Zbavil bych nás ukrajinských vlajek. Prezidentský kandidát přišel s nečekaným návrhem

Jakub Olbert

Co Čech, to politik! (602)

V lednu čekají Česko prezidentské volby 2023. Počet zájemců o Hrad se neustále zvyšuje. Kandidaturu oznámili mimo jiné matematik Karel Janeček, zakladatel iniciativy Chcípl PES Jakub Olbert či šéfka České asociace povinných Denisa Rohanová. Všichni tři byli hosty v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS. Proč se považují za vhodné kandidáty na prezidenta?

„Jsem člověk, který dokáže přinést zásadní změny a zlepšení pro celou společnost. Věci, které dělám, dělám dlouhodobě. Dokážu vzdělávat děti i dospělé. Umím propojit myšlení a intuici. Jako prezident se budu zasazovat o kvalitnější reformu vzdělávání. Cílem mé nadace je, aby děti v předškolním věku uměly malou násobilku,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS matematik a filantrop Karel Janeček.

Na dotaz moderátora, zda by tedy nechtěl být spíš ministrem školství, odpověděl následovně: „Jde o vliv a možnost inspirovat ke kvalitním změnám.“

Sebevědomí nechybí ani podnikateli Jakubu Olbertovi. „Na podzim se setkají negativní ekonomické vlivy. Bude pokračovat zdražování, přijde opět covid nebo cokoliv jiného. Potřebujeme mít v čele státu člověka, který se nebojí a který se postaví za lidi, právo a ústavu. Já byl první, kdo se postavil proti bezpráví, které páchala Babišova vláda. Pomohl jsem živnostníkům. Ani pan Babiš, ani pan Hamáček nedokázali zavřít podniky, co jsme otevřeli,“ řekl.

Olbert leckomu utkvěl v paměti jako zakladatel iniciativy Otevřeme Česko – Chcípl PES. Ta organizovala protesty proti covidovým vládním opatřením. V únoru iniciativa nabádala své stoupence, aby šli protestovat před domovy poslanců, kteří zvedli ruku pro navrhovanou novelu pandemického zákona. Zveřejnila i adresy těchto zákonodárců.

Prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová v souvislosti se svou kandidaturou uvedla, že je odjakživa zvyklá pomáhat lidem. „Náš stát potřebuje změnu. Musí zase sloužit lidem. Prezident je schopen obrovským způsobem ovlivnit jednání obou komor Parlamentu i vlády. Není lepší volba než já,“ sdělila.

Pomáhá symbolická podpora?

Kandidáti rovněž diskutovali o dopadech ruské invaze na Ukrajinu. Například Olbertovi vadí ukrajinské vlajky vyvěšené v českých městech. „Prezident má lid spojovat. Já bych jako první zbavil naši republiku jakýchkoliv vlajek. Potřebujeme mít klid. Když se projedete Prahou, půlka památek je zahalena do cizí vlajky. Stále nám to připomíná ten konflikt. Jsem po podporu Ukrajiny, ale nemusíme si to dennodenně připomínat. Válečných konfliktů je na celé zeměkouli spousta,“ řekl.

Janečkovi naopak ukrajinské vlajky v Česku nevadí. „Podpora Ukrajiny je žádoucí i ze symbolického pohledu. Jako budoucí hlava státu bych lidi uklidnil, že nám válka nehrozí. Jsme v NATO. Samozřejmě budu apelovat na to, aby si lidi uvědomili, že jsme v krizi. Inflace tady ještě nějakou dobu bude. Je nutné si to připustit. Musíme se uskromnit a snížit spotřebu,“ zmínil Janeček.

Podle Rohanové by se symbolická gesta neměla přehánět: „Jediné, co mi vadí na ukrajinských vlajkách, je to, že Ukrajincům takto nemůžeme skutečně pomoci. Přehnaná symbolika může začít našim lidem skutečně vadit.“

Třetí přímá volba prezidenta České republiky se bude konat v roce 2023 před 8. březnem, kdy současné hlavě státu Miloši Zemanovi končí v pořadí druhé funkční období a o Hrad už ze zákona usilovat nemůže.

Přesný termín voleb ještě není znám. Hlavními favority z ohlášených i neohlášených kandidátů jsou zatím expremiér a současný poslanec Andrej Babiš (ANO) a generál Petr Pavel.

Tagy:
školství NATO Ukrajina Andrej Babiš Miloš Zeman CNN Prima NEWS volby vlajka Karel Janeček Pražský hrad prezidentské volby v ČR 2023 Česko koronavirus Jakub Olbert Co Čech, to politik! Otevřeme Česko normálnímu životu Denisa Rohanová