Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Neuvěřitelný obrat i touha po medaili. Budu si to pamatovat do konce života, říká Černoch

Teprve mu to pomalu dochází. Bronz po deseti letech pro českou reprezentaci a pro Jiřího Černocha první na seniorském šampionátu. Takovou náladu na střídačce ještě nezažil. Obrat, který si mohl jen vysnít. Přiznal, že duel o třetí místo s Američany odehrál jako v tranzu. A je přesvědčen, že cenný kov by tým nezískal, nebýt finského kouče Kariho Jalonena.

"Celý zápas jsem byl úplně v tranzu. Když padl gól, pomalu jsem ani nevěděl, kdo ho dal, a bylo mi to jedno," řekl několik desítek minut po svém největším zážitku v kariéře.

Černoch se v zápase s USA nejprve nechal vyloučit a Američané v přesilovce zvyšovali na 2:0. Záhy však český útočník využil svou šanci a snížil. Češi pak těsně před koncem první třetiny inkasovali při své vlastní výhodě. Situace byla vážná.

"Něco jsme si v kabině řekli. Uvědomili jsme si, že musíme hrát jinak. Od druhé třetiny jsme si to připravili na závěrečný tlak. A pak tam padly i góly," popsal Černoch. "Všichni věděli, že to není ono, a v kabině se to začalo hecovat. V tu chvíli jsme věděl, že ten zápas nemůžeme prohrát. Takovou touhu po medaili jsem ještě nezažil," dodal.

Češi díky dorážce Jiřího Smejkala snížili, ale před poslední částí stále ztráceli jeden gól. Trenér Jalonen sáhl k zásadní změně. Davida Pastrňáka poslal do druhé formace. "Byl to od Kariho mistrovský tah," vysekl Černoch poklonu kouči.

Během 166 sekund Češi otočili i díky dvěma Pastrňákovým trefám na 5:3 a unavení Američané byli na dně. "Byl to neuvěřitelný zážitek být na střídačce, když se to začalo otáčet. Budu si to pamatovat asi do konce života," přiblížil atmosféru Černoch.

Trenér Jalonen Černochovi přirostl k srdci

Konečný účet 8:4 a cenný kov po dlouhých deseti letech. O jednom z hlavních důvodů má Černoch jasno: Kari Jalonen. "Je to skvělý trenér, a co je hlavní, skvělý člověk. Je až neuvěřitelné, jak dokáže zachovat klid a říct, co pomůže. Nebýt jeho, žádná medaile není. Doufám, že se s ním ještě někdy v nároďáku potkám," podtrhl český forvard.

S týmem strávil Černoch celou devítitýdenní přípravu a Jalonena stačil dobře poznat. Přirostl mu k srdci. "Byl konstantní. Ani jednou na nás pořádně nezařval. Sám věděl, že hrajeme hokej dlouho, a když někdo chybu udělá, ví, že ji udělal, a nemá cenu nám to říkat znova. Spíš emoce krotil, než aby po kabině hulákal. Snažil se dělat dobrou náladu a to je ve finále na takovém turnaji nejpodstatnější," uzavřel Černoch.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články