Děti budou až na prvním místě. Český Krumlov otevírá výstavu knižních ilustrací a novou galerii v klášteře

1. červen 2022

Ochutnávku z údajně největší evropské sbírky dětské knižní ilustrace, kterou město Český Krumlov zakoupilo od soukromého sběratele za jeden milion eur, připravily na tuto výstavní sezónu českokrumlovské kláštery. Ve zrekonstruovaných prostorách kláštera klarisek chce město postupně představit všech 680 děl.

„Nyní zpřístupňujeme veřejnosti první část této největší evropské sbírky dětské knižní ilustrace,“ říká místostarosta Českého Krumlova a zároveň kurátor výstavního prostoru Ivo Janoušek, „jde o sbírku, kterou dal dohromady během svého působení v nakladatelství Bohem Press Otakar Božejovský. Založil ho spolu s žákem Jiřího Trnky, slavným ilustrátorem Štěpánem Zavřelem.“

Sbírka, která vznikla během 40 let působení zmiňovaného curišského nakladatelství dětské literatury, je od počátku roku 2022 uložena v trezoru českokrumlovských klášterů. „Čítá několik stovek originálů od třiceti autorů z šestnácti zemí světa. Je možná největším průřezem knižního umění pro děti za poslední desítky let v Evropě,“ dodává Ivo Janoušek.

Aktuálně město otevírá první část nové galerie nazvané 3+. Trojka symbolizuje věk, od kterého je návštěvníkům expozice určena, ale také tři druhy aktivit, na které se centrum zaměří – výstavy, interaktivní akce a výuka. V klášterech totiž také sídlí část Střední uměleckoprůmyslové školy svaté Anežky České. Motto 3+ galerie shrnuje Ivo Janoušek slovy: „Děti tu budou až na prvním místě.“

Zpřístupněno bude prvních 500 metrů čtverečních zrekonstruovaných prostor. „Ukazujeme na nich 160 originálů od 22 ilustrátorů z 15 zemí světa. Uvidíte ilustrace ze Španělska, Itálie, Francie, Polska, Čech nebo třeba Jihoafrické republiky. Je to jakýsi příslib toho, co uvidíte v 3+ galerii v budoucnu,“ slibuje místostarosta.

Čtěte také

Podle Otakara Božejovského je jeho sbírka unikátní v tom, že ilustrace jako nakladatel viděl jako první, a tak si vybíral ty nejlepší. „Je unikátní i z toho důvodu, že něco podobného v Evropě vůbec neexistuje,“ připomíná.

Je třeba dodat, že dětské knižní ilustraci jsou věnovány i expozice v písecké Sladovně, v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze, v bratislavském Centru umění pro děti Bibiana či ve velké interaktivní galerii tohoto zaměření ve Vídni. Každé z těchto zařízení je ovšem něčím specifické a nejinak tomu bude i v Českém Krumlově.

Sbírka Otakara Božejovského má být hlavním tahákem českokrumlovských klášterů, které město zasvětilo právě dětem. Celý rozhovor s Otakarem Božejovským a Ivo Janouškem si poslechněte online.

Spustit audio

Související