Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vrah kolínského gangu chtěl po 23 letech na svobodu: „Byl jsem mladý idiot,“ řekl Oto Biderman u soudu

Autor: js, jel - 
3. června 2022
10:14

Oto Biederman v devadesátých letech patřil k takzvanému kolínskému gangu. Na svědomí má celkem 5 vražd, za něž byl odsouzen na doživotí. Podle znaleckého posudku trpí psychickou poruchou a roztroušenou sklerózou. O podmínečné propuštění žádal již podruhé. Soudkyně ale jeho žádost zamítla.

Jednání o podmínečném propuštění pětinásobného vraha Oty Biedermana u jabloneckého okresního soudu probíhalo pomocí videokonference. Muž si svůj doživotní trest odpykává v rýnovické věznici. Podle posudku znalce Karla Humhala z oboru psychologie je u Biedermana zvýšené riziko recidivy a úplné resocializaci brání psychické poruchy a také roztroušená skleróza, kterou prokazatelně trpí.

Sám Biederman během slyšení několikrát opakoval, že ve věznici strávil už více než dvacet šest let a že se cítí jako napraveny člověk, který chce dožít mimo věznici. Navíc také žádal o další posudek z oboru neurologie. „Byl jsem mladý idiot, co se chytil špatné party a smysl života jsem hledal v násilí a vraždách,“ řekl při závěrečné řeči Oto Biederman. Soudkyně Alena Štěpánova návrh podmíněného propuštění zamítla. Oto Biederman o propuštění žádal podruhé, opět neúspěšně.

Hlavou takzvaného kolínského gangu byl Ivan Vrábel, který si na práci najímal další lidi. Nejprve švagra Romana Procházku a ten si zase přizval Jiřího Šťastného. Měli za úkol vykrást trezor v obchodním domě Krone v centru Prahy. Denní tržba tam čítala několik milionů korun. Procházka se následně obrátil právě na Biedermana, který byl pro peníze ochotný udělat cokoliv. Hlídače obchodního domu Josefa D. (†36) brutálně ubodali. Na těle měl 62 bodných ran.

Později před Biedermanem jeho kamarád Martin S. zmínil, že připravuje velký obchod v Americe a vraha znovu lákaly peníze. Neváhal proto svého známého zastřelit. 

Další obětí násilnického Biedermana se stala obsluha náhodně vytipované čerpací stanice. Přestože obsluhující Zdeněk spolupracoval a vydal mu peníze chladnokrevný vrah neváhal a střelil ho do hlavy. 

Nakonec se členové gangu obrátili i sami proti sobě a dalším, koho Biederman zabil, byl Jaroslav P. (†27). Tomu totiž teta odkázala pozemky, po nichž kolínský gang zatoužil. Měli ale smůlu, když Jaroslav zmizel, dědictví na něj ještě nebylo přepsáno.

Poslední obětí se stal Tomáš B. (†45) ze Vsetína, který dlužil peníze litvínovským podnikatelům. Ti se obrátili na kolínský gang s tím, aby ho zavraždili. A tak se skutečně stalo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání