Víkendový přehled: V detroitských ulicích kraloval Power, Tänak ukončil ve WRC Rovanperovo tažení

Sledovali jsme pro vás výsledky motoristických podniků prvního červnového víkendu.

Sobotní výsledky ZDE

Nedělní výsledky ZDE

Sobota 4. června

FIA formule E (Jakarta)

Závod

Premiéra formule E v Jakartě skončila již třetím letošním vítězstvím Mitche Evanse. Pilot Jaguaru za sebou v závěru udržel Jeana-Érica Vergneho s Edoardem Mortarou. Zatímco Vergne nakonec obsadil druhou příčku, Mortara skončil třetí. Lídrem šampionátu ale zůstává Stoffel Vandoorne. Belgičan dorazil v Indonésii do cíle jako pátý.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

ESET Cup (Red Bull Ring)

GT sprint - první závod

V prvním GT sprintu víkendu dlouho mířil za vítězstvím Antonín Herbeck. V závěru ho ale pokořil Leo Pichler. Český jezdec se tak musel spokojit s druhým místem jak celkově, tak v hodnocení GTX.

Dennis Waszek skončil na celkovém čtvrtém místě. V hodnocení třídy GTC si ale jezdec stáje GT2 Motorsport dojel pro vítězství. Triumf ve třídě slavili také u stáje Šenkýř Motorsport. V GT4 totiž triumfoval slovenský jezdec Marián Bíž.

Na stupně vítězů vystoupal z Čechů také Libor Milota. Ten skončil druhý mezi vozy GT3.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

 

Clio Cup - první závod

Závod Clio Cupu ovládl německý jezdec Michael Hulm. Dvě pódiová umístění v celkovém pořadí si připsala ale také česká stáj Carpek Service. Zatímco druhý skončil celkově i mezi vozy čtvrté generace Tobias Poschik, celkovou třetí příčku bral šéf týmu Tomáš Pekař. Ten zároveň zvítězil mezi "pětkovými" Clii. Z jezdců této stáje si odnesli poháry také Libor Horák a Henrik Seibel. Zatímco Horák se po startu ze 14. místa propracoval až na celkové čtvrté místo a na třetí mezi "čtyřkami", Seibel skončil sedmý celkově a druhý v "pětkách".

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

TCR Eastern Europe - první závod

Třetí závod letošní sezony TCR Eastern Europe přinesl třetího různého vítěze. Pro triumf si totiž dojel německý nováček Patrick Sing. Ten si na Red Bull Ringu odskočil do TCR Eastern Europe jednorázově z TCR Germany. Na stupních vítězů jsme ale mohli vidět i české jezdce. Zatímco na druhé pozici dorazil do cíle Petr Čížek, třetí skončil Václav Janík.

Spokojen mohl být i jezdec české stáje Aditis Bartosz Groszek. Polák, který vedl po prvním podniku průběžné pořadí, se na Red Bull Ringu spíše trápí, neboť musí jet se čtyřicetikilovým kompenzačním závažím. V prvním závodě se mu ale podařilo skončit na čtvrté příčce a jelikož jeho nejbližší dva pronásledovatelé v průběžném pořadí Milenko Vuković (technické problémy) a Petr Semerád (zlomené zavěšení) nedojeli, zůstal v čele šampionátu.

Hned při své premiéře si připsal první čtyři body Vít Smejkal, který skončil osmý. Dalším českým jezdcem, který skóroval, byl devátý Radim Adámek.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Formula - první závod

První závody monopostů patřily na Red Bull Ringu Paolu Brajnikovi. Celkově druhý skončil vítěz hodnocení F3 Sandro Zeller a na třetí Dino Rasero.

