Výrobce nábytku vyhořel, po dvou měsících obnovil výrobu a dohání ztrátu

  12:12
Před necelými dvěma měsíci to vypadalo na katastrofu, z níž se podnik bude jen těžko dostávat. Dnes je všechno jinak. Výrobce nábytku Intermont v Krucemburku na Havlíčkobrodsku, který na počátku dubna vyhořel, se zvedl z popela a v rekordně krátkém čase obnovil výrobu.

Požár v sídle nábytkářské firmy v Krucemburku na Havlíčkobrodsku. | foto: HZS Kraje Vysočina

„K dnešnímu dni došlo k úplnému obnovení výroby po požáru v části areálu výrobního závodu v Krucemburku,“ uvedl ve čtvrtek jednatel společnosti Vladimír Kubeš.

Že se to podařilo už necelé dva měsíce po ničivém požáru, je skoro až zázrak. Na počátku dubna plameny zachvátily hlavní výrobní část závodu. Hořelo nejprve v bývalé lakovně, pak se oheň rozšířil na pracoviště kompletace, balírnu, další lakovnu a olejovnu.

Bojovat s ohněm tehdy do areálu podniku dorazilo čtrnáct hasičských jednotek z Vysočiny i Pardubického kraje. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Hasiči měli na místě desítku cisternových stříkaček, protiplynový kontejner, automobilový žebřík a plošinu.

Při likvidaci ohně se nikdo nezranil, ale požár se jednotkám podařilo zcela uhasit až třetí den.

„Nad ránem došlo k opětovnému rozhoření požáru. Na místo události vyjely jednotky z třetího poplachového stupně. Povolána byla technika záchranného útvaru HZS ČR a došlo k rozebrání konstrukce střechy,“ informovala druhý den požáru Nikol Pátková z krajského ředitelství hasičů na Vysočině.

Příčinou požáru je nedbalostní jednání

Výše napáchané škody se v čase dost podstatně měnila. První odhady hovořily o jednom a půl milionu korun. Po opětovném rozhoření požáru už jednatel firmy mluvil o osmdesátimilionové škodě.

„Nakonec byla sečtena na devět milionů korun,“ informovala nyní mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová.

I s vyšetřováním příčin vzniku požáru hasiči už skončili. „Příčinou bylo nedbalostní jednání,“ oznámila Musilová. Tuto variantu vyšetřovatelé považovali za nejpravděpodobnější už od samotného zásahu. Zda někdo bude hnán k zodpovědnosti, však v tuto chvíli není zcela jasné.

Společnost Intermont se teď snaží dohnat dvouměsíční výpadek výroby. „Díky robotizaci, která nahradila těžkou fyzickou práci lidí, vyrábí celá strojní část 24 hodin denně, tak aby se dohnal skluz v termínech dodání, který vznikl z důvodu požáru,“ podotkl Vladimír Kubeš.

Zásadní bylo zprovoznit novou rozvodnu

Firmě s rychlou obnovou pomohli místní firmy i vlastní zaměstnanci. Největší poděkování podle Kubeše patří dodavatelům elektrorozvaděčů a kabeláže. Briskně dokázali dodat veškerý potřebný materiál a zapojit novou hlavní rozvodnu. Pro obnovení výroby to bylo klíčové. Původní rozvodna se stala jednou z obětí požáru.

Nutné rovněž byly i další přesuny v areálu krucemburského podniku i mezi ním a závodem v nedaleké Chotěboři. „Ty, včetně výstavby nových propojovacích krčků a tunelů, pomohly vytvořit novou kompletační halu z dřívějších skladových prostor,“ přiblížil jednatel firmy.

Výroba nábytku v Krucemburku má dlouhou tradici. Sahá do padesátých let minulého století. Společnost Intermont vznikla v roce 1992 privatizací původního státního podniku Dřevona. Zaměřuje se na výrobu sériového i zakázkového nábytku. V druhém segmentu firma realizovala řadu významných zakázek pro české zastupitelské úřady v zahraničí, ministerstva, hotely i kulturní zařízení.

V současné době firma vyrábí a skladuje ve čtyřech areálech v Krucemburku a v Chotěboři. Celkově se rozkládá na ploše sta tisíc metrů čtverečních. Práci dává zhruba sto padesáti lidem. Zaměřuje se zejména na výrobu kancelářského nábytku, vybavení učeben či firemních kuchyněk.