Pardubice opravují zastávky u univerzity, přístřešky budou větší

3. červen 2022 06:36

V Pardubicích začala stavba menšího autobusového terminálu u univerzity. Zastavovat tam budou vozy MHD i meziměstské autobusy. Stávající zázemí zastávek už podle města potřebovalo modernizovat.

Terminál Univerzita by měl být hotov do února příštího roku, uvedl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO). Stát bude téměř 26 milionů korun, z toho 70 procent půjde z evropské dotace.

„Linkové a dálkové autobusy nebudou po dobu výstavby stát u univerzity, ale v obou směrech v zastávkách MHD Stavařov, tedy o kousek blíže k centru Pardubic,“ řekl Nadrchal. Přestavby se dočkají obě protilehlé zastávky, jsou hodně využívané.

Součástí projektu má být i úprava okolních cyklostezek, které vedou bezprostředně kolem zastávky

Přilehlé sídliště má 20 000 obyvatel, ve škole pracují a studují tisíce lidí. Dosavadní přístřešky byly malé, a když pršelo nebo sněžilo, často se pod ně všichni čekající na autobus nevešli.

Větší přístřešky a cyklostezka

Stavební firma zastřeší prostor v celé délce autobusových zálivů. Na zastávkách položí nové chodníky, na straně blíže k sídlišti vznikne cyklostezka. Podchod pod Hradeckou ulicí bude osvětlený a na zastávkách budou nové lavičky, koše a stojany na kola.

V evropských projektech aglomerace Pardubicka byly tři terminály, jeden postavila Přelouč, druhý terminál pro linkové autobusy město Pardubice začalo stavět v březnu u vlakového nádraží.

Terminál Jih pro MHD u sídliště Dukla radnice nestihla pro současné dotační období připravit, proto zahrnula do dotačně podpořených projektů terminál u univerzity, který je menší rozsahem i náklady.

autoři: ba , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související