Trh placených videoték v Česku vedou Netflix a HBO Max, třetí Voyo se chystá do set-top boxů operátorů

1. červen 2022

Nejoblíbenější placenou videotékou na českém trhu je Netflix, následovaný HBO Max, na třetí pozici je Voyo patřící pod skupinu CME. Daniel Grunt, vedoucí její digitální divize, na dnešní oborové konferenci Digimedia 2022 naznačil, že mediální skupina Nova chystá pro propagaci videotéky hlubší spolupráci s českými operátory, kterou bude implementace do jejich set-top boxů.

Výzkumná společnost Nielsen Admosphere opřela svá zjištění o průzkum trhu na vzorku více než tisícovky respondentů, který probíhal formou terénního sběru od 28. března do 7. dubna. Detailní data z průzkumu plánuje firma zveřejnit v průběhu tohoto měsíce. Oblibu placených videoték na prvních třech pozicích kopírují i uživatelé chytrých televizorů. Na první pozici je z 38 % Netflix, následuje HBO Max s 22 % a Voyo s 15 %.

Nejočekávanějším řečníkem druhého ze tří bloků věnovaného videotékám byl Daniel Grunt, vedoucí digitální divize skupiny CME, jejíž součástí je i mediální skupina Nova. Grunt nechtěl zveřeňovat aktuální čísla služby Voyo, nicméně potvrdil, že videotéka trvale roste. CME chce pro posílování videotéky spolupracovat s operátory na trhu. Zcela logickou je pak implementace Voya například do prostředí set-top boxů služeb, jako je O2 TV, Vodafone TV atd.

Čtěte také

CME cíleně nebojuje se sdílením účtů pro placenou videotéku Voyo, protože český trh je stále na vlně rostoucího trendu. Daniel Grunt dále uvedl, že je pro něho nemyslitelné, aby CME zavádělo pro videotéku levnější tarif s reklamou. „Voyo je čistá VOD služba. Zákazníci jako jeden ze tří důvodů pro pořízení, uvádí, že videotíka je bez reklam. Ve vyjádření ho pak podpořil mimo jiné i Tomáš Žondra ze společnosti Film Europe provozující videotéku Edisonline.

Ředitel pro vysílací služby (broadcast) Českých Radiokomunikací Martin Cepek zdůraznil, že v boji placených videoték bude rozhodujícím faktem, že králem je český obsah a vyhrává ten, kdo ho má k dispozici. Velkou výhodu v boji s globálními giganty tak bude mít právě Voyo. „Všechny zahraniční služby, které tu jsou nebo se sem chystají, budou mít určitě zajímavou zákaznickou bázi, ale rozhodne lokální tvorba,“ konstatoval Cepek.

autor: lukpo
Spustit audio

Související