnohem větší přesností. „Dřevo bude podrobeno takzvanému dendrochronologickému rozboru a kovové předměty půjdou na metalografickou analýzu. Výzkum v laboratořích samozřejmě nějakou dobu potrvá. Já osobně jsem velmi zvědav, co všechno dalšího ještě odhalí,“ sdělil ředitel Muzea regionu Valašsko Tomáš Vitásek.

Revitalizace náměstí  v centru Valašského Meziříčí začala v červenci loňského roku. Konečná podoba revitalizace vychází z kompromisní dohody mezi radnicí, památkáři a dalšími odborníky. Náměstí je centrem městské památkové zóny a jeho úpravy se řídí podmínkami platnými pro toto území. Nové povrchy budou kompletně z přírodních kamenů. Přibude zde fontána a časová osa. Po obvodu centrální plochy bude nově vysazeno také osm akátů a chybět nebudou ani ostrůvky zeleně s dalšími dvěma javory v jižní (horní) a se čtyřmi vyměněnými stromy v severní (dolní) části náměstí. Stavbu realizuje stavební společností PORR a.s.

Zdroj a foto: Město Valašské Meziříčí


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
0 0 votes
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Další články z IZDoprava.cz

Stránka načtena za 2,18149 s | počet dotazů: 210 | paměť: 28839 KB. | 26.03.2024 - 23:23:35