Domů
Ropa
Ropná produkce Ruska klesá, tržby jsou však obrovské
Těžba ropy
Zdroj: Dentons

Ropná produkce Ruska klesá, tržby jsou však obrovské

Ropa
2 komentáře
27. květen 2022, 13:05
Daniel Grecman

Kombinace sankcí vůči Rusku a exodus ropných gigantů z Ruska v důsledku jeho invaze na Ukrajinu způsobil pokles jeho ropné produkce. Přestože tržby za prodej ropy a zemního plynu jsou nyní rekordní, v dlouhodobém horizontu lze očekávat negativní dopady na produkční kapacitu. Dle analytiků by mohlo Rusko v druhé polovině letošního roku nuceně přijít v ropné produkci až o 3 miliony barelů ropy za den (bpd).

Ruská ropná produkce padá od jeho invaze na Ukrajinu. Producenti mají problém nalézt odbytiště pro svou ropu. Její dovoz zakázaly již například USA, Kanada, Spojené království nebo Austrálie. V EU se o ropném embargu stále diskutuje, Maďarsko nicméně ze své pozice neustupuje a případné embargo hodlá vetovat.

Obavy o dostatečnou nabídku vyhnaly ceny energetických komodit do závratných výšin, což se projevilo v obrovských tržbách producentů včetně Ruska. Analytici očekávají, že odliv zahraničního kapitálu bude mít v dlouhodobém horizontu negativní vliv na produkční kapacitu. Z Ruska se za cenu vysokých ekonomických ztrát stáhly např. společnosti BP, Equinor, Exxon Mobil Corp. nebo Shell.

Pokles těžby o 3 mil. bpd ještě letos

Dle odhadů může být v krátkodobém horizontu snížena ropná produkce Ruska až o 3 miliony bpd. Problém s odbytem naznačuje a víceméně potvrzuje rekordní množství ruské ropy na moři, kdy reporty o vývozu ropy zahrnují rovněž toto množství. Odstavení těžebních vrtů pak může vést ke znehodnocení technologie či platební neschopnosti společností a vrty pak již nemusí znovu obnovit svou produkci.

Ropná produkce Ruska se během dubna pohybovala okolo 9,16 milionů bpd a meziměsíčně poklesla o 9 % (necelý 1 mil. bpd), přičemž je pravděpodobné, že dojde v květnu k dalšímu poklesu. Odhad analytiků, že Rusko může být nuceno v důsledku sankcí snížit svou produkci až o 3 miliony bpd v druhé polovině letošního roku, potvrzuje i report Mezinárodní energetické agentury (IEA).

Takto masivní snížení ropné produkce nutně dopadne na celosvětový trh s ropou a vytváří prorůstový tlak, který může dále růst s postupným uvolňováním covidových restrikcí v Číně.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(2)
Karel Navratil
27. květen 2022, 15:26

Tak nakonec těmi embargy jsme docilili jen posílení rubliku a jeho přeměnu v petrorubl, odsun všech vyroben z Ruska a jejich míst zaplnění čínskými obchodníky.... Nakonec surovin vyteží méně a prodají dráž, my jsme se vrátili o desítky let zpět, začali jsme opět topit uhlim a chodíme na chrastí do lesa.... Rusům se smejeme, že maji inflaci 16%,pritom my máme při budovani kapitalismu víc jak oni.... Jezdíme ve starších automobilech jak oni, my máme průměr 16 let, oni 12 a benzín máme za 45,rusaci za polovic....

Miloslav Černý
29. květen 2022, 09:43

Proč nenapíšete rovnou, zlatý vliv z Ruska. Lepší žít v zkorodovaný kleci (nikoli zlatý jak se někdy říká) ale bez svobody a s cenzůrou a s přísně střeženými hranicemi jako v minulosti.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se