Bez kyslíku to nejde

Problém s nedostatkem kyslíku v krvi se nazývá chudokrevnost neboli anémie. Dochází k ní nedostatečnou tvorbou červených krvinek, zvýšenou ztrátou červených krvinek (třeba v důsledku krvácení) nebo při zvětšení objemu krevní plazmy. Špatné okysličení krve přitom může vést k horší funkčnosti nedostatečně okysličených orgánů či k dalším cévním problémům (například ke zvýšenému krevnímu tlaku, kterým se srdce snaží anémii vykompenzovat). Anémie se proto typicky projevuje bledostí kůže a sliznic, únavou, sníženou soustředěností, zvýšenou tepovou frekvencí, závratěmi, bolestí hlavy, hučením v uších či krátkodobým snížením tlaku při změně polohy.

Na vině je často špatný jídelníček

Příčin anémie může být několik. Často stačí doplnit jídelníček o železo, vitamin B12 nebo kyselinu listovou, jejichž nedostatek se projevuje právě chudokrevností. Bohatým zdrojem železa je červené maso, zelená zelenina, ryby, luštěniny, vejce a mléko. Vitamin B12 najdete zejména v živočišných zdrojích (masu, rybách, vejcích a mléku) a kyselinu listovou v játrech, kvasnicích a zelené zelenině.

Chudokrevnost však může být způsobena i závažnějšími příčinami, se kterými si sami neporadíte. Doprovází jiná onemocnění, jako jsou revmatoidní artritida, selhání ledvin a jater, chronické infekce, zánětlivá onemocnění (například Crohnovu chorobu) či zhoubné nádory. Problém může být i v krvi jako takové. K anémii vede útlum kostní dřeně (aplastická anémie), předčasný rozpad červených krvinek ve slezině (hemolytická anémie) či změna tvaru červených krvinek vedoucí k oběhovým příhodám (srpkovitá anémie).

Se sebediagnostikou opatrně

Pokud na sobě pozorujete příznaky anémie a víte, že váš jídelníček není úplně vzorový, zkuste na něm zapracovat. V případě únavy si dejte pozor na životabudiče, jako jsou káva či energetické nápoje. Stojí-li za únavou anémie, příliš vám nepomohou, a i to je signál, že únavu způsobuje něco vážnějšího a je potřeba navštívit lékaře.