InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sekáči se vrátili na louku do Bernartic. Umění s kosou poměřili i čtyři starostové

Vítěz Eduard Šejna.  , Autor: Martin Petřík

Vítěz Eduard Šejna.     Autor: Martin Petřík

BERNARTICE – V sobotu 28. května se na louce pod Posvátným v Bernarticích uskutečnil devátý ročník Bernartického sekáče. Letošní soutěže se zúčastnilo 34 dospělých účastníků plus jeden mladý sekáč. Aby jim šla práce od ruky, pěkně vyhrávala živá hudba. Soutěž společně pořádají místní zemědělské družstvo a městys Bernartice. Ve hře jsou i zajímavé ceny - vítěz si odváží obří uzenou kýtu. Ta tentokrát putovala na Konopiště s Eduardem Šejnou, který těsně porazil Miroslava Šobra z Tažovic na Strakonicku. Třetí skončil další zkušený účastník těchto soutěží František Šmolík z Radošic na Plzeňsku. Soutěž žen vyhrála Drahomíra Pešková z Volar, kde soutěž sekáčů pořádají také a má ještě delší tradici.

 

Sobota na bernartické louce nabídla tak kvalitní výkony, že by příchozí ani nepoznali, zda trávu posekala kosa sekáče nebo pojízdná sekačka. Sekáči si zas pochvalovali letošní trávu. V pátek poměrně dost napršelo a lehce mokrá tráva se seče mnohem lépe než tráva suchá.

Kromě toho, že se sjeli sekáči zblízka i z daleka a lidé se po dvouleté pauze rádi přišli podívat na jejich umění, do řádků nastoupili i čtyři starostové a v pomyslné soutěži tak změřili síly. Z Veselíčka dorazil starosta Jiří Lešek, z Kovářova Pavel Hroch, z Mladé Vožice Jaroslav Větrovský a za domácí Bernartice soutěž absolvoval Pavel Souhrada. Z konečné tabulky bylo zřejmé, že nejlíp se kosou oháněl starosta Veselíčka Jiří Lešek. I když ani ostatním starostovům, z nichž Jaroslav Větrovský mimoto pracuje v Senátu a Pavel Hroch na jihočeském hejtmanství, není kosa cizí.  

Podle bermartického starosty Pavla Souhrady byla účast oproti předchozím ročníkům hodně slušná. Bývalý předseda zemědělského družstva Pavel Novotný na začátku pohovořil o vzniku této soutěže. Prý za ní stojí především Marie Tupá z nedalekých Ratajů, která taky v minulosti už soutěž žen vícekrát vyhrála. Bývalý předseda zemědělského družstva zároveň symbolicky předal žezlo novému předsedovi Pavlu Rozhoňovi, který ale soutěž dobře zná, pomáhal i při předchozích ročnících soutěže. A kdo tedy vyhrál? 

Konečné pořadí nejlepších:
Muži: 1. Eduard Šejna – 1,01, 2. Miroslav Šobr – 1,05, 3. František Šmolík – 1,13, 4. Ladislav Kubovec – 1,35, 5 – 6 . Václav Hroch starší, Kamil Trčka -1:40.
Ženy: 1. Drahomíra Pešková – 1,58, 2. Hana Vomáčková – 2,08, 3. Marie Tupá – 2,17, 4. Julie Konečná 2,18, 5. Marie Krejčová – 2,80.

Nejmladší sekáč – Pavel Doubek – 12 let
Nejstarší sekáč – Václav Hroch starší – 81 let
Nejlepší pokos – Eman Stejskal, Stanislav Toman.

Milevské noviny přinesou další zajímavosti a také odtajní, jak dopadlo soutěžní klání čtyř starostů. 

 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Sekanina 

    Reagovat

     

    Hroch a Větrovský si dělali předvolební agitaci u ODéeSáka Souhrady ? Tak to musel být pěkně kyselý ...

    Vloženo 31.5.2022 15:02:00

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace