PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.05.2022 17:33:00

Lidé se do současné situace nedostali vlastní vinou

Lidé se do současné situace nedostali vlastní vinou

Komentář na facebookovém profilu k pomoci s řešením vysokých účtů za energie

 ČEZ má rekordní příjmy a ztrojnásobil svůj zisk. Bude samozřejmě tedy vyplácet největší dividendu ve své historii! Jenže vše zdražuje. Inflace roste. Takže musíme udělat jediné: vrátit peníze lidem, aby se mohli postarat. A z energie se platí DPH. Z každé tisícovky navíc skončí u státu okolo 600 korun.

Už od začátku roku navrhujeme tyto peníze vrátit lidem. Je pak na vyjednání kompromisu, zda půjdeme cestou výhodných tarifů či voucherů, jako to udělali britští konzervatisté. Dlouhodobě chci, aby se zisky ČEZu (které teď navíc získal za zdražování cen energií) vrátily do podpory českých domácností. Vedle je třeba taky prosadit zvýhodněný tarif, tedy zvýhodněný odběr prvních megawatthodin a daňový bonus, vyšší životní minimum a další podpory zranitelnými. Klíčový je třeba náš návrh na automatickou valorizaci rodičovské.

Lidé se do současné situace nedostali vlastní vinou. Je třeba jim pomoci. Rychlá a okamžitá řešení jsou sice třeba, ale nenahradí však velké a systémové reformy.

Například změna struktury plánovaných projektů v Modernizačním fondu. Kvůli rostoucí ceně povolenek přijde do Česka z Evropy do Modernizačního fondu minimálně o 250 miliard korun více, než se očekávalo. Peníze z něj by měli jít výrazně více na komunitní energetiku, solární řešení pro bytové domy a instituce, rekonstrukce směrem k energetické úspoře, a podle mě i na energeticky neutrální výstavbu.

My Piráti totiž chceme podporu komunitní energetiky, obnovitelných zdrojů, výstavbu moderního bydlení i chytrých renovací veřejných budov či domácností, které pomohou lidem i podnikatelům v různých oborech ušetřit desítky tisíc korun. Nemůžeme nechat lidi v krizi propadnout skrz záchrannou síť. To nesmíme dopustit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama