Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Drony vypalující semena dokážou vysázet každý den desítky tisíc stromů

2 minuty radosti
Ilustrační foto: Pixabay

Ztráta biodiverzity v naší přírodě je téma více než aktuální a rezonuje napříč všemi ekologickými oblastmi. S tím se rozhodl bojovat nový start-up armádou speciálních dronů, které jsou schopny odpalovat semena a sázet stromy.

Australský projekt s pomocí technologie AirSeed a flotily vysoce pokročilých dronů bojuje proti odlesňování tím, že kombinuje umělou inteligenci se speciálně navrženými semennými lusky, které je možné vystřelit do země přímo z výšky a tím je zasadit.

Nová metoda sázení

Andrew Walker, generální ředitel a spoluzakladatel AirSeed Technologies, uvádí, že každý z jejich autonomních dronů dokáže zasadit přes 40 000 lusků se semeny denně. Navíc je tato technologie 25krát rychlejší a také o 80 procent levnější než tradiční metody sázení. Společnost již vysadila více než 50 000 stromů a do roku 2024 jich plánuje vysadit celkem 100 milionů.

Ilustrační foto: Pixabay

Jak to funguje?

Před vzletem je každá násypka dronu naplněna speciálně vybranými lusky se semeny vhodnými speciálně pro stanoviště, kam mají být zasazeny. Speciální lusky jsou vyráběny s použitím odpadní biomasy a mají povlak bohatý na uhlík, který chrání semena před ptáky, hmyzem a hlodavci.

Jakmile jsou drony ve vzduchu, putují po svých letových drahách a sázejí semena podle předem definovaných vzorů, přičemž zároveň zaznamenávají souřadnice každého semene. Tento detail umožňuje projektu AirSeed hodnotit zdraví jejich stromů po celou dobu, co rostou.

Snaha o vytvoření alternativních metod sázení se postupně rozšiřuje. Společnost AirSeed totiž není ve vývoji pěstebních systémů založených na moderní technologii pro boj se ztrátou biologické rozmanitosti sama. V současnosti se rozjíždějí dva další start-upy – Dendra a Biocarbon Engineering, které se také snaží bojovat s důsledky odlesňování pomocí dronové technologie.

Zdroj: Euro News

Související články

Zaručeně zlepší den

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Do Guinessovy knihy rekordů se dostala nejtěžší borůvka na světě

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Co kdybyste si mohli vybrat život, který chcete žít? Půlnoční knihovna tohle umožňuje

Inspirace z knihovny: Co kdybyste si mohli vybrat život, který chcete žít? Půlnoční knihovna tohle umožňuje

Půlnoční knihovna je doslova hitem, který naláká k četbě i spoustu nečtenářů. Stojí opravdu za to?…