Situace nebyla dobrá a válku mezi společníky jsem nechtěl podstupovat, říká o svém exitu z Ravaku Jindřich Vařeka

Jeden ze zakladatelů výrobce koupelnového nábytku Ravak Jindřich Vařeka v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ popisuje důvody, které vedly k rozdělení firmy. Připouští přitom, že pokud by k rozchodu obou zakladatelských rodin nedošlo, byla možností i válka mezi společníky. 

Jaký je důvod toho, že se Ravak dělí?

Prapůvodní příčina spočívá v tom, že jsme se neshodli se společníky na přístupu k problému Oleo Chemical.

V jakém smyslu?

Ravak investoval do firmy Oleo Chemical stovky milionů korun a dle mého názoru se mělo postupovat jiným způsobem při jejich vymáhání, než se nakonec postupovalo. Já jsem s postupem, který Ravak v tomto případě zvolil, natolik nesouzněl, že jsem se ve své době rozhodl raději firmu opustit a věnovat se jiným věcem. Zůstal jsem akcionářem, ale jinak jsem poslední léta v Ravaku nepracoval.

Jak se mělo podle vás postupovat?

Já jsem zastával tu pozici, aby se spory ukončily, protože nic nepřinášely. Druhá strana však zastávala pozici války až do úmrtí.

Kdy jste firmu manažersky opustil?

To bylo okolo roku 2015, místo mne tam ale nastoupil můj syn.

Od té doby uběhlo poměrně hodně času.

Od té doby se stala ještě jedna důležitá věc, v roce 2018 zemřel můj otec, a tím jsme přišli o možnost spoluřízení Ravaku, protože jsme v tu chvíli byli přečísleni rodinou Kreysů. Předsedou představenstva se stal pan Jiří Kreysa a my jsme jako rodina vůbec nebyli zastoupeni a nebyli jsme schopni situaci zvrátit.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Jak probíhalo vyjednávání o rozdělení Ravaku?
  • Jaké má nyní Vařeka vztahy s rodinou Kreysových?
  • A jakému byznysu se nyní bude věnovat?
sinfin.digital