30.05.2022 12:01

Slavnostní uvedení publikace Tom Stoppard: Hry II

Ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla proběhne slavnostní uvedení nejnovější publikace z edice Divadelní hry.

Akce proběhne 22. června od 19:00 v Knihovně Václava Havla.

Jedná se již o druhý svazek kompletního českého vydání Stoppardovy původní tvorby psané pro divadlo. Publikace představuje hry z časového období 1968–1989.

První svazek, Tom Stoppard: Hry, vyšel v roce 2002 a obsahoval do té doby nejznámější tituly tohoto světoznámého dramatika českého původu. Letos vydaný druhý svazek přináší další Stoppardovy hry z let 1968–1989. Třetí svazek, který vyjde v roce 2023, představí dramatické práce napsané po roce 1989.

Svazek Hry II zahrnujte texty napsané a uvedené do roku 1989. Od Stoppardova raného díla Volný jako pták přes intelektuálně hravé až bláznivé komedie Podle Magritta a Špinavé prádlo a Nová země se čtenáři přesunou k hrám, jež jsou odrazem dramatikova zájmu o existenciální rozměr rozděleného světa studené války – Skokani, EGHDF,
Noc a den a Dvojitý agent. Ani v nich nechybí Stoppardův smysl pro absurdno (ve svých počátcích býval – spíše mylně – k absurdním dramatikům přiřazován), slovní gagy nebo obdivuhodná lehkost, s jakou dokáže v rozměru divadelního představení zasvětit diváky do nejsložitějších problémů soudobého světa a (jako například v Umělci sestupujícím
ze schodů) dělat si legraci z umění 20. století. Ve hrách Noc a den a Dvojitý agent se navíc v jeho dramatice začínají prosazovat silné ženské postavy a s nimi emocionalita, kterou rané Stoppardovy hry zdánlivě popíraly.

Jednu z her svazku, aktovku s tajemným názvem EGHDF, v dnešní době bohužel znovu aktuální, představí scénické čtení.

Večer moderuje Michael Žantovský.
Knihu uvede Kamila Černá.

Publikace je dostupná na našem e-knihkupectví Prospero.

FB UDÁLOST

www.idu.cz

Autor článku: IDU