14. den na French Open: O titul se utkají Šwiateková s Gauffovou

4. 6. 2022, 06:00
Previews 33
V rámci 14. hracího dne letošního ročníku French Open jsou na programu další dvě finále. Předloňská šampionka, největší favoritka a světová jednička Iga Šwiateková se utká s teprve 18letou Cori Gauffovou, kterou čeká největší finále kariéry. Mužské deblové finále obstarají dvojice Ivan Dodig, Austin Krajicek a Marcelo Arévalo, Jean-Julien Rojer.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále žen •
Šwiateková (1-Pol.) - Gauffová (18-USA) | Court Philippe-Chatrier (15:00 SELČ)
• Finále čtyřhry mužů •
Dodig/Krajicek (Chorv./USA) - Arévalo/Rojer (12-Sal./Niz.) | Court Philippe-Chatrier (17:00 SELČ)


• Finále žen •
Iga Šwiateková (1.) - Cori Gauffová (23.) | Court Philippe-Chatrier (15:00 SELČ)
Iga Šwiateková se pokusí vyrovnat nejdelší vítěznou sérii v tomto století (Venus Williamsová, 35 výher), navázat v Paříži na předloňský triumf, její jediný dosavadní na grandslamových turnajích, a stát se čtvrtou nejmladší tenistkou, která v open éře na pohár Suzanne Lenglenové dosáhne podruhé (Chris Evertová, Steffi Grafová a Monika Selešová). Nasazené jedničky mohou v Paříži kralovat už podvacáté v open éře, naposledy se to povedlo Simoně Halepové v roce 2018.

V cestě jí bude stát Cori Gauffová, kterou čeká finálová premiéra na čtyřech největších tenisových akcích. Ve finále majorů je nejmladší hráčkou od triumfu Marie Šarapovové ve Wimbledonu 2004, v Paříži od Kim Clijstersové v roce 2001, jež ve finále neuspěla. Poslední Američankou, která se do finále French Open dostala bez ztráty setu, je Venus Williamsová, ta ve finále ročníku 2002 prohrála se sestrou Serenou. V tenisové historii se pouze šesti ženám podařilo na French Open triumfovat v dívčí i ženské dvouhře. Gauffová tady ovládla juniorku před čtyřmi lety.

Čerstvě 21letá Šwiateková je bez ohledu na pohlaví jedinou polskou grandslamovou šampionkou. Ve finále má rodačka z Varšavy všeobecně fenomenální úspěšnost. Její třísetová porážka s Polonou Hercogovou v Luganu 2019 je její jedinou v této fázi profesionálních turnajů (15-1). Navíc po zmíněném nezdaru na nejvyšším okruhu vyhrála všech osm finále bez ztráty setu a soupeřkám v nich povolila maximálně pět gamů. Letos kralovala v Dauhá, Indian Wells, Miami, Stuttgartu a Římě.

"Snažím se k těmto rozhodujícím zápasům přistupovat jako ke všem jiným. Je to stresující a vím to. Chci ale pokračovat ve své hře. Uvědomuji si také, že i mé soupeřky jsou občas nervózní, takže se snažím pracovat i s tím nepropadat panice z vlastního stresu," citovala Šwiatekovou agentura Reuters. "Pomáhá mi, když vím, jak jsem se sem dostala a v čem jsou mé silné stránky. Vše je o nastavení mysli a přípravě před zápasem," dodala.

Osmnáctiletá Gauffová mezi ženami dosud absolvovala tři finálové duely. V únoru 2019 na domácím podniku W25 v Arizoně neuspěla, ale na nejvyšší tour se rodačka z floridského Delray Beach radovala před třemi lety v linecké hale i loni na antuce v Parmě (obojí WTA 250). Spojené státy měly v posledních deseti letech zastoupení ve finále French Open celkem pětkrát, Serena Williamsová si trofej pro vítězku odvezla v letech 2013 a 2015. Vyjma mladší ze slavných sester naposledy tento turnaj z Američanek ovládla Jennifer Capriatiová v roce 2001.

"Do utkání nastoupím s tím, že nemám co ztratit. To ona (Šwiateková) je papírovou favoritkou," uvedla Gauffová. "Myslím, že když do toho půjdu bez tlaku, budu hrát svůj nejlepší tenis. Ve finále grandslamu se už může stát cokoliv," doplnila.

Velkou bitvu předvídá i osmnáctinásobná grandslamová šampionka Chris Evertová. "Pro mě je Gauffová jedinou hráčkou, která nyní může Šwiatekovou porazit. Je to tenistka s velkou palebnou silou a tvrdým podáním," řekla Evertová.

Šwiateková v případě výhry navýší svůj náskok v čele žebříčku na více než 4 000 bodů. Gauffová má jisté vylepšení maxima na 13. místo, pokud zvládne i finále, bude poprvé v Top 10, konkrétně na osmé příčce.

Šwiateková je v posledních měsících prostě fenomenální, ve finále naprosto nekompromisní a není žádným překvapením, že je jasnou favoritkou. U Gauffové se dá očekávat alespoň na začátku velká nervozita, tak jako tak získá velmi cennou zkušenost. Světovou jedničku zatím neporazila, na US Open 2019 schytala výprask od Naomi Ósakaová a letos v Adelaide podlehla Ashleigh Bartyové. Šwiateková ovládla oba předchozí souboje, těsný průběh nabídl pouze úvodní set loni v Římě.

Tip na vítězku: Iga Šwiateková

Aktuální forma
Šwiateková začala sezonu pod novým koučem a v Adelaide i na Australian Open se dostala do semifinále. Po překvapivé porážce s Jelenou Ostapenkovou ve druhém kole v Dubaji zatím přemožitelku nenašla a kralovala v Dauhá, Indian Wells, Miami, Stuttgartu i Římě, a navíc se ztrátou jediného gamu zvládla obě utkání v kvalifikaci Billie Jean King Cupu.

Cesta turnajem
V Paříži v dominanci pokračuje. Kvalifikantce Lesje Curenkové i zkušené Alison Riskeové povolila pouhé dvě hry, problémy měla až s Dankou Koviničovou a také v osmifinále s Qinwen Zheng, se kterou ztratila úvodní set. Ve čtvrtfinále nicméně nedala šanci Jessice Pegulaové a v semifinále smetla Darju Kasatkinovou.

Historie na French Open
Při všech třech účastech postoupila do druhého týdne, po osmifinále v roce 2019 tu předloni získala svůj vůbec první titul a loni vypadla ve čtvrtfinále.

Iga Šwiateková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Řím,  Stuttgart, Miami,  Indian Wells,  Dauhá (T);  Australian Open,  Adelaide (SF)
Největší úspěchy na antuce: Řím, Stuttgart (T)
Bilance: 43-3
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance na antuce: 15-0
Bilance proti hráčkám Top 30: 21-3 (kariérní 38-21)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 1-0)
Bilance ve finále: 5-0 (kariérní 8-1)
Grandslamy: Australian Open (SF)

Iga Šwiateková - French Open
Kariérní bilance:
20-2
Nejlepší výsledek: triumf (2020)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance ve finále: 1-0
Generálka: Řím (T)
Cesta turnajem: Curenková (6-2 6-0), Riskeová (6-0 6-2), Koviničová (6-3 7-5), Qinwen Zheng (6-7 6-0 6-2), (11) Pegulaová (6-3 6-2), (20) Kasatkinová (6-2 6-1)

Aktuální forma
Gauffová letos nemá nejlepší formu a v předchozím průběhu aktuální sezony se mezi nejlepší kvarteto podívala pouze jednou, a to v lednu na malém podniku v Adelaide. Alespoň čtvrtfinále si pak zahrála už jen na konci února v Dauhá. Na French Open přijela po osmifinálových účastech na velkých akcích v Madridu a Římě.

Cesta turnajem
V Paříži využila příznivého losu a zaváhání favoritek a bez ztráty setu si poradila s kvalifikantkou Rebeccou Marinovou, Alison Van Uytvanckovou, Kaiou Kanepiovou, Elise Mertensovou, krajankou a bývalou finalistkou Sloane Stephensovou i Martinou Trevisanovou.

