Dnes Pátek - zatazeno 15°C
Zítra Sobota - zatazeno 20°C
Pátek 17. 5. 2024
Svátek má Aneta
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Geisslers přinesou divadlo do historických paláců
Římská Lukrécie. Foto: Geisslers Hofcomoedinten

Geisslers přinesou divadlo do historických paláců

O víkendu 4. a 5. června přinese divadelní soubor Geisslers Hofcomoedinten současné komediální hry inspirované barokní dobou do krásných historických paláců Národní galerie Praha (NGP) na Hradčanském náměstí. V zahradě Šternberského paláce se uskuteční tři pouliční představení spojené s výtvarnými dílnami lektorek Národní galerie pro celou rodinu.   

V úterý 7. června se pak na nádvoří Schwarzenberského paláce odehraje antická opera Římská Lukrécie s živým orchestrem a pěveckým sborem Bruncvík, které bude předcházet komentovaná prohlídka sbírek starých mistrů Národní galerie.

V sobotu pouliční představení s chůdami a živými loutkami Malé příběhy velkého hraběte představí ctnosti i malichernosti hraběte Šporka, jednoho z největších mecenášů umění barokních Čech a zakladatele lázní Kuks. Na podívanou pro celou rodinu v zahradě Šternberského paláce navážou workshopy pro děti s rodiči i bez nich.

V neděli Geisslers nejprve představí novinku s názvem Dryáčnice, pouliční oslavu hraběte Šporka a jeho lázní v Kuksu. Divadelní souboj lékaře a mastičkáře u jednoho stolu v tempu komedie dell’arte vznikl volně na motivy původního scénáře Dryáčník z roku 1611. Po představení si děti i dospělí mohou užít workshop inspirovaný divadlem i uměním ze sbírek Národní galerie. Workshop lektorek NGP pro děti naváže také na pouliční inscenaci Orbis pictus, rozehrávající několik obrazů ze stejnojmenné slavné učebnice učitele národů J. A. Komenského. V rámci vstupenky na každé z představení je možné navštívit sbírkové expozice.

V úterý 7. června večer pak čeká všechny milovníky opery a výtvarného umění poloscénické uvedení Římské Lukrécie. Na komentovanou prohlídku v expozici Staří mistři naváže nově-barokní site-specific opera současného hudebního skladatele Tomáše Hanzlíka (Ensemble Damian) na základě úpravy dochovaného barokního libreta Heinricha Rademina k parodické opeře na antický námět z roku 1731 s využitím živého komorního orchestru, chlapeckého pěveckého sboru Bruncvík a herců-zpěváků souboru Geisslers Hofcomoedianten.

Poslední dny římského království jsou ve znamení bojů, intrik a malicherností. Je třeba sesadit samozvaného krále, aby se do země vrátila morálka! Ať vládnou vzdělanci a bojují srdnatí bojovníci. A ženy ať nevyvádějí, když se vlastně nic nestalo. Příběh vztahů jedné uzavřené společnosti na pozadí příběhu o zneuctění krásné Lukrécie. Představení vzniklo ve spolupráci se souborem Tygr v tísni, orchestrem Ensemble Damian a Chlapeckým sborem Bruncvík. Akce probíhá ve spolupráci Národní galerie Praha a Geisslers Hofcomoedianten.

Vstupenky je možné zakoupit na webu Národní galerie, stejně jako na místě před konáním akce.



Autor: Hla

V Praze 6 otevře festival Open House patnáct budov

Dnes v 07:35

Desátý ročník festivalu otevřených budov Open House Praha zpřístupní o víkendu 18. a 19. května 115 budov na území hlavního města, z toho 15 v Praze 6. Vstup do budov je zdarma a bez nutnosti předchozí registrace.

Otevírání střech 2024

Včera v 15:50

Slavnostní jízda vozidel – cabrioletů v sobotu 18. května od 10:00 hodin.

Posezení s architekty: Oživení parku Lotyšská

Včera ve 14:34

Setkání s architekty a zástupci radnice Prahy 6 k parku Lotyšská se koná v sobotu 18. května.

Klokánek jede na prázdniny v H55

Včera ve 12:30

V hloubětínském volnočasovém centru H55 se v sobotu 1. června od 14 hodin uskuteční akce Klokánek jede na prázdniny.

Na vysočanské radnici uslyšíte Barokní perly

Včera v 10:26

Cyklus komorních koncertů na vysočanské radnici v Praze 9 pokračuje 23. května od 19 hodin. Kvarteto Musica Affecta představí Barokní perly.

Praha 4 zve na knižní malotrh

Včera v 09:26

Druhý ročník knižního Malotrhu v sobotu 8. června. Setkáte s nejnovějšími knihami, autory a spoustou další zábavy. Den plný knih, hudby a workshopů proběhne od 11 do 19 hodiny na Branické ulici na úrovní jejího křížení s Jiskrovou ulicí.

Den otevřených lesů

15. května 2024 v 19:59

V sobotu 18. května se koná další ročník Dne otevřených lesů. Otevřené budou i pražské lesy – jako každý den 365 dní v roce. Tentokrát ale na vás podél oblíbených vycházkových tras budou čekat kvízové stezky.

Festival základních uměleckých škol ZUŠ Open

15. května 2024 v 08:44

Příští týden naplno vypukne celostátní festival základních uměleckých škol ZUŠ Open, který pod heslem ZUŠlechťujeme uměním nabídne od 23. května do 9. června 600 akcí. ZUŠ Open je v počtu účinkujících i rozsahem programu bezesporu největší kulturní událostí v České republice. ZUŠky vedle...

Královny, šlechtičny, měšťanky: kulturní aktivity žen ve středověku

15. května 2024 v 08:40

Od 17. května bude k vidění výstava Královny, šlechtičny, měšťanky: kulturní aktivity žen ve středověku.

Májová veselice

15. května 2024 v 07:51

Tradiční Májová veselice v Praze 15 se koná v neděli 19. května.

Pivo a burger festival

15. května 2024 v 07:41

Pivo, burger, lehátka, piknik, deka, hudba, tanec, churros v neděli 19. května.

Berlín - hlavní město vědkyň

14. května 2024 v 10:23

V prostorách rektorátu Univerzity Karlovy byla včera zahájena výstava Berlín – hlavní město vědkyň. Smyslem výstavního projektuje představit příběhy žen, které se navzdory překážkám staly úspěšnými vědkyněmi.

Oslavte Světový den včel

14. května 2024 v 09:26

Nakoukněte do včelího úlu, přiučte se od včelaře jeho řemeslu a připomeňte si význam hmyzích opylovačů pro život na naší planetě. Den včel 2024 v ekocentru Prales se koná v sobotu 18. května od 10 do 16 hodin v ekocentru Prales na Mladoboleslavské 953, v Praze 19.

Další články
Nahoru