Třetí pokus o doplnění Rady České televize. Pět nových radních budou poslanci vybírat z 15 kandidátů

Sněmovna bude v pátek volit pětici členů Rady České televize, tedy třetinu z celkového počtu. Na programu jsou také předlohy ve druhém čtení, v němž mohou poslanci podávat pozměňovací návrhy. Jde například o zákaz některých jednorázových plastových výrobků a o návrh zákona k regulaci platforem typu YouTube pro sdílení videonahrávek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká televize, ilustrační foto

V tajné volbě členů Rady České televize budou poslanci vybírat z 15 kandidátů | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V tajné volbě členů Rady České televize budou poslanci vybírat z 15 kandidátů. Šanci mají například politolog Ladislav Mrklas, bývalý ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek, bývalá novinářka a členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Milada Richterová a odborník na vzdělávací systémy Bohumil Kartous.

Sněmovna volila šestici radních České televize už v březnu a v dubnu, uspěl jen bývalý ředitel ostravského televizního studia Ilja Racek.

Česká televize plánuje škrty ve výši téměř miliardy korun. Bude propouštět a ukončí vysílání kanálu ČT3

Číst článek

Z vyjádření poslanců vládní většiny tehdy vyplynulo, že se zástupci koalice na kandidátech, kteří měli být zvoleni, dohodli. Někteří poslanci ale dohodu zřejmě nerespektovali.

Poslance ve čtvrtek čeká také volba člena Rady České tiskové kanceláře. Místo by mohla obhájit nynější místopředsedkyně rady Jaroslava Wenigerová, je jedinou kandidátkou.

Předlohy ve druhém čtení většinou vycházejí z předpisů Evropské unie. Kvůli pozdnímu začlenění evropské směrnice o pravidlech pro videonahrávkové platformy už Česko čelí spolu s další čtveřicí členských států žalobě, kterou podala Evropská komise.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme