Přibližně tisícovka lidí se účastnila demonstrace, kterou pořádaly známé ikony prokremelské dezinformační scény. Organizátorem byl Jiří Černohorský, Patrik Tušl nebo Tomáš Čermák, který je obviněný z podpory a propagace terorismu kvůli výzvě k útoku na poslance. Než se skupina lidí vydala na průvod Prahou, musela nejprve čekat na organizátora Jiřího Černohorského, který jediný znal trasu průvodu.

Na akci dohlížely desítky policistů, kteří pochod rovněž doprovázeli. Nemuseli řešit řádný vážnější konflikt. Mluvčí pražských policistů Violeta Siřišťová po skončení akce uvedla, že policie kvůli agresivitě zadržela jednoho z protestujících, ale jinak se akce obešla bez větších potíží. Terčem urážek se staly především místa, která měla vyvěšenou vlajku Ukrajiny jako solidaritu s ukrajinským lidem.

„Asi tisícovka lidí dnes v Praze veřejně demonstrovala svoji malost a hloupost. Svou akci nazvali “protestní pochod Prahou na podporu národních symbolů a slovanských národů.” V Nerudově ulici si ale protestující všimli na jedné z budov vyvěšené ukrajinské vlajky, kterou se pak snažili všemi silami strhnout. Asi jim přijdou Ukrajinci málo slovanští a jako hrdí a stateční čeští bojovníci mají strach, že jim u nás ty ukrajinský ženský s těmi svými malými dětmi, co utíkají před hrůzou války, vezmou jejich národní identitu,“ glosuje lidskoprávní aktivista Jaroslav Miko.

„Tak jsem prošel okolo demonstrace “vlastenců”. Nechyběla dcerka bývalého předsedy pražské SPD, která s ruskou vlajkou křičela až žije Putin,“ doplnil analytik Roman Máca koho demonstrace měla ve skutečnosti podpořit.

Autor videa: Patrik Pečénka

Skupinka lidí na Letné
Organizátor Tomáš Čermák s vlajkou Ruska


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.