Víkendové oblastní závody

29.5.2022 Petr Klimpl

Víkendové oblastní závody

Poslední květnový víkend proběhlo 10 závodů oblastních soutěží.

Sobota

V západních Čechách připravil KOB Baník Sokolov klasickou trať Západočeského žebříčku. 250 závodníků našlo centrum v Třídomí (chatová osada). kde je čekala mapa Třídomí II. Tratě postavil Karel Rambousek v podhorském podmáčeném terénu, kde bylo množství vodotečí a klacků pod nohama se sítí komunikací. Na trati žen byla s velkým náskokem nejlepší Karolína Kamenická (ZTC), druhá skončila Daniela Trpáková (DCH) a třetí Lenka Johnová (LTP). V mužích byl nejlepší Matěj Kamenický (LPU), druhý Radim Tokár (ZTC) za ním zaostala o pět a půl minuty, třetí Jakub Bílý (LTP) měla ztrátu skoro osm minut.

Mistrovství Východočeské oblasti na klasické trati uspořádal MOF s centrem v Hajnici. Téměř 900 závodníků čekaly tratě, které postavil Petr Šabatka v podhorském terénu, který byl mírně zvlněný s hustou sítí cest a s řadou kamenných polí. Mapy Liščí ohon a Liščí ocásek připravil Jan Kubát. V ženách vyhrála Zuzana Jedličková (SHK) s náskokem něco nad minutu před Petrou Holečkovou (SHK), s pětiminutovou ztrátou byla třetí Nikol Zlámalová (SJC). Na trati mužů byl nejrychlejší dorostenec Daniel Bolehovský (VSP), 40 sekund za ním skončil Petr Zvěřina (LPU), třetí Tomáš Novotný (PHK) měl pět minut ztráty.

Liga Vysočiny pokračovala klasickou tratí, kterou uspořádal oddíl orientačního běhu TJ Růžená v Matějovci. Tratě pro téměř tři sta závodníků postavil Petr Gregor na mapě U Zbořené hájovny (mapoval Arnošt Komárek) v členitém terénu v srdci České Kanady, se střední hustotou sítí komunikací, na mnoha místech byly kameny, skalky, sem tam i skály. Kůrovcové holiny nebyly výjimkou, ale stále převažovaly lesní porosty, jehličnaté i listnaté nejrůznějšího stáří. V ženách byla nejlepší Tereza Čechová (KAM), ale jen 15 sekund za ní byla Kamila Gregorová (SJH), třetí Alena Voborníková (CTB) měla ztrátu téměř šest minut. V mužích ovládli výsledky jihlavští veteráni - vyhrál Marek Prášil téměř o čtyři minuty před Jaroslavem Vítkem, třetí byl dorostenec Vojtěch Orany (SJI) se ztrátou čtyř minut.

Společný závod Hanáckého žebříčku a žebříčku Moravskoslezského kraje na krátké trati uspořádal Orientační běh Opava. Centrem byl Hlubočec. Více než čtyři stovky závodníků běželo na mapě Klokoč (autor Bob Háj) v terénu bez většího převýšení se spoustou porostových tvarů (náletový porost), kde byla nepravidelná síť cest (většinou nevýrazných). Tratě postavil Miroslav Hadač. V ženách si pro vítězství doběhla Ema Marková (SSU) s náskokem tří minut před Ivou Košárkovou (PGP), třetí se ztrátou necelých šesti minut byla Petra Bruková (TRI). Na trati mužů byl nejlepší Zdeněk Rajnošek (KSU), minutu za ním skončil Jiří Blaha (VSP), třetí Daniel Tomanek (KSU) měl ztrátu přes čtyři minuty.

Mistrovství Valašské oblasti na klasické trati připravil OB Vizovice. Necelých 200 závodníků našlo centrum v místní části Chrastěšov ve Vizovicích. Stavitel tratí Martin Sadílek měl k dispozici mapu Fabrovka 2022, běželo se v lese typickém pro Vizovickou vrchovinu, kde byl místy mírný podrost, jinak dobrá průběžnost. Na trati žen byly nejlepší dorostenky - vyhrála Lucie Dittrichová (SKM) o minutu před Valentinou Batani (TZL), třetí se ztrátou necelých tří minut skončila Iva Kavánková (TZL). V mužích obsadili první tři místa závodníci TZL, vyhrál Roman Zbranek o 56 sekund před Davidem Mikelem, dalších 21 sekund zpět byl Michala Smola.

