Vladislav Vančura: Konec starých časů. Nostalgická komedie o střídání epoch

29. květen 2022

Příběh moderního barona Prášila, který se znenadání objeví na zabaveném zámku Kratochvíle, můžete znát z filmového zpracování Jiřího Menzela s Josefem Abrhámem. Dvojka rozhlasovou dramatizaci románu, který sám Vladislav Vančura původně zamýšlel pro film, připravila k 80. výročí spisovatelovy násilné smrti. Uslyšíte Martina Myšičku, Miroslava Táborského, Igora Bareše, Petra Rychlého, Jana Medunu, Radka Holuba, Jaroslav Satoranský a další. Pozor! Hra obsahuje vulgarismy.

Osoby a obsazení: Martin Myšička (Spera), Miroslav Táborský (Kníže), Igor Bareš (Stoklasa), Petr Rychlý (Jakub Lhota), Jan Meduna (Jan, syn Jakuba Lhoty), Milan Kačmarčík (Pustina), Kristýna Průchová (Michaela), Miroslav Hruška (Charouzek), Radek Holub (Váňa, sluha Knížete), Luisa Marie Marešová (Kitty, sestra Michaely), Josef Trojan (Marcel), Jaroslav Satoranský (sluha) a Bohdana Pavlíková (Susanne)
Připravil: Martin Františák
Dramaturgie: Martin Velíšek
Zvukový design: Ivan Acher
Hudba: Ivan Acher
Režie: Martin Františák
Premiéra: 29. 5. 2022

Je krátce po první světové válce a zrodu Československé republiky. O rozsáhlé panství Kratochvíle zabavené šlechtickému majiteli usiluje statkář Stoklasa. Než se věc vyřídí, je mu panství svěřeno do správy. Celá záležitost je zdrojem mnoha intrik dosahujících až do výšin parlamentu, a tak Stoklasův život na zámku, kam se přestěhoval se svými dvěma nedospělými dcerami a kde musí udržet veškerý personál, není vůbec idylický.

Navíc, zrovna uprostřed honu, který Stoklasa pořádá, aby zvýšil svou společenskou prestiž, se na zámku objeví muž, který se představí jako ruský šlechtic a carský důstojník. Jakkoliv ji provází řada pochybností, protáhne se jeho návštěva na řadu týdnů. Především u dámského osazenstva panství probudí plukovník nejrůznější očekávání a stane se původcem – nebo alespoň katalyzátorem – mnoha dějů.

Moderní baron Prášil

Jaké tyto děje budou, naznačuje Vladislav Vančura v úvodu svého románu: „Nevěřím na nemastná a neslaná vypravování. Na rozdíl od licoměrníků a lidí bez chuti tvrdím, že každý příběh má být kořeněn láskou a nenávistí. Má čpěti po kotlíku, v němž byl uvařen, má být vypravován, abyste poznali jeho kuchaře, jako piják pozná vinici, kde se urodila jeho láhev.“

Barbora Leichnerová jako Michaela, Tereza Chudobová jako Kitty a Josef Abrhám jako Alexej Megalrogov ve filmu Konec starých časů (1989, režie Jiří Menzel)

Román Konec starých časů vyšel poprvé v roce 1934. Původně ale látku Vančura plánoval zpracovat jako film. O moderní parafrázi osudů barona Prášila uvažoval ještě před dokončením filmu Před maturitou. V tisku se už psalo o tom, že se bude jednat o první český zvukový film natočený v nových ateliérech na Barrandově. Barona Prášila, respektive knížete Megalrogova měl hrát Jindřich Plachta.

Byly dokonce určeny lokace natáčení – architekt Bedřich Feuerstein vybral zámeček v Loučeni u Poděbrad a knihovnu na zámku v Kačině. Kvůli rozporům mezi filmovou společností a Vančurou ale z natáčení sešlo. Vančura zamýšlel realizovat film ve vlastní produkci, ale ani to se nezdařilo (film podle románu Konec starých časů natočil až v roce 1989 Jiří Menzel), rozhodl se tedy látku zpracovat literárně. Román Konec starých časů se pak podle svědectví spisovatelovy manželky Ludmily zrodil ve velmi krátké době.

Oběť nacistického teroru

Dvojka rozhlasovou dramatizaci Konce starých časů připravila k 80. výročí spisovatelovy smrti, které připadá na 1. června 2022. Byl zastřelen na Kobyliské střelnici za svou účast v odboji.

Čtěte také

Vančura odmítl výzvu německého protektorátního komisaře pro film, aby vypracoval scénář snímku o Bedřichu Smetanovi, a stejně tak i Goebbelsovo pozvání do Německa. Po zatčení Julia Fučíka ale byla jeho odbojová činnost prozrazena. A po atentátu na Heydricha se stal exemplární obětí teroru, který okupanti rozpoutali.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Martin Velíšek
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.