Z Čechů si připsali pódiová umístění ve třídě Tomáš Chabr a Vojtěch Birgus. Zatímco Chabr skončil třetí v hodnocení F3, Birgus zvítězil v hodnocení F4.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

 

GT - vytrvalostní závod

Vytrvalostní hodinový závod vyhráli v hodnocení ESET Cupu Ernst Kirchmayer s Phillipem Baronem, kteří současně slavili ve třídě GT3. Druhé a třetí místo získali v celkovém pořadí i ve třídě GT3 čeští závodníci. Druhá dojela posádka složená z Dennise Waszka a jeho slovenského parťáka Gregora Zsiga. Třetí skončil Libor Milota ze stáje GT2 Motorsport.

Ve třídě GT4 vybojovala dvě pódiové umístění stáj Šenkýř Motorsport. Druzí skončili Marián Bíž se Samuelem Vetrákem a třetí dojel Petr Švantner.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

 

Twingo Cup - první závod

Tradičně vyrovnaný závod Twingo Cupu, v němž si jezdci několikrát prohodili pořadí a v němž se bojovalo o vítězství až do samotného konce, ovládl loňský šampion Nik Stefančič před Mihajlem Mladenovičem a a Matejem Ivanušou. Jen kousek chyběl k pódiu českému jezdci Martinu Kadlečíkovi. Ten skončil čtvrtý.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

FIM EWC (Spa-Francorchamps)

24 hodin Spa

Návrat motocyklového mistrovství světa ve vytrvalosti do Spa-Francorchamps, v jehož závěru se jezdci museli vypořádat s deštěm, přinesl vítězství posádky stáje BMW Motorrad World Endurance ve složení Markus Reiterberger, Jérémy Guarnoni a Ilja Mychalčyk. Druhá skončila posádka týmu Beringer, tedy Alan Techer - Loïc Arbel - Grégory Leblanc. Třetí místo obsadili Gino Rea, Josh Hook a Mike di Meglio, přestože Rea při příchodu deště havaroval a také mu během závodu spadl řetěz.

Xavier Simeon, Gregg Black a Sylvain Guintoli, kteří v dubnu zvítězili při závodě 24 hodin Le Mans, tentokrát nezažili ideální vystoupení. Po deseti hodinách se totiž na jejich Suzuki musely měnit spojka s převodovkou a poté Di Meglio také upadl. Nakonec z toho bylo v cíli čtvrté místo. V čele šampionátu však trojice zůstává.

Pro české barvy víkend slibně začal, ale špatně skončil. Karel Hanika sice v kvalifikaci vybojoval pro svůj tým YART Yamaha pole position, v závodě ale brněnského jezdce spolu s Marvinem Fritzem a Niccolem Canepou zdržely potíže se senzorem a šest hodin před koncem museli kvůli závadě na motoru odstoupit. Do cíle tak dojel pouze jeden Čech - Ladislav Chmelík. Ten byl spolu s Anthonym Westem a Enzem Boulomem součástí slovenského týmu Maco. Skončili na 14. pozici.

 

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

 

Lamborghini Super Trofeo (Paul Ricard)

První závod

V prvním víkendovém závodě Lamborghini Super Trofeo Europe triumfovali Loris Spinelli a Max Weering. Druzí skončili Milan Teekens s Marziem Morettim a třetí příčku bral Amaury Bonduel.

Posádka stáje Mičánek Motorsport powered by Buggyra ve složení Josef Záruba a Bronislav Formánek obsadila celkovou 11. příčku. Dvojice byla zapojena do boje o stupně vítězů ve třídě Pro-Am, nakonec z toho ale bylo páté místo.

Týmoví kolegové Záruby s Formánkem Kurt Wagner a Libor Dvořáček nezažili šťastný závod. Dvořáček se nejprve ocitl v hodinách po kontaktu s Francoisem Grimmem a poté se roztočil sám. Do cíle sice dvojice dojela, ale s kolem ztráty. Zatímco celkově brala 34. příčku, v hodnocení LC Cupu osmou.

