Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zdraží cestovní pojištění? Až o 17 %, tvrdí experti. Pojišťovny: Nezdražujeme, ale...

Autor: ČTK, Andrea Ulagová - 
29. května 2022
05:40

Zdraží cestovní pojištění? Podle dat portálu Top-Pojištění.cz se pojišťovny chystají v nejbližších dnech zdražit proti loňsému roku o deset až 17 procent. Podle portálu porostou zejména ceny balíčků s vyšším krytím léčebných výloh, které obvykle zahrnují i plnou ochranu v případě onemocnění covid-19. Blesk Zprávy oslovily několik pojišťoven. Většina z nich tvrdí, že žádné zdražení nechystají, jiné jej opatrně připustily u některých typů produktů.

Cestovní pojištění v nejbližších týdnech zdraží proti loňskému roku o deset až 17 procent. Vyplývá to z dat portálu Top-Pojištění.cz. Vyplatí se proto podle něj porovnat nabídky různých pojišťoven a s ohledem na pandemii koronaviru si také ohlídat, co vše dané pojištění pokrývá.

Nejvýrazněji podle portálu porostou ceny balíčků s vyšším krytím léčebných výloh, které obvykle zahrnují i plnou ochranu v případě onemocnění covid-19. Levnější produkty podražily v rozmezí pět až deset procent, u těchto balíčků je však nutné si důkladně ověřit, zda kryjí také například karanténu nebo hospitalizaci v důsledku infekce koronavirem, protože ne ve všech destinacích je koronavirus na ústupu.

Rostou náklady na ošetření a repatriaci

Porostou podle portálu i ceny různých připojištění včetně autoasistence, u některých pojišťoven až o desetinu. Zdražení očekává také u pojištění pro opakované pobyty, někdy známé jako celoroční pojištění. Zvlášť v případě těchto produktů lze ušetřit díky rodinným tarifům. U nejčastěji poptávané varianty pojištění pro tříčlennou rodinu po Evropě na sedm dní se zvýší cena pojištění přibližně o 240 Kč, kdy se původní částka průměrně pohybovala okolo 1400 Kč.

„Máme informace, že se zdraží všechny produkty cestovního pojištění bez ohledu na cílovou destinaci. Nejvíce se to dotkne balíčků s vyšším krytím, tedy nejvyhledávanějších produktů, které využívá zhruba 70 procent všech klientů. Důvodem je růst nákladů včetně případných ošetření a repatriace. Pokud se lidé chystají vycestovat, doporučujeme jim neváhat a pořídit si cestovní pojištění co nejdříve, ještě za nynější ceny. Ceny jednotlivých pojišťoven se mohou značně lišit,“ uvedla produktová specialistka portálu Top-Pojištění.cz Marcela Šedivá.

Budou skutečně pojišťovny zdražovat?

Blesk Zprávy oslovily některé pojišťovny. Většina z nich zdražování popřela, jiné je připouštějí, ale ne v blízkém horizontu.

„V UNIQA právě ladíme do produktu letošní novinky pro letní sezónu, tak jako každý rok. Přidáváme některá krytí a upravujeme pojistné částky v jednotlivých balíčcích. Platnost bude v průběhu června. Ohledně zdražování sděluji, že UNIQA nehodlá provést prosté zvýšení cen. U krytí v modelu dosavadního objemu krytí se cena nebude měnit,“ uvedla mluvčí UNIQA Eva Svobodová a dodala: „Pokud dojde k úpravě, pak jen v souvislosti s jiným lepším obsahem produktu se širší pojistnou ochranou pro klienty. Nadále pokračujeme v politice výhodné ceny pro rodiny až se 4 dětmi.“

„U stávajícího  produktu pojistné nezvyšujeme, v minulých dnech jsme uvedli na trh nový produkt Allianz Travel, u kterého mohou klienti využít aktuálně akční slevu 20 %.“, láká mluvčí pojišťovny Allianz Marie Petrovová.

„Aktuálně žádnou změnu nastavení produktu ani sazeb nepřipravujeme,“ řekl Blesk Zprávám Petr Milata z ČSOB Pojišťovny.

„Změny cen cestovního pojištění aktuálně neplánujeme. Zůstávají na stejné úrovni jako dosud. To platí jak pro zahraniční cestovní pojištění, tak pro tuzemskou variantu,“ řekl za pojišťovnu Generali Jan Marek.

„Slavia nejenom, že cestovní pojištění nezdražuje, ale navíc jej od tohoto pondělí ještě rozšířila. Nyní tak mají klienti „za stejné peníze více muziky“. Jinak řečeno: covid už není za příplatek, ale stal se standardní součástí pojištění léčebných výloh, které tvoří základ každého cestovka (samozřejmě bez přirážky) a navíc Slavia rozšířila seznam pojistitelných sportů (taky bez přirážky),“ řekl Blesk Zprávám Václav Bálek ze Slavia pojišťovny.

„Zdražení proběhlo pouze u některých druhů cestovního pojištění cca o 10 %,“ řekla Ivana Málková z ERGO pojišťovny.

Pojišťovny: Nezdražujeme, ale...

„Aktuálně před letní sezónou (před letní sezónou) neplánujeme měnit sazby pojistného pro produkty cestovního pojištění, které nabízíme na českém trhu. Neustále však monitorujeme a analyzujeme všechny vlivy, které by mohly mít dopad na případnou změnu v pojistném krytí a tím následně i na výši pojistného,“ uvedla  za pojišťovnu UNION Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

„Naše pojištění jsme nezdražili, klienti ho kupují ještě více než před covidem-19 nebo současnou inflační krizí, a dokonce si vybírají kvalitnější/vyšší varianty našeho cestovního pojištění. V současnosti velmi pečlivě sledujeme všechny náklady spojené s cestovním pojištěním,“ řekl Blesk Zprávám Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. 

„Pravdou je, a vidíme to už z čísel za loňský rok, že lékařská péče v zahraničí opět zdražila, součástí případů našich klientů jsou stále častěji nákladné letecké transporty a repatriace a vysokým tempem tak přibývá velkých škod nad 100.000 Kč. Rostou také ceny dovolených (individuálních i zájezdů přes CK), což způsobuje zvýšené náklady na škody z pojištění storna,“ dodal Divoký a připustil:  „Může se tak stát, že v průběhu letošního roku budeme muset k navýšení cen přistoupit.“

„Ušetřeno.cz vycházelo z ceníků na nadcházející sezónu poskytnutých od vybraných pojišťoven. Zdražení se bude týkat přibližně 80-85 % klientů, kteří si sjednávají cestovní pojištění přes Ušetřeno.cz. Jde o relativně velký vzorek klientů, proto lze předpokládat obdobný trend na celém trhu cestovních pojištění,“ vysvětlil Blesk Zprávám Lukáš Přikryl z portálu Ušetřeno.cz, podle čeho srovnávač usoudil, že pojišťovny budou v příštích týdnech zdražovat.

Video  Tipy na červnové výlety  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi