Sejde z očí, sejde z mysli? Balotelli září v Turecku a doufá v návrat do národního týmu

30.05.2022, 19:02
Aktuality
Mario Balotelli (© AFP)
Slyšeli jste někdy spojení Mario Balotelli a enfant terrible? Určitě ano... Italský střelec má sice fotbalový dar od Boha, zároveň má ale tak komplikovanou povahu, že by si s ním možná nevěděli rady ani Jose Mourinho s Viktorem Tichonovem dohromady. Poslední sezony lehce sešel z očí, fotbal ale pořád hraje. A pořád výborně.

Inter Milán, Manchester City, AC Milán a Liverpool. Takhle vypadalo prvních osm let Balotelliho v profi fotbalu. Jeden velkoklub vedle druhého. Každý s obrovskými ambicemi, za každý italský tank střílel góly. Tedy vyjma Liverpoolu, tam je třeba mluvit v jednotném čísle, protože za ten dal v ročníku 2014/15 gól pouze jeden.

I tak je už podle seznamu týmů jasné, že až jednou Balotelli zuje kopačky, za svou kariéru se nebude muset stydět. Jen v těch posledních letech adresář prestižních adres trochu vadne, pryč jsou časy, kdy působil mezi těmi nejlepšími.

Po konci v AC v roce 2016 putoval na čtyři roky do Francie, za Nice vstřelil 33 gólů a dalších osm přidal v barvách Olympique Marseille. V sezoně 2019/20 to pak byl návrat do Serie A v barvách Brescie, ale tam už byl útočník úspěšný v 19 zápasech jenom pětkrát. Po sestupu do Serie B o něj navíc mužstvo ztratilo zájem.

Ani pro Balotelliho asi druhá nejvyšší soutěž v zemi nebyla lákavá, přesto v ní nakonec skončil. Tak trochu z nouze podepsal s Monzou, kde se potkal například s bývalým spoluhráčem z AC a velkým kamarádem Kevinem-Princem Boatengem. Start mu vyšel, první utkání odehrál 30. prosince proti lídrovi tabulky ze Salernitany a při prvním kontaktu s balonem skóroval.

I tak to ale nebylo ono. Navíc tato úroveň hráče podobných kvalit asi těžko motivuje. Možná i proto se rozhodl pro lehce netradiční krok, v červenci loňského roku podepsal smlouvu s týmem Adana Demirspor - nováčkem turecké Superligy.

Však se přiznejte, kdo z vás kdy slyšel o městě jménem Adana? Žijí v něm sice zhruba dva miliony lidí, ale světoznámou metropolí není. Balotelli to i tak riskl a vydal se na jih Anatolského poloostrova znovu nakopnout kariéru.

A dá se říci, že se to celkem povedlo. V neděli 22. května Superliga uzavřela ročník a jednou z highlights 38. kola byla bezesporu výhra Demirsporu nad Goztepe 7:0. Jedenatřicetiletý střelec ji podpořil pěti góly, včetně tohoto neskutečného zásahu:



Díky kanonádě v posledním kole se dostal na druhé místo střelecké tabulky, ve 31 zápasech vstřelil celkem 18 gólů, sedm utkání v průběhu ročníku vynechal. Solidní výkon. Sice vyfasoval také deset žlutých karet a jednu červenou, ale jinak to vypadá, že známý excentrik a bouřlivák začíná dospívat.

O tom svědčí i nedávný rozhovor pro server The Athletic, který vedl Nedum Onuoha, bývalý Balotelliho spoluhráč z Manchesteru. Onuoha, rodák z nigerijského Warri, se rozpomněl jak během společného působení v City před více než deseti lety jeho italský parťák během mediální skrumáže s novináři prohlásil, že je stejně dobrý jako Messi a Ronaldo. A myslel to naprosto vážně.

"Dosahuji stejných kvalit jako oni, rozhodně ano. Ale abych se dostal tam, co jsou oni, na to jsem udělal několik špatných kroků. Teď už vím, že nejsem tak dobrý, jako oni dva. To není nikdo," řekl ve zmiňovaném rozhovoru pro The Athletic.

Co to bylo cítit v Balotelliho hlase? Pokora? Skutečně? Onuoha to tak cítí, dokonce se mu zdá, že mluví s úplně jiným člověkem, než kterého znával. Balotelliho údajně změnila jediná situace - moment, kdy se stal otcem.

Časem se pozitivita začala objevovat i na hřišti, Balotelli byl dokonce poprvé od roku 2018 povolán do tréninkového kempu reprezentace. Pozvánky se dočkal v lednu po více než třech letech, a to od trenéra Roberta Manciniho. Do utkání sice nakonec nenaskočil, ale protože Itálie na jaře šokujícím způsobem vypadla v kvalifikaci na MS v bitvě proti Severní Makedonii, možná může být rád...

Bojů na mistrovství světa se tedy s týmem squadra azzura nezúčastní, přesto má jasnou vizi, o které se nebojí mluvit. "Poslední dva roky v Monze a Brescii pro mě nebyly zrovna snadné, ale vím, co chci. Vrátit se do národního týmu, tak mi to připadá normální," zamyslel se.

Motivaci tedy před sebou má, výkonnostně už také předvedl, že na nejvyšší úroveň stále stačí. Budeme Balotelliho znovu vídat v národním týmu? A co takhle návrat do některého z velkoklubů?

Autor: Livesport.cz / Martin Tomaides

Komentáře (67)

Přidat komentář
cr7sux

"výkonnostně už také předvedl, že na nejvyšší úroveň stále stačí"

jako v tom turecku, jo?

Reagovat
Denev

Jako v tom Turecku. Sledujete tu ligu snad? Jestli je tak hrozná, tak mi pak vysvětlete, proč se tam tolik českých hráčů nedokázalo prosadit. Blbečku..

Reagovat
Salfovic

Měřit úroveň fotbalové ligy podle českých dřeváků je celkem vtipné.

Reagovat
Denev

Úroveň ligy člověk nejlíp změří sledováním. Tady není o čem, tu ligu sleduju cca od roku 2003 a jednoduchá teda fakt není.

Reagovat
cr7sux

Jednoduchá liga není ani česká, kolik hráčů tu totálně pohořelo a poté se prosadilo v lepších ligách? To ještě neznamená, že je nějak extra kvalitní. Blbečku..

Reagovat
Denev

Nikde jsem nenapsal, že je extra kvalitní, ale pokud už zmiňujete českou ligu, tak ta turecká je kvalitnější.

Reagovat
protiproudu

Kolik?

Reagovat
cr7sux

A teda teď už vážně, kdo se z Turecka naposledy vracel v pokročilém věku a hvězdil? Možná částečně yilmaz, kdo dál?

Reagovat
Denev

Napíšu 10 hráčů.

Kuyt, Van Persie, John Carew, Fernando, Marcelo, Okocha, Quaresma, Luis Nani, Pepe, Mario Gomez

Reagovat
cr7sux

Kuyt - vracel se do nizozemska, ne top ligy

rvp - to same

Carew - 17 let stary pripad, v dobe prestupu z turecka mu bylo 25

Fernando/Marcelo se priznam, ze nevim o ktere jde, moc caste jmeno na to abych to prohlizel

Quaresmu beru, Naniho rekneme taky, Pepeho taky a Gomeze taky, jen bych rekl, ze ti tam nesli z duvodu slabe vykonnosti, ale za prachama, Mario tam sel kvuli tomu, ze je proste Mario..

A ja se nehadam o tom, ze turecka liga nema byt kvalitnejsi, jako jasan, asi trochu bude, ale jestli ma mit bliz top 4 nebo k lize typu nasi, tak bych se divil, kdyby byla bliz tem top ligam a par hvedz za obri balik penez to pro me moc nemeni Precejen, nedavno nakyho turka klepla i Slavka

Reagovat
mistr129

Úroveň ligy člověk nejlip změří vysledkama v Evropě. Sledováním leda že by pravidelně sledoval všechny ligy, které srovnává

Reagovat
Denev

Ano, to je můj případ. Výsledky v Evropě nejsou vždycky určující. Například tuto sezónu mělo Turecko v Evropě 3 týmy. Beşiktaş byl celý podzim mizerný i v lize, měl tam sérii asi 14 zápasů a 11 proher. Samozřejmě se to odrazilo na výsledcích LM. Fenerbahçe zase bylo krátce před dvojutkanim se Slavií bez trenéra a když nový téměř přišel, řekl, že potřebuje čas. Fenerbahçe tou dobou nehrálo vůbec dobře a na tom dvojutkání se Slavií se to projevilo. Galatasaray zase dostali v osmifinále EL Barcelonu.. Občas je to prostě i souhra náhod.

Reagovat
Felitel

Zase na druhou stranu by se dalo rict, ze se tam prosadil i Pavelka

Reagovat
Salfovic

A nebo třeba takovej Navrátil, toho většina lidí ani nezná.

Reagovat
Denev

Prosadil se tam třeba i Kratochvíl. Ale všichni jmenovaní se prosadili v menších klubech. Neprosadil se tam například Jun. Novák se prosadil v Trabzonsporu, ale ve Fenerbahce sedí na lavičce. Michal Kadlec tam taky seděl na lavičce. Baroš tam odehrál jednu sezonu dobře, když to na něm Rijkaard postavil a spoluhráči mu to dávali před bránu. Avšak ve chvíli, kdy se změnil trenér a s ním i systém, šel Baroš dolů. Nedokázalo se tam prosadit několik velkých jmen. Fyzicky je ta liga extrémně náročná.

Reagovat
smazaný uživatel

To nebyla chyba Barose, ale trenéra.

Reagovat
PH8

A demirspor teda patří k těm velkejm jo?

Reagovat
Herry31

Baroš tam odehrál dobře jednu sezónu... Baroš hlavně dost zápasů neodehrál kvůli různým zranění, ale i tak tam zářil a dodnes na něj Turci vzpomínají, když tam dojedeš na dovolenou.

Reagovat
Nebelung

Dovolená v Turecku

Reagovat
Herry31

Rozum mi říká, ať se na tebe vykašlu, ale nedá mi se nezeptat, co máš proti dovolené v Turecku?

Reagovat
Nebelung

Ekonomická podpora státu, který vydírá (nejen) Evropu a proti sousednímu Řecku ještě před pár lety podnikal nepřátelské akce hraničící s ozbrojeným konfliktem. Dále třeba přístup ke Kurdům nebo masivní odklon od sekulárního státu.

Reagovat
Denev

Ano, Baroš tam odehrál dobře jednu sezonu. Měl možnosti, šancí pak dostal víc.

Reagovat
bobis21

Nechceš doufám tvrdit že se Baroš v Turecku neprosadil, že ne?

Reagovat
Denev

Napsal jsem, že hrál dobře jednu sezonu. A dál se neprosadil, přesně tak.

Reagovat
bobis21

Jenže on měl statistiky pořád úplně stejně dobré, jen kvůli zranění odehrál méně zápasů. Jeho nejhorší sezona byla G/A každých 100 minut. Všechny ostatní sezony kolem 80 minut. A jestli hráč který má bod každých 80 minut se neprosadil tak fakt nevím jaké máš měřítko

Reagovat
PH8

Ban pls

Reagovat
Kincl

Něco vyhrál, hrál v zajímavých týmech, sice neměl asi ambice hrát za Realy, Barcelony atd....ale prachy vydělal a určitě se tím i bavil.

Reagovat
Salfovic

Něco vyhrál = LM, Serie A a PL.

Reagovat
ACSeRw!n

uz nasli ten skutr co hodil do more ?

Reagovat
Albert Rusnák ml.

"Ako informoval taliansky web Motorcycling, ministerstvo životného prostredia a prístavná správa neapolskej mestskej polície odsúdil futbalistu aj čašníka za porušenie zákona o životnom prostredí, ktorý zakazuje vyhadzovať odpad do mora. Dostali aj podnet na nelegálny hazard na ulici. Polícia motorku zaistila až do objasnenia skutočností."... takže podľa tohto asi áno

Reagovat
protiproudu

Tam musí bejt motorek, to je jak lovit kapry v kádi.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Seydou Doumbia

Dle mého svou šanci na repre dres už prosral

Reagovat
Agent z Melmacu

no shit

Reagovat
smazaný uživatel

Eddiemu děláte mentora, jestli laca odejde

Reagovat
$dolar$

Legenda.

Reagovat
VojtovaChelsea

Zlatan je mnohem větší legenda

Reagovat
stoner

nikdy jsi neslyšel že opakovaný vtip není vtipný?

Reagovat
REPLIKATOR

Why always him?

Reagovat
VojtovaChelsea

Zlatan > Balotelli

Reagovat
Recoba Inter

Vždyť Adana je jedno z historických center v Turecku. Ve středověku důležité centrum, pevnost a oblast křížových výprav/jihádů. Prosperovala za Byzantýnců i za Osmanů. Jedno z nejznámějších měst v Turecku. To tady všichni znají jen Antalyi a Istanbul? Autor má patrně přehled jako Balotelli.

Reagovat
smazaný uživatel

A taky by mohli znát adana kebab

Reagovat
Zark

Reagovat
kovi610

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Han střelil první

Adana je fest známé město, no.

Reagovat
Salfovic

Hrál tam nějakej náš fotbalista? Nehrál, tak jak ho asi tak můžeme znát.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná by to chtělo všeobecný přehled a neznat města jen podle fotbalu.

Reagovat
Pepe1911

Reagovat
Recoba Inter

Reagovat
Pepe1911

Durum je taky krásný město

Reagovat
Recoba Inter

jojo

Reagovat
Stannis Baratheon

Vždyť většina Čechů si stejně mysli že Istanbul je hlavní město...

Reagovat
inferno08

Většina Čechů ani neví, kde Turecko leží, natož aby znala hlavní města. Ale jsou to muslimáci takže

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
protiproudu

Reagovat
Recoba Inter

bohužel

Reagovat
Mass

Blbotele na víc nemá a to že občas předvede nějakej trik to nezachrání.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

dal 5 fílů v poslednim matchi jinak by to tak slavný nebylo no. Ale ten gól co tu je byl luxus

Reagovat
ttopi
Reagovat
pantondavo

Ani nemusím rozklikávat a vim, co to je za video

Reagovat
ttopi

Reagovat
smazaný uživatel

V repre radši než Cira. .

Scamacca - Balotelli jako backup.

Reagovat
Albert Rusnák ml.

Ako Balotelli vedel dať góla a keby mal životosprávu ako sa patrí, tak možno mohol patriť k top útočníkom sveta. Svojho času keď v ManCity pôsobil v spoločnosti Agüero, Téveza či Džeka tak boli momenty, keď bol rovnako platným hráčom ako oni.

Reagovat
cr7sux

Prd zivotospravu, mozek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele