Bude mít Hamburk nový operní dům?

Miliardář Klaus-Michael Kühne nabízí financování výstavby nové budovy opery, která by měla nahradit tu dosavadní. Představitelé města návrh berou na vědomí, zatím mu však podle médií nejsou příliš nakloněni.

Dopravní magnát Klaus-Michael Kühne je podle společnosti Bloomberg patrně nejbohatším mužem Německa, jehož jmění se pohybuje kolem 40 miliard dolarů. Pětaosmdesátiletý podnikatel je ovšem i milovníkem kultury a nyní dospěl k názoru, že stávající hamburský operní dům - Staatsoper Hamburg, vybudovaný po válce na troskách původní historické budovy a otevřený v roce 1955 - je už pro moderní město nevyhovující.

V rozhovoru pro týdeník Spiegel Klaus-Michael Kühne mimo jiné uvedl, že dosavadní opera je "zamořená azbestem, má nedostatečnou akustiku a pouze průměrnou uměleckou úroveň." Jejím zbořením a vystavěním nové, reprezentativnější budovy by se tak podle miliardáře (narozeného v Hamburku a žijícího od roku 1975 ve Švýcarsku) zabily dvě mouchy jednou ranou.

Spolu s rakouským investorem jménem René Benko momentálně připravují finanční plán. Podle jejich prozatímních výpočtů by nový operní dům měl přijít na 300-400 milionů eur. Podnikatelé se rovněž domnívají, že oproti stávající Státní opeře by ta nová měla být umístěna nikoli v centru města, nýbrž v ikonické přístavní čtvrti Hafencity, nedaleko Labské filharmonie a jiných dominant. Rakušan Benko už ostatně v Hamburku investoval také do projektu "Labské věže" Elbtower, která by měla v Hafencity roku 2025 vyrůst až do výšky 245 metrů a stát se tak nejvyšší budovou ve městě.

Podle webových stránek Severoněmeckého rozhlasu se ovšem členové hamburského senátu stavějí ke Kühneho nápadu poněkud rezervovaně. "Máme tady na Husím trhu krásný operní dům," řekl NDR hamburský radní pro kulturu Carsten Brosda."Budova tady zůstane a bude nadále používána k operním představením." Představitelé města rovněž odmítají, že by akustika byla tak špatná, jak říká Kühne. Jistá potíž je i s penězi: pokud by město budovu dostalo darem (jak tomu bylo například v případě opery v Kodani), pak by to byla od Kühneho jistě štědrá nabídka; pronájem však podle radních nepřichází v úvahu. Naopak ředitel Hamburské opery Georges Delnon pro NDR uvedl, že nová atraktivní budova by mohla být pro hamburskou operní scénu vzpruhou a že by se Kühneho návrh měl v klidu prodiskutovat.

Foto: Profimedia (Klaus-Michael Kühne)

Podcast