Pevnost 06/2022: Červnová knižní nabídka

V červnovém čísle si můžete dopřát nejen brouzdání v českém literárním rybníčku a výlety za knižní exotikou, ale také můžete vyrazit na návštěvu do Jurského parku, který se chystá do kin. A pokud vás knihy a filmy neberou, tak je tady bohatá komiksová nabídka. A jestli ani tohle není váš šálek kávy, pak si lze ukrátit čas u nějaké té deskovky nebo počítačové hry.

Na výlet za dinosaury

Titulní strana s Chrisem Prattem na motorce nenechá nikoho na pochybách, co je hlavním tématem červnového čísla. Pevnostní redaktorka Kateřina Vimmerová s vámi projede celou historii Jurského parku od Spilbergovy klasiky až po nové filmové zpracování téhle oblíbené franšízy, abyste byli připraveni na nejnovější kousek s názvem Jurský park: Nadvláda.

Vzhledem k tomu, že minulý měsíc do kin vtrhnul Doctor Strange: Mnohovesmír šílenství, tak samozřejmě nechybí plnohodnotná recenze, o níž se postarala Alexandra Petáková. Dále si můžete dopřát třeba animovanou záležitost Zlouni, jíž by si podle Kateřiny Stupkové mohli užít hlavně fanoušci Dannyho parťáků. Hororoví nadšenci si zase mohou přečíst minirecenzi Jakuba Merce na slasher s prostým názvem X, případně juknout na The Cellar, o kterém se rozepsala Vendula Kreplová. A nakonec je tady ještě akční kousek Michaela Baye Ambulance, který si vzal na starost Karel Ryška.

Český rybníček a zahraniční exotika

Pevnostní odborník na českou akční fantastiku Martin Bečvář přináší recenzi ne na jeden, ale rovnou dva kousky ze série LegieAga a Pán hor, které má na svědomí duo Kotleta-Sněgoňová. Martin si dále připravil recenzi reedice Sektoru Hirano (primárně romány Příliš blízké setkání a Pokračování diplomacie) od Jana Kotouče, která přijde k chuti hlavně milovníkům české science fiction. V českém rybníčku lovil i Jan Nohovec, jenž se podíval na román Marka Dvořáka s názvem Bastard bohů. Jiří Popiolek zase nabízí recenzi povídkové sbírky Ondřeje Neffa nezvanou Hu! Povídky Dědka Čucháka. A nakonec je tady ještě samotný vládce Pevnosti, Martin Fajkus, se svým hodnocením románu Mágové a šarlatáni od Jiřího J. Linharta.

Česká fantastika na vás čeká i v povídkovém koutku. Tentokrát svou troškou přispěl Oskar Fuchs s povídkou Divnoočko a Tereza Kadlečková s příběhem Předurčení.

V rámci zahraniční tvorby si můžete vychutnat například recenzi Borise Hokra na epickou fantasy s indickou příchutí Syn černého meče (Larry Correia). Pokud hledáte něco exotického, tak soustřeďte pozornost i na článek Kateřiny Stupkové věnující se fantastice mimo angloamerickou tvorbu. Můžete se těšit hned na několik zajímavých tipů s africkou tématikou – Pozlacené (Namina Forna), Hněv draků (Evan Winter), Děti krve a kostí (Tomi Adeyemi), Kdo se bojí smrti (Nnedi Okoraforová), Černý Leopard a Rudý vlk (Marlon James).

Katka má ovšem v zásobě ještě dva knižní tipy – Domu v blankytně modrém moři (TJ Klune) a Dračí dceru (Liz Flanaganové). Chcete-li vědět, jak by to vypadalo, kdyby byli jednorožci krvelačná zvířata, pak koukněte na román Skandar a zloděj jednorožců (A. F. Steadmanová), jemuž se věnovala Monika Dvořáková.

V červnové Pevnosti na vás čeká také akční cyberpunková záležitost Hardware (Walter Jon Williams), kterou zhodnotil Jiří Popiolek. Fanoušky děsivých příběhů by zase mohlo zaujmout Městečko od polského spisovatelského tandemu Robert Cichowlas a Lukazs Radecki, které doporučuje Pavel Suchý.

Komiksová a herní zábava

V komiksové rubrice na vás čeká Boris Hokr se sci-fi sérií Aldebaran. S Jakubem Zahradníkem se vydáte navštívit Lady Baltimore Královnách čarodějek případně můžete ještě zaskočit za samozvaným ochránce pořádku Dylanem z komiksu Zabij, nebo budeš zabit. Michal Tesáček se zase podíval na Kovboje ze Šaolinu: Sakra trek. Pokud byste raději něco vážnějšího, vsaďte na To byla zákopová válka z první světové války.

Ve videoherní sekci si můžete s Jakubem Zahradníkem zahrát akční adventurku ze světa Star Wars s názvem Lego Star Wars: The Skywlaker Saga nebo fantasy střílečku Tiny Tina’s Wonderlands. Nadšenci do desovek by měli zaskočit za Fillipem Gotfridem, protože ten nabízí zhodnocení karetní záležitosti Svět divů¸ kde budete hamižně rozšiřovat své impérium, případně můžete sáhnout po jeho variaci z fantasy středověku Království divů.

A jaké jsou červnové lekce z historie? Františka Vrbenská vypráví o životě japonského bojovníka Saitó Musašibó a Tomáš Bandžuch se zase zaměřil na kolektivizaci po druhé světové válce.

Červnové písmo Pevnosti je jako obvykle narvané kupou zajímavých tipů, mezi nimiž si každý přijde na to své, takže neváhejte a skočte si pro ni do nejbližší trafiky. A co je v Pevnosti Plus? Tentokrát je tady knižní příloha v podobě Prohnaného od Kevina Hearneho.

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď