10 celebrit s modrýma očima: Majitelé této vzácné barvy jsou náchylnější k určitým chorobám

10 celebrit s modrýma očima: Majitelé této vzácné barvy jsou náchylnější k určitým chorobám
Zdroj: Showpix
Brad Pitt je ukázkovým příkladem herce, který si svým charisma - a také pohledem očí - dokázal podmanit miliony fanynek po celém světě.Moderátorka Televizních novin Lucie Borhyová by jistě nebyla na obrazovce tak výazna, kdyby její oči zářily jinak než modře.Také písničkář Tomáš Klus sází ve své image na pomněnkově modré oči. Nejedna fanynka se v nich ztratila.   Hollywoodská kráska Cameron Diaz je svýma hypnoticky modrýma očima proslulá. Zakoukal se do nich nejeden filmový producent i její manžel Benji Madden. + 6 fotek+ 7 fotek

Máte modré oči stejně jako Cameron Diaz, Lucie Borhyová nebo Tomáš Klus? Potom patříte mezi osm procent světové populace a podle vědců máte dost možná jednoho společného předka. Čím dalším jsou modré oči specifické? A opravdu se s nimi rodí všechny děti?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 28. 05. 2022 08:00

„Původně jsme všichni měli hnědé oči," vysvětluje podle Science Daily profesor Hans Eiberg z katedry buněčné a molekulární medicíny kodaňské university. „Z toho můžeme vyvodit, že všichni modroocí jedinci jsou propojeni stejným předkem." Profesor Eiberg a jeho tým zkoumali DNA a porovnávali barvu očí modrookých jedinců v tak rozmanitých zemích, jako je Jordánsko, Dánsko a Turecko.

Jaké oči mají děti Kate Middleton?

Oproti tomu, co si lidé a mnozí odborníci mysleli v minulosti, předvídat barvu očí u dětí není vůbec jednoduché a nelze to určit s jistotou. A to dokonce ani v případě, že mají oba rodiče oči modré. Jako příklad uvádí web Aucklandeye britskou královskou rodinu - princ William se pyšní modrýma očima, jeho žena Kate Middleton zelenýma. Jakou barvu očí mají jejich děti? Princ George, stejně jako nejmladší princ Louis je mají tmavě hnědé, jejich sestra, princezna Charlotte, zase modré.

Novorozené děti a modré oči

Barva očí novorozených dětí se ustálí teprve s časem, přibližně do tří let věku. Dříve panovala mylná představa, že se všechny děti rodí s modrýma očima, dokonce se pro tento jev ujal pojem baby blue". To je podle studie Stanfordské univerzity dávno překonaná fáma. Studie v roce 2016 zjistila, že 2/3 ze zkoumaných novorozenců se narodily s hnědýma očima a pouze 1 z 5 dětí s očima modrýma, povětšinou bělošského původu.

Modré oči je nutné chránit

Mutace hnědých očí na modré prý nepředstavuje ani pozitivní, ani negativní důsledky pro člověka, který se jimi pyšní. Ovšem, jak uvádí web Auckladeye, modré oči jsou kvůli nižšímu množství melaninu v duhovce také mnohem citlivější na světlo a proto náchylnější k jistým očním chorobám. Modrookým lidem se proto nedoporučuje zdržovat se delší dobu na slunci a oči před UV paprsky chránit slunečními brýlemi.

Modrá barva je jen světelná iluze

Jak už bylo řečeno, barva našich očí závisí na množství melaninu v duhovce, která se skládá ze dvou vrstev. A zadní vrstva má vždy hnědý pigment. Modré oči potom svoji barvu získávají na podobném principu, jako voda nebo obloha - rozptylují světlo, které se odráží zpátky.

Také mezi známými osobnostmi vynikají ty, které nás uhrančivě modrýma očima fascinují. Patří mezi ně Lucie Borhyová nebo Tomáš Klus, ze zahraničních potom Daniel Radcliffe, Jake Gyllenhaal, Reese Witherspoon, Cameron Diaz, Alexis Bledel, Chris Hemsworth, Zac Efron, Brad Pitt, Bradley Cooper nebo Jared Leto.

Zdroje informací:

Sciencedaily.com

Aucklandeye.co.nz

ncbi.nlm.nih.gov

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články