Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dva z obžalovaných v liberecké korupční kauze chtějí uzavřít dohodu

Dva z 11 obžalovaných v korupční kauze spojené s projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) se dohodli se státním zástupcem na uzavření dohody o vině a trestu. Oznámili to dnes při opětovném zahájení této kauzy u krajského soudu v Liberci. Senát by měl v pátek rozhodnout, zda projednání jejich skutků vyloučí do samostatného projednání. Státní zástupce Radim Kadlček řekl, že s ohledem na to, že soud ještě nerozhodl, nemůže říci, na jakém trestu se dohodli. Ostatní obžalovaní zopakovali, že se cítí nevinni.

V případu je obžalován i hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který by měl vypovídat v pátek, a čtyři firmy včetně Metrostavu. Kauza je spojená se dvěma projekty GEPO v Liberci z let 2012 až 2014 téměř za 100 milionů Kč. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic. Všechny obžalované koncem května 2020 nepravomocně osvobodil liberecký soud, vrchní soud verdikt zrušil.

Vinu z obžalovaných uznal podnikatel Libor Turský, který podle svého dřívějšího vyjádření vystavoval pro firmu Metrostav fiktivní faktury a takto získané peníze sloužily podle obžaloby na úplatky. Turský dnes u soudu odmítl vypovídat. Metrostav už dříve jeho obvinění popřel.

Vinu uznává i zakladatel GEPO a bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik, který stál u zrodu obou projektů, jimiž se soud zabývá. Jde o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény a revitalizaci parku na Perštýně. Stěžejní část kauzy souvisí s téměř dokončenou opravou kostela za 65 milionů korun. Přes ROP Severovýchod měl projekt příslib dotace zhruba 55 milionů. „Prvotní snahou bylo kostel zachránit," řekl Zeronik. S podrobnostmi odkázal na své předchozí výpovědi. V nich přiznal, že zakázka byla zmanipulována ve prospěch Metrostavu, ale že nic neorganizoval. Soutěž měl podle něj na starost Petr Jirkův, který byl administrátorem zakázky a později se stal místo Zeronika předsedou správní rady GEPO. Podle obžaloby bylo výběrové řízení zmanipulované ve prospěch obžalované firmy Metrostav a zakázka předražená o 17 až 24 milionů. Jirkův i zástupci Metrostavu už dříve odmítli jakékoliv protiprávní jednání.

Zeronik tvrdí, že z toho neměl žádný osobní prospěch. Ve výpovědi uvedl, že měl zajistit úpravy položkového rozpočtu chystané rekonstrukce a za to mu měl Metrostav přislíbit šest milionů korun na vybavení kostela. Zeronik v GEPO skončil v roce 2012 poté, co byl pravomocně odsouzen za pokus uplácení v jiném případu. U soudu dříve vypověděl, že si tehdy uvědomil chyby, které se v projektu rekonstrukce kostela dopustil, a pokusil se o nápravu. Stáhl proto žádost o dotaci. „Dali jsme výpověď ze smlouvy a domnívali se, že to skončilo," řekl u soudu. Podle něj bylo v té době prostavěno jen deset milionů korun a plánoval, že by se rekonstrukce dělala v menším rozsahu za soukromé peníze. Zástupce Metrostavu to podle něj ale na jednání v Praze odmítl. GEPO po konci Zeronika ve funkci předsedy správní rady stáhlo výpověď z dotačního programu. Projekt v něm zůstal zařazený. To a vyplacení dotačních peněz měl zajistit podle obžaloby Půta, který byl v té době předsedou Regionální rady ROP Severovýchod. Podle zjištění policie mu za to byl slíben úplatek 830 tisíc, Půta to důrazně odmítá.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, soud, správa, Liberec, korupce, hejtman, půta, Metrostav, projekt, kostel, Martin Půta, výpověď, Starostové pro Liberecký kraj, Marie Magdalena, ODS, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva z obžalovaných v liberecké korupční kauze chtějí uzavřít dohodu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.