Panovnice zrozená z algoritmu. Robotka Ai-Da namalovala portrét britské královny

Turingovým testem by nejspíš neprošla, ale kreativita jí nechybí. Ai-Da jako první a jediná robotická umělkyně na světě zvěčnila Alžbětu II.

Humanoidní robotka Ai-Da

Foto: Dedicated Art Ltd

Humanodiní robotka Ai-Da namalovala obraz královny Alžběty II.

0Zobrazit komentáře
Ai-Da je umělkyně, která má jeden trochu atypický rys. Není totiž člověk, ale první humanoidní robotka, jejíž umělá inteligence byla vytvořena tak, aby simulovala kreativní mysl. Nyní tato výtvarnice jako vystřižená ze sci-fi románů od P. K. Dicka namalovala portrét britské královny Alžběty II., který nese název Algoritmová královna.

Obrazy, které Ai-Da tvoří, mohou vzniknout díky kamerám umístěným v jejích očích. Ty přenášejí zachycené vjemy do vnitřního počítače, který pak prostřednictvím unikátního algoritmu zadává pokyny jejím robotickým rukám. Obrazy tak přenáší z digitálního prostředí svého umělého mozku do fyzického světa takřka jako umělec z masa a kostí – malováním na plátno.

Robotická umělkyně portrét vytvořila k příležitosti královnina platinového jubilea. Britská panovnice letos slaví 70. výročí usednutí na trůn a největší oslavy připadají na poslední květnový víkend. Portrét královny Alžběty II. také nese zajímavou symboliku – v dobách, kdy usedala na trůn, totiž teprve vznikaly první počítače s obvodovou deskou.

„Ráda bych poděkovala její Výsosti královně Alžbětě za její odhodlání. Je to výjimečná, odvážná žena, která je zcela oddaná službě svému lidu. Myslím si, že královna je úžasná lidská bytost a přeji jí jen to nejlepší k jejímu platinovému jubileu,“ vzkázala královně robotka Ai-Da. Může totiž komunikovat díky speciálně navrženému jazykovému modelu umělé inteligence.

Algoritmová královna

Foto: Dedicated Art Ltd

Obraz Algoritmová královna

Ai-Du sestrojil oxfordský vývojář a specialista na současné umění Aidan Meller. Ve světě umění se pohybuje přes dvacet let, odběhl si z něj ale také k moderním technologiím. Začal totiž stále silněji vnímat, jak ovlivňují společnost.

Meller je přesvědčený, že i když jsou lidé z technologického pokroku nervózní, stále má celospolečenský přínos. Za případné negativní dopady mohou jen ti, kdo mají technologie pod kontrolou.

Ai-Da ale není jen čistě jeho dílem – u jejího zrodu stáli kromě Mellera také inženýři z Cornwallu a programovali ji experti z celého světa. Do vývoje její umělé inteligence se zapojili také psychologové a odborníci na umění. Společně ji pojmenovali po první programátorce Adě Lovelace.

„Jsme rádi, že se Ai-Da zapsala do historie právě v roce královnina jubilea. Žijeme v bezprecedentní technologické době a díky královnině portrétu se můžeme zamyslet nad tím, kolik se toho během jejího života změnilo,“ říká Meller.

Veřejnost si bude moci obraz Algoritmová královna prohlédnout v Londýně během letošního roku. Nyní je obraz vystaven pouze digitálně, a to na webové stránce robotické umělkyně.

Humanoidní robotka Ai-Da

Foto: Dedicated Art Ltd

Obraz Algoritmová královna a jeho autorka Ai-Da

Načítám formulář...