Zástupci Latinské Ameriky na Folkových prázdninách 2022

Zástupci Latinské Ameriky na Folkových prázdninách 2022
28. května 2022 World music, Aktuality Autor: Milan Tesař

Na Folkových prázdninách 2022 v Náměšti nad Oslavou budou mít velmi silné zastoupení střední a Jižní Amerika. Na festivalu vystoupí peruánská zpěvačka Susana Baca, mezinárodní skupina Ayom s brazilskou zpěvačkou Jabu Morales nebo skupina The Garifuna Collective z Belize. Rozhovor s dramaturgem festivalu Michalem Schmidtem budeme vysílat 24. června od 19.15.

Trojnásobná držitelka Latin Grammy, 78letá Susana Baca, svou kariérou výrazně zviditelnila afro-peruánskou hudbu a kulturu. Propojuje hudbu černošského Peru s nejrůznějšími latinsko-americkými styly a poezií a také s angažovanými texty. „V mém věku už nemám potřebu lidi pouze pobavit nebo okouzlit,“ uvedla Susana Baca před vydáním loňského alba, přiznačně nazvaného Naléhavá pravda (Palabras Urgentes). Koncipovala ho jako druh protestu a zároveň i naléhavého způsobu, jak rozpoutat debatu, aby se společnost konečně probudila a hlavně mladí Afroperuánci v sobě naplno objevili hrdost na svůj africký původ. 

Skupina The Garifuna Collective navazuje na tvorbu a světový úspěch písničkáře Andyho Palacia, úspěšného interpreta z malého středoamerického státu Belie. Palacio naprosto nečekaně zemřel v lednu 2008, a utlačovaný národ Garifnů tak ztratil svého mluvčího. Členové The Garifuna Collective, jeho doprovodné kapely, původně vůbec neměli sílu pokračovat, ale nakonec se naštěství rozhodli udržovat hudbu a kulturu svého dál při životě a například v roce 2019 natočili úspěšné album Aban.

Mezinárodní uskupení Ayom je držitelem titulu Skupina roku 2021 podle prestižního časopisu Songlines a na svém kontě má řadu dalších ocenění. V čele kapely stojí brazilská zpěvačka a bubenice Jabu Morales, která před 14 lety z Jižní Ameriky odešla do Barcelony. Zpívá portugalsky a kreolsky a v kapele, která ji doprovází, jsou muzikanti z Řecka, Angoly, Itálie a Portugalska. Rozhovor se skupinou Ayom budeme vysílat 6. července 2022 v 19.15.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!