Nové využití pro chátrající budovy. Obce mohou žádat o dotace, upraví je na ubytování pro uprchlíky

Až do konce května můžou obce a kraje žádat o dotaci na úpravu bydlení pro ukrajinské uprchlíky. Ti zatím často bydlí na ubytovnách, v internátech nebo v penzionech, které bude potřeba časem uvolnit. Proto ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dotační program Ukrajina, který slouží k rekonstrukci objektů ve špatném stavu. Následně po odchodu Ukrajinců zpět do vlasti zůstanou opravené byty obcím a krajům pro potřeby vlastních obyvatel.

Plzeň Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Až do konce května můžou obce a kraje žádat o dotaci na úpravu bydlení pro ukrajinské uprchlíky (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Do opravy chátrající budovy ve svém areálu se pustila i Střední škola živnostenská v Plané na Tachovsku. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o výstavbě bytů pro uprchlíky

Pokyny žákům dává mistr Petr Pavelka. „To jsou žáci oboru zedník,“ uvádí žáky mistr. „Budeme dělat přípravný práce pro omítky, obkladače, malíře. Škrabání omítek, oklepání obkladů atd. Je toho strašně moc,“ popisuje Pavelka.

„Vidíme, že jsou pryč zárubně od dveří. Tady jsou holé cihly. Tady budou vstupní dveře do bytu. Tady bude sociální zázemí, koupelna a pokoje pro jeden byt,“ představuje Radiožurnálu u vchodu asistent ředitele střední školy živnostenské Jan Cholenský.

„Tento objekt je vlastně součástí našeho areálu. Vznikne tu pět bytových jednotek s celkovým počtem 32 lůžek,“ doplňuje Cholenský.

„Nacházíme se v objektu, který byl v posledních letech nevyužíván. Bude se dělat komplet všechno včetně nového vytápění, rozvodů vody, elektřiny a podlah. Každá bytová jednotka bude mít kuchyňský kout, pokoje a své sociální zařízení,“ vypočítává Cholenský.

Dotace v nejistotě

Učiliště ale zatím netuší, jestli bude muset celou stavbu zaplatit z vlasntích úspor. „V tuto chvíli jsme podali žádost na ministerstvo pro místní rozvoj a čekáme na rozhodnutí, zda bude dotace přidělena nebo ne. Je v tom složitá administrativa,“ říká asistent.

Objekt by měl sloužit běžencům z válkou postižené Ukrajiny. „Až konflikt skončí, bude využíván našimi žáky jako internátní zařízení,“ upřesňuje Cholenský.

„Už v současné době máme v našem domově mládeže ubytované uprchlíky, ženy s dětmi. Od 1. září budeme potřebovat tyto prostory pro naše studenty. Proto jsme se rozhodli tuto stavbu zahájit,“ zdůvodňuje.

Pro uprchlíky vznikne v pražských Malešicích nové stanové městečko. Bude mít kapacitu 150 lůžek

Číst článek

O dotaci požádalo i město Plzeň. „Aktuálně jsme měli dvanáct volných bytů určených k dílčí rekonstrukci. K nastěhování by měli být koncem prázdnin nebo začátkem podzimu,“ potvrzuje radní pro oblast ekonomickou David Šlouf (ODS).

Dva byty pro ukrajinské uprchlíky chtějí zrekonstruovat i ve Kdyni na Domažlicku. 

„Potom bude dle pravidel možné ubytovat šest osob, takže jsme se do toho pustili a věříme, že bychom tu dotaci mohli dostat a uprchlíkům touto cestou pomoci, “ říká starosta Oskar Hamrusz (Pro Kdyňsko).

Ministerstvo pro místní rozvoj zatím eviduje 81 žádostí v celkové hodnotě 139 milionů korun. Dalších 71 žádostí je rozpracováno.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme