Vstupenky online

Pro Málka bude důležité, aby se ve Finsku uchytil a hrál pravidelně, říká Dominik Hašek

Redakce • 30.05.2022

Poprvé navštívil Vsetín v roce 2008, kdy s tehdejším spoluhráčem z Detroitu Jiřím Hudlerem slavil zisk Stanleyova poháru. Stadion Na Lapači si ale bývalý vynikající gólman Dominik Hašek prohlédl až v pondělí, kdy klubu představil svoji vizi pro kandidaturu na předsedu hokejového svazu. „Když se podívám z ledové plochy na tribuny, dokážu si představit atmosféru zápasů, o které jsem zatím jenom slyšel. Je to opravdu krásný hokejový stánek,“ řekl Hašek den po konci mistrovství světa, na kterém reprezentace po 10 letech vybojovala medaili.

Jak jste si užil nedělní souboj české reprezentace s USA o bronzové medaile?
Souboj o bronz jsem si samozřejmě nemohl nechat ujít. Nepřekvapilo mě, jak zápas skončil, ale to, jak se vyvíjel, bylo překvapení asi pro všechny naše fanoušky. Dopadlo to nejlépe, jak mohlo. Utkání prožívám jako fanoušek i jako expert. Sleduji, jak trenér střídá, jak hrají kluci disciplinovaně a s jakým zaujetím. Od půlky zápasu jakoby Američanům docházel dech. V situacích ztráceli přehled. Hrozně důležitý byl náš druhý gól. Od té chvíle na ledě dominovalo jenom jedno mužstvo.

Může mít bronzová medaile pozitivní vliv na český hokej do budoucna?
Neúspěchy trvaly hrozně dlouho. Potřebovali jsme něco pozitivního. Jsem přesvědčený, že bronzová medaile bude mít v tuto chvíli pozitivní vliv na český hokej. Samozřejmě je zde spousta věcí, které se nám v minulých letech nedařily. Na prvním místě musím zmínit práci s mládeží. Nemůžeme očekávat, že naši dospělí budou pravidelně vozit medaile, když junioři za posledních šestnáct let přivezli jedinou. Pro lidi, kteří pracují u hokeje, musí být letošní bronz zadostiučinění. A věřím, že bude mít medaile pozitivní vliv i na děti a jejich zaujetí pro hokej.

Sledujete coby bývalý vynikající brankář speciálně gólmany?
Vždycky sleduji mužstvo jako celek, vnímám celkový projev na ledě. Samozřejmě gólmany vidím. Někdy je z televize hrozně těžké určit, zda brankář mohl střelu chytit, nebo ne. Možná je jednodušší říct u útočníka, jestli neztratil svoji pozici nebo něco zanedbal. U gólmanů nemůžete vidět celou situaci v televizi tak perfektně. Jistě že mě napadne, že třeba nějaký gól šel chytit. Jsem kritický k některým gólům. Ale opravdu je to u televize složitější.

Český tým měl na soupisce tři brankáře: Karla Vejmelku, Marka Langhamera a Lukáše Dostála. Znáte jejich příběhy?
Vím, že Karel Vejmelka má za sebou sezonu v nejhorším klubu NHL, ale měl skvělá čísla, stavěli na něm, a podepsal nový kontrakt. Lukáše Dostála znám hlavně z šampionátu dvacetiletých, kde chytal výborně. Marek Langhamer mě zaujal v utkání o bronz, kdy ve druhé třetině udělal tři nebo čtyři vynikající zákroky. To byl jeden z důležitých momentů. Kdyby ty zákroky neudělal, pravděpodobně bychom se do zápasu nevrátili.

Vsetínský brankář Jakub Málek má za sebou výjimečnou sezonu. Prošel draftem NHL, zachytal si na šampionátu dvacetiletých, v Chance lize měl skvělá čísla a nově se přesunul do finského Ilves Tampere. Co na to říkáte?
Nejvyšší finská soutěž je pro Jakuba velký krok. Co si mohl přát víc, než jít do ligy mistrů světa? Teď pro něj bude důležité, aby se tam uchytil a začal hrát pravidelně. To bude nejdůležitější. Jak se říká, „step by step“ (postupně, krok za krokem - pozn.).

Ve Vsetíně nejste poprvé, před lety jste v centru města doprovázel tehdejšího spoluhráče z Detroitu Jiřího Hudlera, že?
Bylo to v roce 2008, kdy jsme společně s Jirkou Hudlerem slavili Stanley Cup. Na Lapači jsem nyní poprvé, protože jako kluk jsem jezdil nejblíže do Vítkovic a Zlína. Na ligu také. Samozřejmě ale sleduji vsetínský příběh, který začal v 90. letech a po určitém poklesu se zase vrací. Jsem nadšený ze stadionu. Když se podívám z ledové plochy na tribuny, dokážu si představit atmosféru zápasů, o které jsem zatím jenom slyšel. Je to opravdu krásný hokejový stánek.

O čem jste se na Lapači bavil se vsetínským vedením?
Bavili jsme se jak o dospělém hokeji a Chance lize, tak o mládeži a odchodech hráčů do jiných klubů, případně do ciziny. Samozřejmě jsem víc mluvil já, protože kandiduji na předsedu svazu. Je pro mě důležité, abych si vyslechl názory šéfů hokejových klubů. Jedná se o český hokej a to je pro každého z nás nesmírně důležité.

Takže vás nyní čekají perné dny a týdny?
Chci vysvětlit zástupcům klubů své názory a kroky, kterými chci zlepšit český hokej. Není to katastrofa, jak to někdo hodnotí, ale určitá krize tady je. Typickým příkladem jsou neúspěchy mládežnických mužstev. Je hrozně těžké konkurovat zemím jako je Kanada, ale na úroveň Švédska či Finska bychom se zase mohli dostat. A to je mým cílem.

banner pod článkem