Výsledky ZDE
 

 

MČR ve sprint rallye - Lak Racing Rallye Plzeň

Druhý díl letošní Rallyesprint série skončil vítězstvím domácího Václava Pecha. Druhé místo obsadil Vojtěch Štajf a třetí Václav Kopáček mladší.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

 

GT4 European Series (Paul Ricard)

První závod

Ani ve třetím závodě letošního ročníku nepoznal vůz značky Aston Martin porážku. Na prvním místě totiž skončili Hugo Saase s Mikem Davidem Ortmannem. Druzí dojeli Antoine Poti s Romainem Montim a třetí místo obsadila posádka Enzo Joulie - Luc Ibaňez. Konstantin Lachenauer s Gusem Bowersem se po vítězstvích v prvních dvou závodech tentokrát umístili jako čtvrtí.

Z českých jezdců se nikomu nepodařilo získat body do celkového pořadí. Gabriela Jílková s Robertem Haubem byli klasifikováni jako dvancátí. Jakub Knoll s Filipem Vavou skončili devatenáctí. V hodnocení Pro-Am skončila posádka Jílkové sedmá a Knollova posádka jedenáctá.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

 

GT World Challenge Europe Endurance Cup (Paul Ricard)

Závod

Závod na tisíc kilometrů zvládli nejlépe Davide Rigon, Antonio Fuoco a Davide Serra s vozem Ferrari stáje Iron Lynx.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

IMSA WeatherTech SportsCar Championship  (Detroit)

Závod

Na ostrově Belle Isle triumfovali Sébastien Bourdais s Rengerem van der Zandem.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Neděle 5. června

ESET Cup (Red Bull Ring)

Clio Cup - druhý závod

Při nedělním závodě Clio Cupu viděli fanoušci vítězství domácího závodníka. Nejlépe totiž dopadl Thomas Fischer před Michaelem Hulmem a Mihou Primožicem.

České barvy se tentokrát na celkových stupních vítězů neukázali. Nejlépe umístěným našim závodníkem byl Richard Meixner, který skončil čtvrtý. Libor Horák skončil pátý, Tomáš Pekař šestý a Jiří Zbožínek osmý. Pekař se ale mohl radovat z vítězství v hodnocení "pětkových" Clií.

Další jezdec Carpek Service Henrik Seibel dojel na desáté pozici a na druhé příčce v hodnocení Renault Clio V. Jeho týmový kolega Tobias Poschik nezažil vydařenou rozlučku s domácím publikem. Už po prvním kole totiž odstoupil kvůli technickým problémům.

 

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE


TCR Eastern Europe - druhý závod

V nedělním závodě TCR Eastern Europe zářil Milenko Vukovič. Švýcar sice se svým Renaultem Megane startoval po sobotním odstoupení až jako předposlední patnáctý, velmi rychle se ale probíjel startovním polem dopředu a už ve druhém kole se dostal do vedení. Poté už nikomu první místo nepřepustil a dojel si pro svůj premiérový triumf v TCR Eastern Europe. S Vukovičem vystoupali na stupně vítězů druhý Petr Semerád a třetí Václav Janík.

Jako třetí ovšem neprojel původně cílem Janík, ale sobotní vítěz Patrick Sing. Němec ovšem dostal penalizaci pěti sekund za překračování traťových limitů a propadl se tak na pátou pozici. Před ním skončil lídr šampionátu Bartosz Groszek z českého týmu Aditis. Z českých závodníků dokázali bodovat osmý Petr Čížek a desátý Vít Smejkal.

Radim Adámek, který po otočení nejlepší devítky ze sobotního závodu vyrážel z pole position, závod nedokončil po kolizi s Carolem Wittkem. Ani Němec, který je týmovým kolegou Čížka u stáje Petra Fulína, šachovnicovou vlajku neviděl.

 

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE


GT sprint - druhý závod

Druhý sprint ovládly vozy GT3. První tři příčky obsadili Ernst Kirchmayer, Gregor Zsigo a také jezdec stáje GT2 Motorsportu Libor Milota.

GT2 Motorsport si odnesl pohár také ze třídy GTC. Tu totiž vyhrál Milotův týmový kolega Dennis Waszek. Opět se zadařilo i týmu Šenkýř Motorsport. Ten totiž dosáhl na pódiové umístění ve třídě GT4 s oběma svými jezdci. Druhý dojel Petr Švantner a třetí Samuel Vetrák.

 

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Formula - druhý závod

Ve formulích slavil Sandro Zeller. Stříbrný výsledek bral Bernardo Pellegrini a bronzovou příčku obsadil Paolo Brajnik.

Tomáš Chabr skončil osmý celkově a druhý v hodnocení F3. Stříbrného výsledku dosáhl i Vojtěch Birgus v rámci F4.

 

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Twingo Cup - druhý závod

Nik Stefančič zopakoval vítězství ze soboty. Druhý skončil Mihajlo Mladenovič a třetí Marko Blazevski. Martin Kadlečík do cíle nedojel, byl však klasifikován jako 25.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Lamborghini Super Trofeo (Paul Ricard)

Druhý závod

I druhý víkendový závod vyhráli Loris Spinelli a Max Weering. I druhá pozice měla stejné majitele jako v sobotu - Milana Teekense a Marzia Morettiho. Třetí skončil Manuel Bejarano. Josef Záruba s Bronislavem Formánkem zopakovali výsledek ze soboty. Celkově skončili jedenáctí a v Pro-Am pátí. Libor Dvořáček s Kurtem Wagnerem skončili 31. v absolutním pořadí a šestí v LC.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

MS silničních motocyklů (Barcelona)

Moto3

Nejnižší třída přinesla triumf domácího závodníka. Zvítězil Izan Guevara. O velké překvapení se postaral jiný domácí závodník - David Muňoz. Ten totiž dokázal hned při svém druhém startu v Moto3 získat druhou příčku. Třetí skončil Tacuki Suzuki. Sergio García skončil na čtvrtém místě, zůstal ale v čele šampionátu.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE
 

Moto2

V Moto2 dlouho směřoval za triumfem Joe Roberts. Pak ale Američan upadl. Pro třetí prvenství v sezoně si nakonec dojel Celestino Vietti, který o svém triumfu rozhodl v závěru. Ital se tak opět osamostatnil v čele průběžného pořadí od Aje Ogury, který se tentokrát musel spokojit se sedmou příčku.

Kromě Viettiho skončili na stupních vítězů také druhý Arón Canet se třetím Augustem Fernándezem. Filip Salač jel v úvodu závodu na 13. místě, poté ale šel k zemi a do cíle nedojel.

 

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE
 

MotoGP

Fabio Quartararo se hned po startu ujal vedení a poté si dominantním způsobem dojel pro druhé vítězství v sezoně. Navýšil tak svůj náskok v čele šampionátu a prodloužení smlouvy s Yamahou tedy nemohl oslavit lépe.

O druhé místo probíhal boj mezi trojicí Aleix Espargaró, Jorge Martín a Johann Zarco. Nakročeno měl ke stříbru Espargaró. Jezdec Aprilie se ale o něj připravil školáckou chybou - při nájezdu do posledního kola si totiž myslel, že už je v cíli a začal mávat fanouškům. Nakonec se tak propadl až na páté místo.

Závod přinesl řadu nehod včetně pádu Eney Bastianiniho nebo postartovní kolize mezi Takaakim Nakagamim, Álexem Rinsem a Francescem Bagnaiou. Mimo jiné i díky tomu si dojel pro svůj první bod v MotoGP Raúl Fernández, který byl doposud posledním stálým jezdcem s nulou na kontě.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

GT4 European Series (Paul Ricard)

Druhý závod

Aston Martin pokračoval na vítězné vlně také v neděli. Stejně jako v sobotu vyhráli Mike David Ortmann a Hugo Sasse. Za nimi skončili Gus Bowers  s Konstantinem Lachenauerem a třetí místo brala posádka ve složežení Lluc Ibáňez s Enzem Jouliém.