Jihomoravská liga pokračovala krátkou tratí s centrem na louce u sportovního areálu Hostěnice. Pořadatelé z oddílu orientačního běhu Lokomotiva–Ingstav Brno přivítali na mapě Kamenný žlíbek (mapovali Petr Matula a Zdeněk Rajnošek) přes 300 závodníků, pro které postavila tratě Iva Jánská v kopcovitém terénu, kde byl převážně listnatý les s rozdílnou průběžností a kde bylo cest. V ženách byla nejrychlejší Jana Šímová (PHK), minutu za ní byla Hana Hlavová (TBM), třetí Kateřina Grycová (TBM) byla ještě o minutu pomalejší. Na trati mužů byl jasně nejlepší Ondřej Mokrý (ABM), který téměř o tři minuty porazil Štěpána Hrobaře (ASU), třetí místo obsadil Adam Bravený (VBM).

Neděle

Závod Pražské a Středočeské oblasti na klasické trati uspořádal OK Sparta Praha v Chyňavě. Přes 800 závodníků čekal smíšený les, kde byl místy podrost a náletové stromky. Terén byl většinou rovinatý s proměnlivou průběžností a několika skalnatými vrchy. Závod se běžel v CHKO Křivoklátsko na pozemcích Vojenských lesů a statků na mapách Schrboroch a Muňava, které mapovali Milan Borovička a Jiří Kavka, ten postavil i tratě. V ženách vybojovala vítězství Eliška Hájková (KAM) s náskokem 84 sekund před druhou Ivetou Šístkovou (LPU), třetí se ztrátou sedmi minut byla Monika Rollier (PHK). V mužích byl jasně první Matouš Nathaniel Petrilák (DOR), na druhém a třetím místě skončili závodníci DKP Jan Ferdinand Polášek a Albert Mareš.

Mistrovství Jihočeské oblasti na klasické trati připravil Spolek orientačních sportů Strakonice s centrem na louce mezi obcemi Láz a Chrášťovice. Běželo se na mapě Pilský Mlýn 2022. Tratě pro necelé dvě stovky závodníků postavil Václav Pelc ve zvlněném terénu, který byl porostově rozmanitý od rychlého bukového lesa přes jehličnaté lesy s travnatým podrostem či spadanými větvemi, hustníky všech odstínů zelené; místy, obzvlášť v otevřených a polootevřených částech lesa zarostlý podrostem a ostružiním. V ženách obsadily první tři místa závodnice VCB, jasně vyhrála Lenka Míková před Martinou Teringlovou a Alenou Rücklovou. Na trati mužů si pro vítězství doběhl Filip Hulec (PCB), těsně druhý byl Ondřej Černý (EKP), třetí skončil Ivo Šafařík (OPI).

Západočeská oblast měla závod i v neděli, uspořádal ho opět KOB Baník Sokolov, ale jinde než v sobotu. Přes 200 našlo centrum na louce ve Svatavě - Podlesí. Běžela se krátká trať na mapě Podlesí, tratě postavil Oldřich Kohoutek v dobře průběžném lese, s prudkými svahy u řeky Svatavky, v části byl bývalý pískový lom. Závod měl stejné vítěze jako sobotní klasika, v ženách opět jasně vyhrála Karolína Kamenická (ZTC), druhá byla Jitka Svobodová (VSP) a třetí Alexandra Marešová (NEK), v mužích se pro druhé vítězství doběhl Matěj Kamenický (LPU), druhý Aleš Ritter (ONO) a třetí Petr Suchý (LPM) měli dost velkou ztrátu. Někdy je trochu škoda, že společnost 1win nepřijímá sázky na závody v orientačním běhu. Když se věnujete jedné konkrétní disciplíně mnoho let, úroveň nasbíraných zkušeností vám umožní odhadnout výsledek turnaje.

Přes šest stovek závodníků bylo na startu oblastního závodu Ještědské oblasti na klasické trati. Team Jizerky zvolil za centrum Sportovní areál Břízky. Tratě postavil Štěpán Dlabaja na mapě Břízky v Jizerskohorském kopcovitém terénu, kde byl výskyt kamenů, četné vrstevnicové detaily, částečně těžká podložka s borůvčím a kameny, místy náletové i vysazené hustníky s různou průchodností. Kategorii žen ovládly závodnice TUR, vyhrála Jana Pekařová o minutu před Šárkou Sokolářovou, třetí Lucie Luštická měla ztrátu necelé čtyři minuty. V mužích vyhrál s náskokem téměř sedmi minut Pavel Kubát (PHK), druhý skončil Pavel Hradec (TUR) a třetí další závodník TUR Pavel Žemlík.

Výsledky všech závodů najdete v IS ORIS.


« zpět