Historie na French Open
V hlavní fázi debutovala předloni a vypadla ve druhém kole, loni ji ve čtvrtfinále zastavila pozdější šampionka Barbora Krejčíková.

Cori Gauffová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Adelaide 2 (SF)
Největší úspěchy na antuce: French Open (F)
Bilance: 20-10
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na antuce: 10-3
Bilance proti hráčkám Top 10: 1-4 (kariérní 5-9)
Bilance ve finále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance ve finále: 0-0 (kariérní 2-0)
Grandslamy: Australian Open (1K)

Cori Gauffová - French Open
Kariérní bilance:
11-2
Nejlepší výsledek: finále (2022)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance ve finále: 0-0
Generálka: Madrid (OF), Řím (OF)
Cesta turnajem: Marinová (7-5 6-0), Van Uytvancková (6-1 7-6), Kanepiová (6-3 6-4), (31) Mertensová (6-4 6-0), Stephensová (7-5 6-2), Trevisanová (6-3 6-1)


• Finále čtyřhry mužů •
/ I. Dodig / A. Krajicek - / M. Arévalo / J. Rojer | Court Philippe-Chatrier (17:00 SELČ)
Finále čtyřhry mužů na letošním French Open překvapivě obstarají nenasazení Ivan Dodig s Austinem Krajicekem a turnajové dvanáctky Marcelo Arévalo a Jean-Julien Rojer. Páry se potkávají poprvé.


Dodig s Krajicekem úspěšně navazují na svůj první společný triumf, který vybojovali na poslední generálce v Lyonu. Sedmatřicetiletý Chorvat bude bojovat o svou 18. deblovou trofej, třetí grandslamovou (French Open 2015 a Australian Open 2021), k tomu má čtyři vavříny z mixu. Jednatřicetiletý Krajicek může získat šestý titul, ve finále majorů je poprvé.

Cesta turnajem
1K: (8) Peers/Polášek (6-4 7-6)
2K: Doumbia/Reboul (4-6 6-4 7-6)
OF: Bublik/Kokkinakis (6-3 6-2)
ČF: (1) Ram/Salisbury (3-6 7-6 7-6)
SF: (4) Granollers/Zeballos (4-6 7-6 7-5)


Arévalo s Rojerem spolu začali spolupracovat letos a na třech turnajích v řadě byli ve finále (triumfy v Dallasu a Delray Beach a finále v Acapulku). Znovu si o titul zahrají až dnes v Paříži. Jednatřicetiletý Arévalo má na dosah pátý triumf, premiérový na akcích velké čtyřky. Čtyřicetiletý Rojer už se na grandslamech radoval ve Wimbledonu 2015 a na US Open 2017 a ještě v mixu na French Open 2014 a má doma 31 trofejí.

Cesta turnajem
1K: Hach Verdugo/Oswald (7-6 6-3)
2K: Couacaud/Guinard (3-6 7-5 6-4)
OF: (7) Pütz/Venus (6-4 2-6 6-1)
ČF: Matos/Vega (7-6 6-3)
SF: (16) Bopanna/Middelkoop (4-6 6-3 7-6)

FRENCH OPEN 2022 - PROGRAM 14. HRACÍHO DNE
• COURT PHILIPPE-CHATRIER • (od 11:00 SELČ)
1. vozíčkáři
2. Šwiateková (1-Pol.) - Gauffová (18-USA) / nejdříve v 15:00 SELČ
3. Dodig/Krajicek (Chorv./USA) - Arévalo/Rojer (12-Sal./Niz.)
• COURT SIMONNE-MATHIEU • (od 11:00 SELČ)
1. Havlíčková (9-ČR) - Sierraová (Arg.)
3. Bejlek/Havlíčková (1-ČR) - Bartůňková/Naefová (2-ČR/Švýc.)
Kompletní program 14. hracího dne
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
paddy
nejdřív zničil DC a teď sobě manželství

El Creteno smile smile

https://www.super.cz/895365-a-je-to-oficialni-shakira-a-fotbalista-pique-oznamili-rozchod-byli-spolu-11-let.html
Reagovat
GaelM
smilesmile
Reagovat
lars
Aut . Pique nebyl v manzelstvi :)
Reagovat
paddy
Letos byl titul tak nízko, že stačilo nezmeškat odlet z Varšavy smile
Reagovat
vavrinec
A můžeme si říct spolu s továrníkem Bierhanzlem, "šlo to rychleji než jsem čekal!"
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Igy forehand fast na Corinu past.
Reagovat
Mony
Už aby se ta Bára rozehrála, uzdravena smileuž je
Reagovat
tommr
na Báru Krejčíkovou bych rozhodně nespoléhal. Budeme si asi muset počkat až dozraje některá z našich nadějných juniorek ...
Reagovat
Rafanbest
Šílená převaha, jednoznačný zápas bez chvilky napětí, prostě ji přejela jak parniválec.smile
Reagovat
Rafanbest
Svátek by měla trochu ubrat, jinak to bude nejrychlejší GS smile
Reagovat
Kojinho
Svačina a i tenhle komentátor na Eurosportu vyslovuje jméno Igy jako "Švjontek", ale správně má být "Švjatek", ne?
Reagovat
vavrinec
Ne, Švjontek je naprosto správně, polsky, vysloveno.
Reagovat
Drzymalski
Přesně říkáš...
Reagovat
Rafanbest
świątek (švjontek) = Vánoce
Reagovat
vavrinec
Ano i. Nejsem expert na polštinu, ale myslím, že to je v tom širším slova významu. Vánoce jsou polsky Boże Narodzenie, świątek je pak v tom přeneseném slova smyslu, ten význam je něco jako svátek, prázdniny, ale může být i vánoce.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak prázdniny si teď určitě udělat můžesmilesmile
Reagovat
Kojinho
Díky moc za vysvětlení. smile
Reagovat
Alien
Ohromná gratulace Vlastině k jejímu druhému GS triumfu na RG!
Reagovat
Drzymalski
Na příjmu první hry si převazuje šňůrky a Coco chce podávat.
Reagovat
Pavlis
Už to vidím, že nejdříve v 15: 00 hod. Ok.
Reagovat
Pavlis
V kterou hodinu lze očekávat to finále žen ve dvouhře? Nikde nemůžu nic najít.
Reagovat
Drzymalski
Pokud se Jazda nezblázní, nemůže finále prohrát. Pálí bomby a nekazí. Snad jí to Coco aspoň trochu ztíží. V poslední době dostala Polku do problémů jenom Samsonovová. Škoda že nebyla trpělivá.
Reagovat
peek
Tenisový Svátek na Gauči,
užiju si ty chvíle,
třeba nás to utkání naučí:
nic není černobílé...
Reagovat
Pe3k
finále ovšem bude černobílé smile
Reagovat
peek
Tak bylo jen a pouze bílé smile smile
Reagovat
paddy
Bílá (L)Iga smile
Reagovat
paddy
Asi to bude nejnudnější finálový víkend za mnoho let. Kurz na outsidery je téměř shodný, a to okolo 6. To se stalo naposledy v r. 2013. Proto se nabízí otázka:

Který z outsiderů má ve finále větší šanci?

Hlasujte zde do 15h.
https://take.quiz-maker.com/poll4373770xC00343E2-137

A na jaký zápas bych doporučil se o víkendu podívat?
Jednoznačně finále v Surbitonu smile
Reagovat
peek
A jak to budeš hodnotit? Jako kdo vyhraje víc gamů na set?
Reagovat
paddy
Jde o to, co si myslí místní lid vs. kurzy, které říkají, že ta šance je zhruba stejná
Reagovat
peek
Rozumím. No ale po zápasech se může reálně zhodnotit, kdo vzdoroval favoritovi víc.
Reagovat
paddy
Vyšlo se hezky jako podle kurzů smile

Gauff 50% 5 hlasů
Ruud 50% 5 hlasů
Reagovat
com
dneska mi to je šumák, ale tak asi o procento vic budu prat Gauff.. smile Preci Swiatek nemuze vyhravat donekonecna smile
Reagovat
brixner
Proč by nemohla, čéče? U matky ti to nevadilo? V podvečer si Iga do notýsku zapíše :"Nejezdit nakupovat do Bronxu!!"
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist