Hlavní obsah

Soud s Babišem by mohl začít před volbami, soudce si zadal největší místnost

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Soudce Jan Šott by chtěl začít řešit obžalobu na Andreje Babiše a Janu Mayerovou (Nagyovou) v září.

Reklama

Z justiční databáze plyne, že soudce Jan Šott si už předběžně naplánoval řízení ve věci obžalovaných Mayerové (Nagyové) a Babiše. Nejprve však musí rozhodnout, zda umožní předběžné projednání obžaloby, které obžalovaní navrhli.

Článek

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a exmanažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová) by mohli stanout před soudem kvůli kauze Čapí hnízdo na začátku září.

Předběžný časový plán pro kauzu, v níž jsou Babiš a Mayerová (Nagyová) obžalováni, lze vyčíst z justiční databáze. Z ní plyne, že si soudce Jan Šott předběžně naplánoval termíny a také rezervaci soudní místnosti.

Že jde pouze o předběžný krok soudce, plyne z toho, že oba obžalovaní už podali návrhy na neveřejné projednání žaloby, v němž by se svými advokáty napadli argumenty uváděné žalobcem v obžalobě. Teprve až soudce o návrzích rozhodne, může být případně hlavní jednání nařízeno.

Z justiční databáze Seznam Zprávy zjistily, že soudce pro případné hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo počítá s termínem 12. září. Pak by měl soud pokračovat i v týdnu na konci září a také ve druhé polovině října.

Na konec září, na pátek 23. a na sobotu 24. září, jsou přitom vyhlášeny termíny komunálních voleb v České republice.

„Pan předseda senátu si zatím jen zarezervoval největší místnost Městského soudu v Praze. V tuto chvíli se ještě seznamuje se spisem, a proto není jisté, že tento den už začne hlavní líčení,“ řekla Seznam Zprávám zástupkyně ředitele správy soudu Ludmila Machyánová.

Foto: Portál infojustice.cz, Seznam Zprávy

Plán jednání v kauze Čapí hnízdo v justiční databázi.

Z databáze plyne, že místnost pro jednání si soudce zarezervoval dva dny poté, co Babišův návrh na předběžné projednání obžaloby podal jeho advokát Michael Bartončík. Návrh Jany Mayerové (Nagyové) dostal soudce od jejího advokáta Josefa Bartončíka o dva týdny dříve.

Jana Mayerová (Nagyová) je obžalována z dotačního podvodu, Andrej Babiš z napomáhání k tomuto trestnému činu.

Josef Bartončík dříve uvedl, že skutek, za který je jeho klientka Jana Mayerová stíhána, nemůže být trestným činem. Vinu od počátku v této kauze odmítá také Babiš.

V obžalobě zároveň státní zástupce navrhuje soudu, jak by měli být oba potrestáni. Babišovi i Mayerové navrhuje tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let.

Pro Babiše pak chce žalobce ještě peněžitý trest ve výši 10 milionů korun a pro Mayerovou peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun. Ten návrh, který žalobce Šaroch do obžaloby napsal, však není konečný a může být odlišný od toho, který padne případně u soudu.

V případu Čapího hnízda detektivové několik let prověřovali podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo tuto dotaci inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Reklama

Doporučované