Zdenka Danková

3. 6. 2022

Máte doma po ruce dost dřeva na palivo? Nebo topíte plynem či elektrikou? Odborníci sledovali letošní topnou sezónu a u spotřebitelů zjistili náznaky většího příklonu k vytápění dřevem. Důvodem jsou nadcházející růst cen plynu a elektřiny.

Nemalou zátěž uživatelé spatřují v sílící debatě o možném omezení dodávek ruského plynu.

Odborníci zatím zjistili, že uživatelů, kteří se ke změně zdroje vytápění rozhodli už během topné sezony, byly pouze jednotky procent. Větší změny v preferencích podle nich mohou nastat spíše poté, co lidé obdrží vyúčtování za loňský rok, tedy zpravidla až s koncem topné sezony.

Současné zdražování energií oživilo debatu týkající se různých způsobů vytápění. Pro některé spotřebitele znamená růst nákladů existenční problémy, jiní se začali poohlížet po možných alternativách.

„Již několik let roste zájem o vytápění dřevní biomasou, konkrétně kusovým dřevem, případně dřevními lisovanými briketami,“ uvedl prezident Cechu kamnářů ČR Libor Soukup.

Podle Soukupa to lze také pozorovat i na rostoucím zájmu o práci kamnářských firem. Sehnat v dohledné době řemeslníka v oboru je téměř nemožné. Podle něj přitom během poslední topné sezony platilo, že pokud měli lidé alternativu a vedle elektrokotle či plynového kotle mohli využít kotel na dřevo, kachlová či krbová kamna, zpravidla tak učinili.

„Zájem o vytápění dřevem jednoznačně roste, lidé vnímají toto palivo jako stabilní, ekologické a cenově přijatelnější než elektřinu či plyn. V posledních měsících sledujeme větší zaměření zejména na akumulační systémy, které zvládnou vytopit celý dům na jedno až dvě přiložení,“ sdílí podobný pohled i Petr Banasinski, jednatel společnosti Hoxter, která se zabývá produkcí krbových a kamnových vložek.

Rozhodnutí nastanou po závěru topné sezóny

K extrémnímu odlivu od vytápění plynem či elektřinou v uplynulé topné sezoně zatím však podle odborníků nedošlo.

„Změna zdroje vytápění v průběhu otopné sezony není úplně jednoduchá, i vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně nákladnou záležitost,“ potvrzuje i vedoucí katedry technických zařízení budov z Fakulty stavební ČVUT v Praze Karel Kabele.

„Lidí, kteří v aktuální topné sezoně chtěli svůj stávající systém nahradit co nejdříve vytápěním dřevem, byly jednotky procent. Většina nad touto možností uvažuje v horizontu nejbližších měsíců,“ potvrzuje Banasinski.

Od začátku roku si řada spotřebitelů začala plyn jako zdroj vytápění spojovat s nejistotou.

„Tento postoj ještě akceleroval vývoj posledních týdnů a debata spojená s možnými omezeními dodávek ruského plynu. Do preferencí uživatelů se současné dění propisuje poměrně silně,“ zdůraznil jednatel společnosti Hoxter.

„Vliv na to budou mít zejména vyčíslené náklady ve vyúčtování za uplynulý rok,“ doplnil Banasinski.

Uživatelé se zřejmě budou rozhodovat až při vyúčtování cen energie, když uvidí zásadní rozdíl ve zvýšení cen.

„Zatímco ve druhé polovině roku 2021 již začaly velkoobchodní ceny energií svižně narůstat, do ceníků domácností se zdražování plně promítne až letos,“ vyjádřil se analytik Raiffaisenbank David Vagenknecht.

Vliv na spotřebu energií měla také protiepidemická opatření během roku 2020 a posléze i 2021, kdy lidé trávili více času doma nebo při home office.

Loňský růst cen elektřiny a plynu pak nahrával kromě dřeva i jiným energetickým alternativám, jako například fotovoltaice.

„Zájem o ni v Česku vloni stoupl několikanásobně, nainstalovalo se 62 megawattů fotovoltaiky převážně na střechy rodinných domů. Meziroční nárůst činil 20,6 %. Na růstu se podílí kromě cen energií i dotace. Instalace fotovoltaiky tedy v Čechách výrazně roste, v porovnání s ostatními státy je to však jen malý zlomek,“ řekl Jiří Zilvar z portálu TZB-info.

Instalovaný výkon fotovoltaiky v celé Evropské unii v loňském roce přitom vzrostl o 34 %.

Podle zdroje: LESENSKY.CZ s.r.o.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.