Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zprávy

    Zemřela Vlasta Mecnarowská

    Foto archiv MD Zlín

    Vlasta Mecnarowská

    21. 7. 1930 Olomouc – 29. 5. 2022 Zlín

    Herečka. Většinu kariéry strávila v Divadle pracujících v Gottwaldově (dnešní Městské divadlo Zlín).

    Rozená Bednářová. Vyrůstala v rodné Olomouci, hereckou průpravu získala studiem na brněnské JAMU (1954). V době studií se seznámila se svým budoucím manželem, hercem polského původu Romanem Mecnarowskim, s nímž pak celoživotně sdílela společná divadelní angažmá.

    Curleyova teta v adaptaci Steinbeckova románu O myších a lidech (r. Jan Fišer, prem. 27.  2. 1959, Vesnické divadlo). Foto Jaromír Svoboda

    Začínali spolu na scéně zájezdového Vesnického divadla (1954-1959), poté sedm let byli v angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti (1959-1966) a společně poté působili i ve Slezském divadle v Opavě (1966-1971). Nakonec natrvalo zakotvili v Divadle pracujících v Gottwaldově (dnešní Městské divadlo Zlín), kde se spolu s manželem zařadila mezi přední členy hereckého souboru a hrála zde až do svého odchodu do důchodu počátkem devadesátých let.

    Foto archiv MD Zlín

    Drobné, střední i velké role vytvářela na zlínském jevišti s příkladnou osobitostí. Ve slavné inscenaci Muž jako muž se vryla do paměti zlínských diváků jako majitelka vojenské kantýny Begbicková, v muzikálu Dobrý večer pane Wilde zářila jako Lady Bracknellová, v Gorinově Thylu Ulenspiegelovi s přesvědčivostí ztvárnila Kathelinu. S Romanem Mecnarowským rádi vzpomínali na muzikál Zorba, kde hrála Hortenzii (Bubulína). V roce 1987 si v režii Romana Mecnarowského zahráli manželský pár v inscenaci Gelmanovy hry Na pranýři aneb Manželská pře dvakrát přerušená.

    V Divadle pracujících, resp. Městském divadle Zlín účinkovala v 84 inscenacích.

    Foto archiv MD Zlín

    Zahrála si i ve filmu, byť její filmografie není nijak bohatá. Poprvé se objevila ve snímku Jezero (1965), což byl krátký školní film tehdejšího studenta FAMU Rudolfa Adlera. Před kameru se pak dostala až v osmdesátých letech, vesměs menšími rolemi zralých žen. Ve slovenském filmu Karline manželstvá (1980) si zahrála i se svým manželem Romanem Mecnarowskim. Účinkovala v různorodých snímcích ze současnosti (Dneska přišel nový kluk, 1981; Atrakce švédského zájezdu, 1989; Freonový duch, 1990). Asi nejvýznamnější její rolí byla postava Burešové ve snímku Filipa Renče Requiem pro panenku (1991), což byl současně poslední film, ve kterém účinkovala (více zde, resp. zde).

    Se svým celoživotním partnerem Romanem Mecnarowskim. Foto archiv MD Zlín

    Jejím manželem byl herec, režisér a překladatel Roman Mecnarowski, který zemřel čtyři dny před ní (více zde). Žili spolu ve Zlíně a i pohřeb mají společný – ve středu 1. června od 13:00 hodin v obřadní síni zlínského krematoria.

    /Pro i-DN z více zdrojů zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 1. června 2022

    Komentáře k článku: Zemřela Vlasta Mecnarowská

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,