Do připomínky výročí atentátu na Heydricha se promítla i válka na Ukrajině

foto Slavnostní shromáždění k 80. výročí operace Anthropoid a zahájení výstavy Nikdy se nevzdáme k 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha za účasti prezidenta Miloše Zemana a slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, 27. května 2022, Národní muzeum, Praha. U mikrofonu hovoří ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Praha - Česko si připomnělo 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, letos poprvé jako oficiální významný den označený jako Den národního vzdoru. V pražské Libni se dopoledne konala rekonstrukce útoku, který s pomocí domácího odboje provedli dva výsadkáři vyslaní z Británie - Čech Jan Kubiš a Slovák Jozef Gabčík. Zástupci české, slovenské a britské vlády při pietním shromáždění ocenili hrdinství výsadkářů. Tehdejší boj proti nacistickému režimu přirovnali k nynějšímu úsilí Ukrajiny vzdorovat ruské agresi.

Výsadkáři Gabčík a Kubiš zaútočili na Heydrichův vůz 27. května 1942 v Praze. Atentát na nejmocnějšího muže tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a jednoho ze spolutvůrců holokaustu je považován za největší čin evropského domácího odboje během druhé světové války. Přispěl k poválečnému obnovení Československa, k tomu, že se mohlo zařadit mezi vítězné státy.

Za klíčovou událost dějin Evropy a světa dnes označil atentát na Heydricha prezident Miloš Zeman. Útok stál za následné oběti českého národa, protože zabránil možným mnohem větším obětem, řekl prezident na večerním slavnostním shromáždění v budově Národního muzea.

Rekonstrukci útoku na Heydricha dnes dopoledne v pražské Libni přihlížely stovky lidí. Vzpomínkovou akci zahájil přelet stíhacího letounu typu Hawker Hurricane, s nímž bojovali piloti 310. československé perutě v britské Royal Air Force (RAF).

Po skončení rekonstrukce následoval vzpomínkový akt u památníku Anthropoid s pokládáním věnců, kterého se zúčastnila šéfka britské diplomacie Liz Trussová a její český protějšek Jan Lipavský (Piráti), ministři obrany Česka a Slovenska Jana Černochová (ODS) a Jaroslav Naď, zástupci armády, Prahy, osmé městské části či velvyslanci několika států.

Britská ministryně zahraničí vyjádřila hrdost nad tím, že českoslovenští parašutisté dostali výcvik v její zemi. Po konci studené války podle ní převážil pocit, že svět se změnil, ale nynější ruská invaze na Ukrajině a snaha Kremlu zničit základní hodnoty civilizovaného světa ukazují, že je třeba být silní a ustupovat není namístě, řekla. "Musíme se inspirovat těmi, kteří pro svobodu obětovali vše," vzpomněla na události z 27. května 1942.

Ministryně obrany Černochová a ministr zahraničí Lipavský připomněli, že hrdinství atentátníků i památka obětí kruté nacistické odplaty se staly symbolem a mementem nikdy nekončícího boje za svobodu a demokracii, což je nyní zvlášť aktuální na Ukrajině. Vyjádřili naději, že Ukrajina s podporou spojenců nakonec válku s Ruskem vyhraje.

Lipavský se při následném jednání shodl se šéfkou britské diplomacie na potřebě další vojenské i politické podpory Ukrajině a nutnosti pracovat na obnově země napadené Ruskem. Podle Trussové je důležité vytvořit plán obnovy pro Ukrajinu, ale také více chránit okraje Evropy včetně například balkánských států.

Památku parašutistů z operace Anthropoid v Praze uctila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položením věnců u kostela svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Kostel, v jehož kryptě se Gabčík a Kubiš ukrývali a později spolu s dalšími pěti parašutisty v červnu 1942 po boji zemřeli, označila slovenská prezidentka za silné místo. "Jsem velmi ráda, že jsem to mohla vidět, včetně těch autentických detailů," řekla novinářům. Kryptu dnes nebylo možné navštívit kvůli rekonstrukci.

Podobně jako Zeman i slovenská prezidentka zařadila úspěšný útok na Heydricha mezi nejvýznamnější diverzní akce druhé světové války. "Jsem ráda, že díky Jozefu Gabčíkovi nese tento útok i silnou slovenskou stopu," řekla večer v Národním muzeu Čaputová. Události před 80 lety dala do souvislosti s nynější válkou na Ukrajině. Ruská agrese a tyto historické události podle ní připomínají, že ochranu demokracie nelze nikdy podcenit.

Pietní akty související s výročím atentátu se konaly a budou konat na několika dalších místech v Praze i jiných městech. Památník v Panenských Břežanech v sobotu představí atentát na Heydricha ve virtuální realitě. Návštěvníky do ní přenesou speciální brýle. Jde o pilotní projekt, který ukáže průběh atentátu z pozice nezávislého pozorovatele i z pozice jednotlivých aktérů, tedy Kubiše, Gabčíka či svědkyně Marie Navarové.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď