Kari Jalonen poprvé zažil, jak Češi slaví hokejovou medaili získanou po deseti letech na MS

Trenér českých hokejistů Kari Jalonen považoval  příjezd Davida Pastrňáka na mistrovství světa ve Finsku za klíčový, proč čeští hokejisté po deseti  letech získali na světovém šampionátu cenný kov. Kouč ocenil především energii a pozitivitu kanonýra, který hattrickem v posledním utkání o třetí místo proti USA pomohl k výhře 8:4.

Jak říkám...
"Před tím, než se Pasta připojil k týmu, jsem se s ním nikdy nesetkal, nemluvili jsme spolu. Musím ocenit, jak je pozitivní a jak tu pozitivitu přenesl do kabiny. Všichni jsme věděli, jak moc dobrý je, ale jeho úsměv a pozitivita v šatně byly jedním z klíčových důvodů, proč jsme teď tady," řekl Jalonen už  v Praze po příletu z Tampere v pondělí 30. května 2022 na setkání s novináři, fotografy a kameramany.


David Pastrňák se se sedmi góly podělil o pozici nejlepšího střelce turnaje spolu s Kanaďany Dylanem Cozensem a Pierrem-Lucem Duboisem. Havířovskému rodákovi k tomu ovšem stačilo jen sedm utkání, zatímco Cozens s Duboisem jich sehráli deset.

Jalonen trénoval  Čechy na prvním velkém turnaji a hned navíc v  jeho  vlasti dosáhl na medaili.

Jak říkám...

"Jsem šťastný, ale také trochu unavený. Nejsem zvyklý takhle oslavovat tak jako s kluky včera v kabině a na hotelu. Ale zvládl jsem to. Teď je čas si odpočinout. S  Petrem Nedvědem  provedeme pečlivou analýzu toho, co se stalo. I když jsme získali bronz, pořád si myslím, že máme co zlepšovat," konstatoval skoro přesně 24 hodin po utkání s USA  Kari Jalonen.  

"Byl jsem moc rád, že přijel. Je to výborný kamarád a takový hráč pomůže každému týmu. Bylo moc hezké, že přicestoval, i když měl zranění v play off NHL, ale  chtěl nám pomoct. Jak říkal Kari, nejenom na ledě, ale i na hotelu je radost ho mít kolem sebe. Navíc od prvního zápasu jsme se chytli," souhlasil s trenérem i šestatřicetiletý spoluhráč Davida Pastrňaka jiný David Krejčí.

(Petr Skála pro SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)