metro.cz

Počasí v Praze

1 °C / 8 °C

Pátek 19. dubna 2024. Svátek má Rostislav

Radnice Prahy 13 se vzpírá. Nové byty na Hůrce nechtějí

  13:52
Praha 13 je proti zástavbě Slunečního náměstí. „Neohradila se zatím oficiálně,“ tvrdí městští plánovači.

Další 1 fotografie v galerii
Zanedbané Sluneční náměstí se promění a vznikne zde pěší korzo. tedy možná. | foto: Praha 13

Zanedbaná oblast okolo stanice metra Hůrka se má proměnit. Hlavní město společně s Institutem plánování a rozvoje (IPR) proto dalo vytvořit koncept řešení oblasti. Z pohledu IPR nadějný projekt proměny Slunečního náměstí a s ním související pěší korzo však nejsou po chuti radnici Prahy 13.

„V rámci připomínek k mMropolitnímu plánu vedení radnice žádá, aby plocha v současnosti určená pro veřejnou vybavenost, která je v majetku městské části, byla určena pro veřejnou zeleň a realizaci parku,“ říká pro deník Metro starosta třinácté městské části David Vodrážka.

Plánovanou novou multifunkční budovu základní umělecké školy i proměnu náměstí si podle něj jistě zaslouží nejen děti ze třináctky. Radnice však brojí zejména proti výstavbě vícepodlažních budov na pozemcích městské části.

„V dnešní době prázdná plocha zde vznikla ještě před revolucí, kdy se tento kus sídliště nestihl dostavět. Jenže je to již více než třicet let a územní plán stále tento prostor určuje k bydlení právě kvůli nedostavěným panelákům. Mezitím se staví na jiných částech naší městské části a obyvatelé si zaslouží, aby na Slunečním náměstí vznikla oficiální zelená plocha s kultivovaným parkem. Před rokem proběhlo dotazníkové šetření a většina místních obyvatel se vyjádřila tak, že na tomto místě chtějí park,“ dodává Vodrážka. Praha zadala IPR vytvořit studii proměny náměstí i jeho okolí již na podzim roku 2019. Studie řeší celé území v okolí stanice metra B Hůrka. Podle mluvčího IPR Martina Váchy je nynější chování radnice matoucí. A některá jí prezentovaná fakta nesedí.

„S Prahou 13 od začátku spolupracujeme a doposud měla stejný cíl jako my. Pozemky jsou zastavitelné už více než dvacet let a společným cílem bylo jejich rozumné využití. I proto jsme nechali zpracovat studii a do jejího vzniku jsme společně zapojili i místní. Pokud chce nyní městská část pozemky, jež má ve správě, přeměnit na nezastavitelné, musí zažádat o změnu v současnosti platného územního plánu. A to se formálně dosud nestalo,“ vysvětluje pro Metro Vácha a dodává, že by to byla škoda. Na těchto pozemcích totiž mohou vznikat městské byty, které Praha podle Váchy nutně potřebuje.

Poslední Váchovu větu potvrzuje i starosta Vodrážka. „Připomínku k Metropolitnímu plánu skutečně teprve podáme, a to do konce června. Rada městské části o tom již rozhodla,“ upřesňuje starosta Prahy 13.

Proti proměně odpočinkové zóny ve věžáky se bouří také obyvatelé Prahy 4. Mají zde totiž v budoucnu vzniknout dva bytové domy, konkrétně ve Vavřenově a Údolní ulici v Braníku. „Námitky k územnímu rozhodnutí máme čas podat do konce května,“ píše se na sousedském letáku, který nyní koluje například na sociálních sítích.

Autor: Filip Jaroševský Metro.cz

Hlavní zprávy

Fanoušci dopravy mají letos žně. V Benešově se opět můžou projet Hurvínkem

vydáno 18. dubna 2024  18:05

Pražské metro zahájilo provoz 9. května 1974. Výročí si dopravní podnik připomíná po celý rok. Kromě programu spojeného s oslavami padesáti let podzemky...  celý článek

Biker Michal Maroši se divákům otevře v dokumentu Ten, co slaví každý den

vydáno 18. dubna 2024  12:00

Vrcholových sportovců je nepočítaně, ale jen pár z nich může říct, že o nich někdo natočil film. Mezi takové nově patří i biker Michal Maroši, který si i...  celý článek

Postele XXL čekají v nemocnici na pacienty, kteří mohou vážit až 500 kilo

vydáno 18. dubna 2024  5:00

Skupina sestřiček na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP) na III. interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze na Karlově náměstí si...  celý článek

Před chomutovským soudem stane Pavel Zítko kvůli šíření poplašné zprávy

vydáno 19. dubna 2024  0:22

U Okresního soudu v Chomutově dnes začíná hlavní líčení s aktivistou Pavlem Zítkem. Čelí obžalobě z trestného činu šíření poplašné zprávy. Soud přijal...  celý článek