Z dvojice posádek s českým zastoupením se opět vedlo o něco více Gabriele Jílkové a Robertu Haubovi. Ti skončili na celkovém 15. místě a na páté příčce ve třídě Pro-Am. Jakub Knoll a Filip Vava-Atanackovič obsadili v absolutní klasifikaci 27. příčku. V Pro-Am dojeli jako dvanáctí.

 

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

MS v rallye - Italská rallye


Hyundai se mohl radovat ze svého premiérového vítězství v letošní sezoně WRC. Triumfoval totiž šampion ze sezony 2019 Ott Tänak. Estonec se do čela dostal v sobotu poté, co do té doby vedoucí Esapekka Lappi havaroval. Spolu s Tänakem vystoupali na stupně vítězů také druhý Craig Breen se třetím Danim Sordem.

Vítěz předchozích tří soutěží a současně lídr šampionátu Kalle Rovanperä se na Sardinii trápil. Během první etapy navíc musel startovat jako první a čistil tak trať pro své soupeře. Nakonec obsadil páté místo, což je jeho letošní nejhorší výsledek. Fin ale nemusí být zas tak moc smutný. Jeho nejbližší pronásledovatel v průběžném pořadí Thierry Neuville totiž v sobotu havaroval a v cíli obsadil až 41. místo. Rovanperä tak navýšil svůj náskok před Belgičanem na 55 bodů.

Další trápení potkalo Elfyna Evanse. Brit urazil v pátek kryt chladiče, ze kterého mu poté vytekla voda a musel tak odstoupit. Nakonec se do soutěže vrátil, skončil ale až na celkovém 40. místě.

Ze tří českých jezdců dorazili do cíle pouze dva. Martin Prokop skončil šestnáctý celkově a devátý v hodnocení WRC 2. Jan Černý obsadil 25. místo v absolutním pořadí. Ve WRC 3 ovšem zvítězil. Eriku Caisovi v sobotu hořelo auto a musel tak odstoupit. On i jeho spolujezdec Petr Těšínský naštěstí vyvázli bez zranění.

 

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

MS v motokrosu (Ernée)

První závod MX2

V MX2 začal vítězně lídr šampionátu Tom Vialle. Za ním skončili Jago Geerts, přestože upadl, a Simon Laengenfelder. Jakub Terešák získal čtyři body za 17. místo. Petr Polák do cíle nedojel.

Výsledky ZDE


První závod MXGP

V první jízdě triumfoval Jeremy Seewer před Jorgem Pradem a Bretem van Doninckem. Tim Gajser připletl do úvodního hromadného incidentu a upadl. Lídr šampionátu nakonec skončil pátý.

Výsledky ZDE

Druhý závod MX2

Ve druhém závodě byl nejlepší Thibault Benistant. Druhý skončil opět Jago Geerts a třetí Tom Vialle, jehož vystoupení tentokrát zkomplikoval pád. Z Čechů byl tentokrát lepší Petr Polák, který získal devět bodů za 12. místo. Jakub Terešák skončil šestnáctý a připsal si pět bodů.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

Druhý závod MXGP

Druhá jízda patřila Glennu Coldenhoffovi. I tentokrát vystoupali na stupně vítězů Jeremy Seewer a Jorge Prado. Seewer skončil druhý a Prado třetí. Timu Gajserovi se ani tentokrát nevyhnul pád a obsadil čtvrté místo. V čele šampionátu ale zůstává.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

NASCAR (World Wide Technology Raceway)

Pro druhé vítězství v sezoně si dojel Joey Logano.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

IndyCar (Belle Isle)

Chevrolet Detroit Grand Prix

Závod IndyCar v Detroitu vyhrál Will Power. Australan se díky vítězství posunul do čela šampionátu. Druhý skončil Alexander Rossi a třetí Scott Dixon.

Výsledky ZDE
Průběžné pořadí ZDE

 

Foto: Team Penske

Autor

Dušan Bouzek

Motoristický novinář, který se specializuje na české a slovenské okruhové závodění a české jezdce. Intenzivně se věnuje zónovému mistrovství FIA CEZ, seriálům ESET Cup, TCR Eastern Europe i kartingu.