Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 3. 6. 2022 - 9. 6. 2022

TV tipy: Tvář pod maskou hledá v temných koutech tajemství očí ztracené jednotky

Vydáno: 03.06.2022 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Na začátku června se v televizích žádná zásadní premiéra nechystá, těch méně výrazných je ale poměrně dost. Patří k nim třeba drama Tajemství jejich očí nebo adaptace thrilleru Gillian Flynn Temné kouty.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Tajemství jejich očí (Secret in Their Eyes) (pátek 3. 6., Nova, 22.00 - 00.15 / pondělí 6. 6., Nova Cinema, 00.35 - 02.40)

Český plakát filmu Tajemství jejich očí / Secret in Their Eyes
© Facebook tvůrce
Koprodukční psychologické drama je remakem stejnojmenného argentinského filmu a potěší hlavně ty, kteří neznají originál. Režisér a spoluscenárista Billy Ray v něm nejvíce doplatil na vysoké ambice, které měl, nedokázal je ale přetavit v nějak výrazný počin. Po celou dobu má problém s přehledným přeskakováním mezi dvěma časovými rovinami a vyprávěním příběhu, který se sice snaží trochu šokovat a spoléhá na nečekanou pointu, ta ale v kontextu děje působí trochu samoúčelně a překombinovaně. Výsledku moc nepomáhá ani značné množství dialogů, které nic neřeší a děj nikam moc neposouvají. Naštěstí mu ale funguje pochmurná a potemnělá atmosféra, solidní tempo a snesitelná stopáž. Největším lákadlem je ale hvězdné obsazení, v němž se sešli Chiwetel EjioforNicole KidmanJulia RobertsAlfred Molina nebo Dean Norris. Nenápadný tip, který nevyužil veškerý potenciál, což potvrzuje i naše recenze.   

Zajímavost: Původně se film natáčel s eRkovým ratingem, nakonec byl ale sestříhán na přístupnější PG-13.

Český trailer filmu Tajemství jejich očí / Secret in Their Eyes
Ztracená jednotka (Lost Command) (sobota 4. 6., ČT2, 20.00 - 22.10)

Plakát filmu Ztracená jednotka / Lost Command
© IMDb
Válečné drama z druhé poloviny šedesátých let u nás není tolik známé a do vysílání se moc nezařazuje. V tomto případě je to dáno tím, že jde o trochu netradiční podobu žánru, neboť režírující Mark Robson se v něm spíše než na opulentní bitvy soustředil na vztahy mezi postavami a jejich motivaci, kterou vylíčil vskutku precizně. Body navíc sbírá i za zobrazení méně proslaveného konfliktu a poměrně realistické válečné výjevy, kvůli nimž není sledování úplně jednoduché. Hodně zajímavá je i struktura příběhu, která zcela záměrně mate diváka tím, o čem má být a chvíli se jeví jako hutné drama ze zajateckého tábora, chvíli jako ryzí válečná podívaná, aby nakonec byla úplně o něčem jiném. Fenomenální je i herecké obsazení, v němž hlavní roli sehrál výborný Anthony Quinn, vedle něhož se neztratí ani Alain DelonGeorge SegalMaurice Ronet nebo Jean Servais. Tvůrce ovšem překvapí i silnými ženskými hrdinkami, které tu nejsou jen do počtu a ztvárnily je Michèle Morgan a Claudia Cardinale. Škoda jen trochu přetažené stopáže a přece jen slabší a pozvolnější první poloviny.

Zajímavost: Ve Francii byl film deset let zakázaný, uvedení v původní podobě se dočkal až v roce 2002.

Originální trailer filmu Ztracená jednotka / Lost Command
Mrakodrap (Skyscraper) (sobota 4. 6., Nova, 20.20 - 22.15 / pondělí 6. 6., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / úterý 17. 6., 14.50 - 16.40)

Český plakát filmu Mrakodrap / Skyscraper
© Facebook tvůrce
Ačkoli čtyři roky starý thriller není hodnocený úplně nejlépe a pohybuje se někde na dolní hranici lehkého nadprůměru, mohl dopadnout výrazně hůř. Jde totiž o film na objednávku Číny, která si najala americké filmaře a z velké většiny ho zaplatila. Režisér a scenárista Rawson Marshall Thurber se s klišovitým, značně předvídatelným a nepřekvapivým příběhem popral obstojně a co ztratil na zajímavosti, dohnal solidní, ačkoli někdy viditelně digitální akcí, svižným tempem, které nepoleví, a v němž naštěstí není čas přemýšlet o tunách nelogičností a dějových nesmyslech. Výrazně mu pomohl Dwayne Johnson v titulní roli, který naplno nechává působit své charisma a dokáže prodat i ty nejpatetičtější momenty, vedle něj se objeví velmi dobrá Neve Campbell, která je navíc potřebně sexy. Jestli něco výsledku chybí, pak jsou to výraznější záporáci a možná větší ambice a rozpočet, který by ho proměnil v poctivý letní výplach. Nenáročná a na víkendový večer ideální záležitost, o níž se více píše v naší recenzi

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Hongkongu a Kanadě.

Oficiální český trailer filmu Mrakodrap / Skyscraper
Léto v Kreuzbergu (Kokon) (sobota 4. 6., ČT art, 23.05 - 00.35)

Český plakát filmu Léto v Kreuzbergu / Kokon
© Mezipatra
Pod alternativním tuzemským názvem Léto s Norou najdete v programu německé romantické drama, které nejvíc doplatilo na to, že podobných "coming of age" počinů vzniklo v poslední době dost a dost a zcela ho zastínily. Svým způsobem je to škoda, protože režisérka a scenáristka Leonie Krippendorff téma dospívání a hledání sebe sama a sexuální identity pojala hodně civilně a citlivě, nesnaží se šokovat otevřenými sexuálními scénami ani jinými excesy, ale vše pojímá až poeticky a s určitým vnitřním kouzlem. Potěší i tím, že i když v centru dění stojí homosexuální vztah, nesnaží se ho nikterak zdůrazňovat a zachycuje ho jako něco, co je zcela běžné. Titulní roli si zahrála velmi dobrá Lena Urzendowsky. Škoda jen, že se autorka nevyhnula určitým klišé a v některých scénách je až zbytečně doslovná. Tip pro náročnějšího diváka.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Berlíně a trvalo zhruba měsíc.

Český trailer filmu Léto v Kreuzbergu / Kokon
Bábovky (neděle 5. 6., ČT1, 20.10 - 21.45)

Český plakát filmu  / Bábovky
© Cinemart
Česko-slovenská romantická komedie byla v období pandemie jednou z mála, která přitáhla diváky do kin. To sice říká mnohé, výsledek ale není tak zoufalý, jak bychom si možná mohli myslet, i když je pochopitelně potřeba hodně tolerance. Hlavní hvězdou je režisér a spoluscenárista Rudolf Havlík, který adaptoval úspěšný román Radky Třeštíkové a dobře věděl, že pracuje s typickým příběhem, v němž se sice prolínají osudy mnoha postav, překvapí ale málokoho a jeho morální vyznění je tradičně pochybné a místy působí značně odtržený od reality, snažil se ho ale oživit poctivou filmařinou. To se mu poměrně podařilo, protože tempo je hodně svižné, závěr brilantně natočený v jednom záběru a i jednotlivé propojování vztahů mezi postavami je docela zábavné. V obsazení se pak objeví jedna hvězda vedle druhé, neboť se sešli Jana PlodkováMarek TaclíkOndřej VetchýLenka VlasákováBarbora Poláková nebo Táňa Pauhofová. Pravděpodobný televizní hit, o němž se podrobnosti dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Celkem vzniklo čtyřiapadesát verzí scénáře.

Oficiální trailer filmu Bábovky
Tvář pod maskou (neděle 5. 6., ČT2, 20.15 - 21.35)

Plakát filmu  / Tvář pod maskou
© CSFD
Československé drama z raných sedmdesátých let je dnes zcela zapomenuté a patří k těm, která za totality skončila v trezoru a nový režim je přesto opomíjí. A částečně se není co divit, protože režisér a scenárista Rangel Valčanov v něm natočil zcela nedivácký a jen těžko uchopitelný film, který je celou dobu poetický, jeho děj je záměrně epizodický, vyprávěn je retrospektivně a obsahuje řadu ryze bizarních scén, které mají svébytnou atmosféru. Autor v něm záběrováním často odkazuje k éře němého filmu a umně pracuje se značnou symbolikou, která je přítomna v často až filozofických dialozích, které se nebojí řešit ani závažné existenciální otázky. V hlavní roli exceluje Josef Kemr, kterému sekunduje především Luba Skořepová, dále se pak objeví Ladislav MrkvičkaLenka Termerová nebo Míla Myslíková. I přes střídmou stopáž je tempo zbytečně pomalé a zdlouhavé a ani hudba Angela Michajlova není potřebně výrazná. Raritní tip.   

Zajímavost: 

Ukázka z filmu není dostupná

Temné kouty (Dark Places) (neděle 5. 6., Nova Cinema, 22.20 - 00.35 / úterý 7. 6., 01.40 - 03.30)

Český plakát filmu Temné kouty / Dark Places
© Facebook tvůrce
Sedm let staré drama je typickou ukázkou toho, jak může nefungovat, když se tvůrci pokouší výbornou literární předlohu zfilmovat stejným způsobem a takřka doslovně. Režisér a scenárista Gilles Paquet-Brenner se v něm románu Gillian Flynn držel poměrně věrně a stejně jako ona ho odvyprávěl pomocí flashbacků, které střídal se současností. Jenže zatímco v knize to bylo zdrojem napětí, ve filmu je to přesně naopak a od první chvíle je víceméně jasné, jakým směrem se příběh bude ubírat. Jelikož se autor pohybuje ve vytyčených žánrových mantinelech, nemá čím překvapit, což je obrovská škoda. Navíc rezignoval na jízlivý a ironický humor, kterého je předloha plná, tím pádem se bere extrémně vážně. Snímek tak drží nad vodou hutná atmosféra a výborné obsazení, v němž hlavní roli ztvárnila přesná a civilní Charlize Theron, vedle které zaujmou i Chloë Grace MoretzNicholas Hoult nebo Tye Sheridan. Další tip s promarněným potenciálem, o čemž se píše i v naší recenzi.

Zajímavost: V knize je hlavní hrdinka vysoká pouhých 148 centimetrů, Theron však měří 177

Český trailer filmu Temné kouty / Dark Places
Komúna (neděle 5. 6., ČT2, 23.30 - 01.00)

Plakát filmu  / Komúna
© CSFD
Dva roky starý slovenský dokument byl k vidění jen na několika festivalech a do širší distribuce se nikdy nedostal. Celovečerně debutující režisér a spoluscenárista Jakub Julény v něm publiku představil svérázné sdružení košických umělců, kteří by nebyli ničím výjimeční, kdyby je komunistický režim neprezekuoval a neudělal z nich součást tzv. undergroundu. Navíc hráli zásadní úlohu při Sametové revoluci na východě Slovenska. Autor se je snaží ukázat ve vší šířce a zachytit všechny jejich myšlenky a hodnotové postoje, které se snaží porovnat s dobou současnou. Filmově tedy nejde o nic zásadního a vše je spíše šablonovité a naprosto standardní, všichni zpovídaní jsou ale natolik zvláštní a zajímaví, že udrží divákovu pozornost bez větších těžkostí, navíc většině z nich představí osobnosti, o nichž nikdy neslyšela. Svérázný pohled do svérázné komunity.    

Zajímavost: Jakýmsi guru celého spolčení byl filozof a básník Marcel Strýko, který tragicky zahynul.

Originální trailer filmu Komúna
Bezva vejška (Accepted) (pondělí 6. 6., Televize Seznam, 13.20 - 15.15 / čtvrtek 9. 6., 23.45 - 01.40)

Plakát filmu Bezva vejška / Accepted
© IMDb
Komedie z druhé poloviny nového milénia patří do subžánru komedií teenagerských, je typicky americká, plná klišé, přesto poměrně baví. Tehdy debutující režisér Steve Pink v ní totiž zcela rezignoval na v podobných snímcích oblíbený a nezbytný fekální a tělesný humor, místo kterého se spolehl na naprosto pohodovou atmosféru, prvoplánové, leč dobře podané a vypointované vtípky a gagy, svižné tempo, tradičně epizodický příběh, který na sebe moc nenavazuje a střídmou stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější a naštěstí v ní nic nepřebývá. Vše ještě zalidnil zajímavými a vtipnými postavami, které sice mnohdy reprezentují ten největší stereotyp, jsou ale natolik sympatické, že jim to většina diváků ráda odpustí. Výsledek by byl poloviční bez dobrého obsazení, v němž na sebe strhávají největší pozornost neodolatelný Justin Long a v té době ještě ne tak známý Jonah Hill, který si dělá legraci ze své korpulentnější postavy, dále se pak objeví mimo jiné Blake LivelyAdam Herschman nebo Maria Thayer. Oddechovka, která by zasloužila lepší vysílací čas.

Zajímavost: Spousta scén vznikla improvizací a mnoho vtipů bylo vymyšleno přímo na place.

Oficiální trailer filmu Bezva vejška / Accepted
Nikdy není pozdě (Ricki and the Flash) (středa 8. 6., Nova Cinema,18.05 - 20.00 / čtvrtek 9. 6., 09.50 - 11.50 / pátek 10. 6., 05.05 - 07.00)

Český plakát filmu Nikdy není pozdě / Ricki and the Flash
© Facebook tvůrce
Sedm let staré komediální drama není úplně výrazné a přijímáno je dost rozporuplně. Způsobeno je to nejspíš osobou scenáristky Diablo Cody, která se snažila napsat příběh o obnovování vztahu matky, která celý život věnovala rockové hudbě, a její dcery, ve výsledku to ale působí rozpačitě. Postavy totiž nejsou tak zajímavé a jejich dilemata jsou neustále zlehčována, takže nemají moc šancí si k divákům najít emocionálně výraznější cestu. Režírující Jonathan Demme, pro něhož šlo o poslední počin, pak sice dodal odpovídající atmosféru, svižné tempo a výborné hudební pasáže, příběhové nedostatky se mu ale stejně zakrýt nepodařilo. Nad vodou tak snímek krom zmíněné hudební složky drží fantastická Meryl Streep v hlavní roli, která se navíc před kamerou sešla se svou skutečnou dcerou Mamie Gummer, v dalších úlohách dostali důvěru spolehliví Sebastian StanLuke WebbRick Springfield nebo Kevin Kline. Další méně výrazný tip, o kterém více hledejte v naší recenzi.  

Zajímavost: Kvůli roli se Streep učila na kytaru od Neila Younga.

Český trailer filmu Nikdy není pozdě / Ricki and the Flash

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sidney Prescott se vrací do Vřískotu (13.03.2024 12:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Top 20 ČR: Franta odsouvá aristokratku (13.02.2024 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Hledá se růže pro plyšáka (19.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu