3. června 2022 • 11:27

Miliony pro město a oslava sportu. Pořádání běžeckých akcí přináší výhody

Autor: huj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uzavřené silnice, tisíce nadšených běžců, ale také miliony pro městský rozpočet. Tohle jsou hlavní výhody při pořádání masových běžeckých závodů, což si uvědomují nejen v hlavních evropských metropolích. Třeba populární Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice přinese pro region kolem 50 milionů korun v rámci iniciované spotřeby nebo v multiplikačních tržbách. Tisíce sportovců a jejich doprovody se dají čekat také v sobotu, kdy odstartuje desátý ročník tohoto populárního závodu.



Například ve Vídni se před letošním maratonem celý týden konaly doprovodné akce, různé koncerty a běhy dětí ze základních nebo mateřských škol. Nejúspěšnější běžce pak ve svém oficiálním sídle ve vídeňském Hofburgu přijal rakouský prezident Alexander van der Bellen. „Chceme dále posilovat a rozšiřovat běh jako vrcholový sport. Podporujme zdraví prostřednictvím běhu se všemi jeho pozitivními účinky na společnost,“ prohlásil rakouský prezident.

Jenom turistické výdaje na Vienna City Marathonu jdou do 25 milionů eur. Podobně je na tom například Berlín, kde turisté a běžci v souvislosti se slavným maratonem vydají 60 milionů eur. A třeba čistý výnos z Flora London Marathonu generovaný turisty činí 28 milionů liber. „Pořádání běžeckých akcí je trendy. Pro města a kraje přináší miliony, navíc se při této akci prezentuje sport jako důležitý nástroj ke zdravému životnímu stylu,“ prohlásil Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech, co v česku pořádá slavný Volkswagen Maraton Praha nebo sérii půlmaratonských závodů.

„Je to vždycky velká událost pro samotné město a kraj. Celý den je pak prosycen nádhernou atmosférou plné energie a radosti. Lidé totiž při závodech překonávají své vlastní hranice, což je vždycky úžasné,“ dodal Capalbo. Aktuálním důkazem toho bude sobotní Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice, který bude oslavovat desátý ročník. Podle multikriteriální analýzy v roce 2019 přinesla tato akce v rámci iniciované spotřeby kolem 20 milionů korun, z toho 15 milionů korun činila spotřeba návštěvníků akce a 5 milionů jsou základní náklady na organizaci.

Přitom 62 procent turistů bylo místních nebo ze stejného kraje, 34 procent pak z jiného kraje a 4 procenta ze zahraničí. Průměrná denní útrata návštěvníka českobudějovického půlmaratonu činila tehdy 597 korun. Celkové tržby v multiplikaci vyplívající z organizace a konání závodu se vyšplhaly na 39 milionů korun. Příjmy veřejných rozpočtů dosáhly v ročníku 2019 na 8 milionů korun.

Také v sobotu se dají čekat davy běžců, kteří budou svůj výkon v Českých Budějovicích oslavovat. A nejen oni, například populární dm rodinný běh přitáhne celé rodiny s dětmi. Oblíbený půlmaraton odstartuje v sobotu od 19:00.

Témata:  atletika, runczech
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud