Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rostlinné produkty stále chybí. Bezmasou stravu preferuje již 40 procent Čechů

  9:00
Alternativní produkty se na pultech českých obchodů objevují čím dál častěji a už je nenakupují jen vyznavači rostlinné stravy, ale i konzumenti, kteří chtějí svůj jídelníček odlehčit od masa. Podle nejnovějších data z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro ProVeg Česko preferuje bezmasou stravu již 39 procent populace. Nabídka rostlinných alternativ v maloobchodních řetězcích se za poslední roky v tuzemsku rozrostla, stále se ovšem nevyrovná pestrostí a dostupností zahraničí.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ProVeg

Dle aktuálního průzkumu počet spotřebitelů a spotřebitelek, kteří nějakým způsobem omezují konzumaci živočišných produktů, od konce roku 2020 vzrostl o 10 procent, přičemž tři procenta z nich se stravují vegansky, 7 procent vegetariánsky, 25 procent flexitariánsky a čtyři procenta jí z masa pouze ryby. Občasných konzumentů a konzumentek masa je aktuálně v Česku 25 procent.

„Výsledky průzkumu nám potvrzují trendy, které vidíme několik posledních let v Česku. Lidé upravují své stravovací zvyklosti ať už kvůli snaze o zlepšení svého zdraví, obavám o životní prostředí či jiným důvodům,“ říká ředitel ProVeg Česko Martin Ranninger a dodává, že velká část populace by ráda svou spotřebu živočišných výrobků snížila, naráží však na překážky, které změnu jídelníčku znesnadňují.

Česká pobočka mezinárodní neziskové organizace ProVeg International spolupracuje mimo jiné s výrobci potravin a maloobchodními řetězci na tom, aby tyto překážky byly co nejmenší. „Obchodníci by měli komunikovat především výhody obsahu bílkovin, které spotřebitelé a spotřebitelky mohou z rostlinných produktů získat,“ uvádí retail manažerka ProVeg Česko Tereza Trávníčková.

Rozvoj rostlinných alternativ

Kategorii rostlinných alternativ aktivně rozvíjejí maloobchodní řetězce i tuzemští výrobci potravin. „Zákazníci v našich prodejnách stále častěji nakupují bezmasé výrobky a stejně tak se rozrůstá sortiment alternativních zdrojů bílkovin rostlinného původu,“ prozrazuje manažerka kvality Albert Česká republika Anna Malenová.

„V našich prodejnách tak zákazníci mohou najít produkty bez masa jako jsou například vegetariánské párečky, falafely, mleté masové alternativy či burgery. Nejrychleji rostoucí zájem je o alternativy veganských nebo vegetariánských burgerů.“

Izraelci si tisknou steaky. Alternativní výrobu chválí nejen ekologové

Příklon k rostlinné stravě není krátkodobý trend, ale trvalá změna stravování společnosti. Mnoho firem se tak čím dál častěji pouští do výroby také vegetariánských či veganských alternativ. „My jsme se rozhodli do této kategorie vstoupit se značkou Pan Hrášek, která spotřebitelům přináší benefit v podobě hrachového základu,“ uvádí majitel a generální ředitel Emco Martin Jahoda.

Dle průzkumu by tak 51 procent spotřebitelů a spotřebitelek rádo zvýšilo množství bílkovin ve své stravě. Prodejci a výrobci alternativ masa by měli pokračovat ve vzdělávání spotřebitelů a spotřebitelek o výhodách rostlinných bílkovin a jasně komunikovat nutriční údaje na obalech výrobků.

„Až 71 procent Čechů a Češek si bílkoviny spojuje s celkovým zdravím a dobrou kondicí, 66 procent uvedlo, že jim pomáhají zvýšit energii. Pro 50 procent jsou důležité pro udržení aktivity i s přibývajícím věkem a 75 procent uvedlo, že pomáhají podporovat imunitní systém,“ dodává Trávníčková.

Z alternativ masa pak vede kuřecí následované hovězími rostlinnými produkty, 23 procent spotřebitelů a spotřebitelek, kteří již konzumují rostlinné alternativy masa, považují za atraktivní tyto alternativy: kuřecí 70 procent, hovězí 69 procent, rybí 62 procent, krůtí 57 procent, vepřové 45 procent.

Jaký typ alternativ masa považujete za atraktivní? | foto: ProVeg International

„Zákazníci se také zajímají, o jaké zdroje bílkovin se jedná, zda je původem sója, pšenice, cizrna, čočka a další, a proto nabízíme pestrou řadu těchto rostlinných výrobků. Tento sortiment neustále rozšiřujeme,“ dodává Anna Malenová.

Stát zaostává v podpoře inovací

Vlády několika unijních zemí již podnikly aktivní kroky směrem k podpoře vývoje nových inovativních rostlinných výrobků. Často tak činí v rámci národních klimatických opatření a s cílem zvýšit konkurenceschopnost firem. Nizozemí, Dánsko a Německo jsou jedny z prvních států v EU, které dodatečně podporují produkci rostlinných potravin. V několika národních či regionálních plánech jsou také rostlinné bílkoviny v popředí jakožto udržitelný a vhodný způsob pro budoucí zachování vysokého standardu kvality potravin.

„Rostlinné burgery, párky či řízky však nemusí vyrábět pouze startupy. V zahraničí na rostlinnou vlnu naskočili i výrobci živočišných potravin,“ říká Tereza Trávníčková.

V nabídce rostlinných produktů vede Globus. Penny opět na chvostu

Například firma Rügenwalder Mühle, tradičně známá výrobou uzenin, byla jednou z prvních společností v Německu, která vyráběla vegetariánské a později veganské alternativy masa. Prodej jejích veganských a vegetariánských alternativ v roce 2021 poprvé převýšil prodej tradičních produktů z masa.

Výrobci potravin již však sami zařazují rostlinné alternativy do svých produktových portfolií. V Česku je to například firma Emco, která na podzim představila již zmíněnou značku Pan Hrášek, jež nabízí rostlinné alternativy masa a mléčných výrobků.

„Podpora státu je zajisté klíčová pro další rozvoj a inovace v českém potravinářském sektoru,“ dodává Martin Ranninger. „Pokud by k ní nedošlo, můžeme očekávat, že na trhu budou pouze výrobky ze zahraničí a čeští potravináři nebudou moci dostatečně reagovat na měnící se trh.“

Autor:

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení je v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

Kamiony dopravců z ciziny unikají v Česku trestu. Zaplatí jen každý druhý

13. května 2024

Premium Řidiči zahraničních kamionů nemusí být v Česku příliš nervózní, pokud překročí povolenou rychlost...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení je v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

Knihovny věcí jsou stále populárnější. Potěší planetu i peněženku

12. května 2024

Obavy z koupě jen občas využívaného či drahého zboží zkoušejí nově řešit takzvané knihovny věcí....

Horečka kolem birkinek pro mileniály trvá, vznikla i háčkovaná verze kabelky

12. května 2024

Kabelka ve tvaru půlměsíce, kterou někteří nazývají „Birkinkou pro mileniály“ a jiní ji zase...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...