E-shop Heroine: předplatná, Manuál pro moderní mámy, Heroine Premium

Danuše Nerudová potvrdila prezidentskou kandidaturu. Jakých hodnot si cení a kdo by tvořil její tým?

31. květen 2022
10 887

Ohlášení kandidatury Danuše Nerudové na post prezidentky není velkým překvapením. O její možné účasti v prezidentských volbách se spekulovalo, už když jsme před rokem v Heroine vyhlásili, že hledáme první českou prezidentku. Ekonomka a bývalá rektorka vysoké školy nyní oficiálně na svém twitteru oznámila, že kandidovat bude. Připomínáme její loňský prezidentský dotazník, ve ktrém říká: Zoufale potřebujeme změnu.

Aktuálně: Danuše Nerudová je první českou prezidentkou Heroine. Přečtěte si s ní velký rozhovor.


Prezidentský dotazník Danuše Nerudové

Jste hrdá na to, že jste Češka? A jestli ano, tak proč?

Jsem nejen hrdá Češka, ale i jsem šťastná a vděčná, že mohu žít v tak krásné, svobodné a bezpečné zemi. I když naše současná politická reprezentace může tuto hrdost nahlodávat, z pohledu dějin českého národa se máme o co opřít, a především, máme pořád obrovský potenciál dokázat velké věci, doma i ve světě.

Kterou či které ze svých vlastností považujete za výhodu, pozitivum? Proč?

Nikdy se nevzdávám, věřím v sebe a ráda překonávám překážky. Nemám strach z dílčích neúspěchů, neboť vím, že jsou součástí vítězství.

Které hodnoty (mravní, životní...)  považujete za zásadní?

Demokracie, svoboda, pravda, láska a rodina.

Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity

Bylo jí 38 let, když byla v roce 2018 jmenována rektorkou Mendelovy univerzity v Brně. Ve stoleté historii školy je první ženou, která tento post získala. Jako ekonomka a vědkyně se dlouhodobě věnuje otázkám rovného postavení žen a mužů, a tak není divu, že univerzita pod jejím vedením získala záhy ocenění HR Award, certifikát Evropské komise, který se uděluje za dodržování rovnosti příležitostí. V praxi to vypadá tak, že Mendelova univerzita má dnes dvě prorektorky (z pěti prorektorů) a že třeba ve výzkumném týmu Nerudové jsou ženy a muži „padesát na padesát“. Danuše Nerudová je vdaná, se svým mužem vychovává dva syny.

Které současné společenské problémy považujete za nejpalčivější? A případně – jak by se měly řešit?

Každý den jsem v rozčarování z toho, jak neschopní, nekompetentní, oportunističtí, bohorovní a nenasytní lidé drží v rukou osud naší země. Zoufale potřebujeme změnu. Potřebujeme schopné a čestné lidi na správných místech ve státní správě, a pozitivní autority s vizí na nejvyšších místech.

Co Vás inspiruje na kultuře, způsobech, jednání či stylu našich sousedů v Evropě? Jinými slovy – co bychom se od nich případně měli učit?

Každý člověk a každá země má něco, v čem vyniká. Na prvním místě bychom se neměli uzavírat sami do sebe a namlouvat si, že jsme ve všem nejlepší my sami. Měli bychom si brát z rozmanitosti našich sousedů a přátel v Evropě to nejlepší. Mně osobně je například velmi blízká Francie. A to tím, že lidé si umí užívat života, nespěchají, váží si svých kořenů a tradic a jsou pozitivní.

Heroine Prezidentky

Tištený speciál Heroine Prezidentky, věnovaný ženám v politice, ve veřejných funkcích a možná snad jednou i v nejvyšší funkci státní. Kdo by měl být první českou prezidentkou? Liší se ženský leadership od mužského? Jakým překážkám ženy v politice čelí?
Bradáčová, Kolínská, Němcová, Šípová, Nerudová. Pět rozhovorů s ženami, které na to mají. – Je čas na „ženský styl“ vedení – Feministická knihovnička – O závislosti na práci – Co nás učí Zuzana Čaputová – Vyplatí se kvóty?  
Více o speciálním vydání Heroine Prezidentky.

Kterým třem osobnostem byste ráda předala státní vyznamenání a proč?

Kdyby to bylo dnes, nejraději bych do Vladislavského sálu pozvala všechny lékaře, zdravotníky, sestřičky, dobrovolníky a další, kteří riskují své zdraví a obětují svůj čas a síly pro ostatní. Pak jsou tu učitelé a mnoho dalších, kteří si zaslouží vyznamenání za svou pomoc společnosti v těžké době. Hluboce na mě zapůsobilo rozhodnutí manželů Ondřeje a Kataríny Vlčkových věnovat značnou část svého jmění na systematickou péči o nevyléčitelně nemocné děti. Rozhodně bych při první příležitosti napravila ostudu s odebráním vyznamenání Pavlu Rychetskému.

Které tři současné osobnosti byste měla ráda ve svém pracovním týmu a proč?

Osobu, díky níž bych si udržela vnitřní mír, laskavost a čistou mysl. Osobu, která pomůže mi neztratit se v dezinformačním chaosu. A moji nejlepší kamarádku, aby mi dávala upřímnou zpětnou vazbu.

Co se Vám nejvíc v uplynulých letech povedlo? Můžete vybrat alespoň jeden svůj krok, rozhodnutí či počin, které – dle Vašeho názoru – pozitivně ovlivnilo Vaše okolí, obor, profesi, nebo i společnost?

Určitě to byla úspěšná kandidatura na pozici rektorky a vznik iniciativy KoroNERV, která velmi ovlivnila a ovlivňuje veřejný prostor a společnost v době pandemie.

V rozhovoru mluvíte o potřebě většího zastoupení žen v politice i o případných úskalích. Jak by se podle vás větší zastoupení prakticky projevilo? Přišly by na pořad jednání třeba některé zákony, jež teď nemají šanci? Nebo by se proměnila kultura politického jednání?

Osobně se domnívám, že ano. Ženy mají jinou empatii, a tudíž si všímají jiných věcí. Diverzita je nezbytnou součástí rozvoje společnosti. Kolektiv s diverzitou je efektivnější a kreativnější v hledání řešení.

STYLING: JAN POKORNÝ; MAKE-UP: ADRIANA BARTOŠOVÁ; VLASY: LINDA RENÉ ŽÁKOVÁ; PRODUKCE: LINDA MAJEROVÁ; DĚKUJEME ZALANDO.CZ ZA ZAPŮJČENÍ OBLEČENÍ. 

Článek vyšel na Heroine.cz poprvé 18. 5. 2021.

Aktuální číslo

  • O tom, jak rodí ženy, rozhodují muži
  • BDSM coming out
  • Malý, tlustý, plešatý? Body shaming se týká i mužů. Promluvili Čestmír Strakatý, Šimon Holý, René Levínský a Jordan Haj
  • Budoucnost je rostlinná
Popup se zavře za 8s