Foto: KAREL KOPÁČ / MAFRA / Profimedia

Ústecký zastupitel a radní měl nehodu na hradě Střekov. Zkoušku na alkohol a drogy odmítl

Napsal/a Robert Malecký 31. května 2022
FacebookTwitterPocketE-mail

Zastupitel a radní ústecké městské části Střekov Stanislav Dunaj (Zdraví Sport Prosperita) měl minulý čtvrtek dopravní nehodu, při níž měl najet do organizátora kulturní akce na střekovském hradě. Ten utrpěl zranění a byl ošetřen v nemocnici, Dunaj se odmítl podrobit testu na alkohol a drogy. Podle svědků z místa byl zjevně opilý. Odstoupit ze svých funkcí prý nehodlá, pro HlídacíPes.org uvedl, že byl naopak sám napaden.

Minulý čtvrtek večer se na ústeckém Střekově konala muzikálová akce. Atmosféru narušil řidič, který chtěl vjet do zakázaného prostoru a najel přitom do jednoho z pořadatelů, kteří se mu v tom pokoušeli zabránit.

„Na jedné z akcí, která byla na hradě Střekov, jsme řešili incident, kdy řidič ročník 1973 najel do jednoho z pořadatelů. Ten musel být následně zdravotnickou záchrannou službou převezen s lehkým zraněním do nemocnice,“ popsala událost mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. Na místo přijela hlídka dopravní policie a řidiče vyzvala, aby se podrobil dechové zkoušce na alkohol. „Což tento řidič odmítl,“ dodala mluvčí.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


 

Aktuálně se celá věc nachází v přestupkovém řízení, podle rozsahu zranění pořadatele ale může být ještě případně překvalifikována na trestný čin.

Podle svědků události byl řidičem, který se nacházel ve zjevně podnapilém stavu, střekovský zastupitel a radní Stanislav Dunaj. Ten je zároveň ze své politické funkce zástupcem města ve společnosti Tepelné hospodářství města Ústí nad Labem, kterou krajské město vlastní spolu se společností ČEZ. Vykonává tam funkci jednoho ze dvou jednatelů.


„Dali mi pěstí do oka“

Dunajova verze, kterou uvedl v elektronické komunikaci s redakcí HlídacíPes.org, se od oficiálního tvrzení policie liší. Na podstatné otázky, tedy zda je s ním vedeno přestupkové řízení a proč se odmítl podrobit zkoušce na alkohol, ale neodpověděl. Zde je časový vývoj jeho (doslovných) odpovědí pro HlídacíPes.org.

Pondělí, 16:44: „Vážený pane, Mámpohmožděné oko, na které bohužel trd špstně vudim. Byl jsem fyzicky napaden nejakym clovekem ve čtvrtek na zelené turistucké cestě Na Zacházce smětem na Novou Ves. Chodim pesky takto pravidelne. Bohužel ted fskt blbe vidim a lítám po doktorech. Dekuji za ppchopeni.“

HlídacíPes.org: Čili vylučujete, že jste měl na akci na hradě dopravní nehodu, při níž byl lehce zraněn pořadatel, načež jste se odmítl podrobit zkoušce na alkohol a nepředložil žádné doklady?

Pondělí, 17:01: „Nevím o čem mi teď píšete. Dostal jsem pěstí od nějakého člověka, nevím o koho se má jednat. Kontrolovali me, neshledali nic. Doklad totožnosti mi vratili, žádný jiny nechteli. Kontrolovali me jako bezného občana. Toť vše.“

HlídacíPes.org: Čili ještě jednou, prosím, ať je to zcela jasné: vylučujete, že jste měl na akci na hradě dopravní nehodu, při níž byl lehce zraněn pořadatel, načež jste se odmítl podrobit zkoušce na alkohol?

Pondělí, 17:13: „O žádné dopravní nehodě ze by se stala nevím. Tak se nemohu vyjádrit k ničemu o cem nevim. Nevím ani že by v dané části bylo jakékoli označení zakazu vstupu nebo podobne. A ani jsem tam nevidel žádného označeného pořadatele. Pouze člověka, který mě napadl a pohmoždil mi oko, na které teď blbe vidím a marodim s tim. A to taky nevím kdo to byl.“

HlídacíPes.org: A vy jste byl při tom v autě? Byla přivolána policie? Byl onen muž odvezen k ošetření do nemocnice?

Pondělí, 17:24: „Volal jsem MP, že mi je bráněno jít dál po zelené turistické. Po dobu co jsem cekal a sedel na hromade cihel, zadna sanitka tam neprijela. Dale jsem dotycneho videl jak následne odklizi leseni a nejake zidle, když jsem pokračoval ve svem pravidelném okruhu po zelené stezce. Dal jsem to neresil.“


HlídacíPes.org má k dispozici svědectví dvou nezávislých zdrojů, které popisují, že policisté po příjezdu ke hradu řešili, zda je událost třeba vést jako dopravní nehodu. A nakonec ji tak skutečně zaevidovali. Následovala výzva, aby se Dunaj podrobil testům na alkohol a drogy, případně odběru krve, což radní odmítl. Sám v té chvíli skutečně volal střekovské strážníky s tím, že je mu bráněno odejít z místa. Městská policie pak při zásahu státní policie hlídala odstavené Dunajovo vozidlo.

Odstupovat se nebude

Na otázku, zda by se měl vzdát svých politických funkcí a pozice v městské společnosti, případně zda hodlá kandidovat v podzimních komunálních volbách, Stanislav Dunaj neodpověděl. Jako předčasnou tuto otázku vidí i předseda strany Zdraví Sport Prosperita Zdeněk Kubec.

„Teď je na Policii ČR, aby rozhodla. Ale já určitě nebudu dělat závěry před čímkoliv,“ řekl Kubec. Jeho stranický kolega prý disponuje lékařským záznamem a potvrzením ze servisu, že byl napaden a někdo se mu snažil poškodit auto. „Pro mě jsou to v tomto okamžiku tvrzení proti tvrzení,“ dodal Kubec.

Proč se radní Dunaj odmítl podrobit zkoušce na alkohol, Kubec nechce komentovat. „Do toho nechci vůbec zasahovat. Asi k tomu měl nějaký důvod. Teď stačí, aby se nějací dva frajeři dohodli, že někoho viděli a on opustí politiku?“ říká Zdeněk Kubec.

Případný odchod Stanislava Dunaje z pozice jednatele Tepelného hospodářství, o kterém by mohlo rozhodnout zastupitelstvo města, nechtěl komentovat ani primátor Petr Nedvědický (ANO). „Slyšel jsem, že k nějakému incidentu na hradě došlo, ale žádnou zprávu o osobě a stavu vyšetřování nemám,“ uvedl na dotaz HlídacíPes.org primátor.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)