Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
2. června 2022 18:01
Čas čtení 1:10
Vojtěch Vanda

Za výpadek elektřiny v Praze mohl pokles tlaku plynu, který se využívá jako izolant v chodovské rozvodně

Za výpadek elektřiny v Praze mohl pokles tlaku plynu, který se využívá jako izolant v chodovské rozvodně
Zdroj: Unsplash.com
NEWS PRAHA
Uložit Uložené

Co způsobilo čtvrteční rozsáhlý výpadek elektrického proudu v Praze? Podle ředitele dispečerů české přenosové soustavy Miroslava Šuly, jenž vystoupil v pořadu Impulsy Honzy Benešovského, za to mohl plyn, který se v chodovské rozvodně používá jako izolant.

Co způsobilo masivní výpadek elektřiny v hlavním městě? Příčina by měla být už známa. Podle ředitele dispečerů české přenosové soustavy Miroslava Šuly, jenž vystoupil v pořadu Impulsy Honzy Benešovského, za to mohl plyn. Ten se v chodovské rozvodně používá jako izolant. Kontrolní systém hlásil pokles jeho tlaku a rozvodnu odstavil.

Doporučeno
V Praze došlo k masivnímu výpadku proudu, nejezdí metro ani tramvaje V Praze došlo k masivnímu výpadku proudu, nejezdí metro ani tramvaje 2. června 2022 9:30

O výpadku jsme tě informovali ve čtvrtek dopoledne. Hasiči vyprošťovali lidi z výtahů, nejezdily tramvaje ani metro C, které stálo devět minut. Problémy hlásila i Česká televize. Už tehdy bylo jasné, že se nejednalo o kybernetický útok, ale mohla za něj technická závada v rozvodné síti. „Z toho důvodu mj. dochází k omezení provozu semaforů a provozu metra a tramvají,“ uvedla na Twitteru Praha 6.

Na odstranění této závady pracovali zaměstnanci české přenosové soustavy (ČEPS). Odpoledne byl ředitel dispečerů ČEPS Miroslav Šula v pořadu Impulsy Honzy Benešovského konkrétnější, co se příčiny týkalo. Mohl za něj pokles tlaku plynu. 

„Protože je ta rozvodna zapouzdřená a plyn tam působí jako izolant. V případě jeho poklesu by došlo k závažnému poškození zařízení, proto se to musí hlídat. Ta ochrana nám vypla,“ vysvětloval. Po následné kontrole ale zjistili, že rozvodna je v pořádku. Hodinu po vzniku závady ji tak mohli opět zprovoznit. 

Příčinu této technické závady momentálně technici zjišťují. Na pomoc měli na místo přijet i specialisté ze zahraničí. K výpadkům elektřiny na této rozvodně došlo několikrát v letech 2013 a 2014, poté ale byla přestavěna a technologie v ní je prakticky nová. V provozu je dle ředitelova vyjádření od roku 2018.

Doporučeno
Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli 23. dubna 2024 14:00

Kdyby chodovská rozvodna nemohla vykonávat svou činnost, převzala by její funkci rozvodna v Řeporyjích. Podle Šuly se na ni přesouvalo zatížení celé Prahy. 

Domů
Sdílet
Diskuse