zvláštní poděkování
Quantcom.cz

MHF Lípa Musica ve znamení krásy lidského hlasu

Kateřina Kněžíková (Operní gala)

autor: Zdroj press kit festivalu   

zvětšit obrázek

V letošním roce vstupuje Mezinárodní hudební festival Lípa Musica do třetí dekády své existence. 21. ročník této hudební přehlídky proběhne v termínu od 20. srpna do 15. října 2022 s tradičním epilogem ve spolupráci se ZUŠ Česká Lípa, který se bude konat 2. a 3. listopadu v České Lípě. Festival letos nabídne řadu
23 koncertů a doprovodných programů včetně mistrovských kurzů a 9. ročníku pěvecké soutěže Lípa Cantantes, která se uskutečnila již v dubnu, na 15 místech Libereckého a Ústeckého kraje i saského příhraničí.

Uměleckým garantem 21. ročníku se bude mimořádná osobnost na české i mezinárodní scéně v oblasti staré hudby – sopranistka Hana Blažíková.
Její angažmá určuje celkové tematické zaměření letošního ročníku festivalu v podobě oslavy krás lidského hlasu a představení vokálního umění v jeho rozmanitých podobách. Hana Blažíková se představí na čtyřech festivalových projektech a současně se ujme i role garanta letošního projektu se ZUŠ Česká Lípa Má to smysl, kde uvede své mistrovské kurzy. MHF Lípa Musica se představí v několika nových lokalitách, uvede nový formát prologu pod širým nebem v České Lípě a představí celou řadu významných hudebních hostů z domácí i zahraniční scény.

„V rámci letošního ročníku jsme se rozhodli představit krásu lidského hlasu v co nejširším možném spektru. O lidském hlase se říká, že je nejdokonalejším hudebním nástrojem a že je zároveň i zrcadlením duše zpěváka. Jakýmsi leitmotivem jsou nádech a výdech, které můžeme vnímat jako metaforu začátku a konce, přijetí a odevzdání. Nadechněme se tedy společně, naplňme se životní energií a optimismem a nechme na sebe působit tu nejpestřejší koncertní paletu letošního ročníku. Pokud posluchače naplní, obohatí, potěší, splní to přesně náš cíl,“ říká k zaměření 21. ročníku Lípy Musicy Martin Prokeš, ředitel a zakladatel festivalu.

Dramaturgicky festival věrný své ideji prohloubení česko-německého kulturního dialogu a prezentaci výjimečných interpretů z ČR i zahraničí a akcentaci duchovního rozměru hudebního umění. Hlavní linii tvoří projekty spojené s osobností letošní umělecké garantky Hany Blažíkové a s oslavou pěveckého umění formou recitálů, ansámblových i sborových koncertů.

„Člověk se projevuje svým hlasem nejspíš od počátků své existence. Nejenom řeč, křik a další emotivní zvukové projevy jsou znakem našeho lidství, tyto projevy ostatně sdílíme i s celou živočišnou říší. Od ostatních živočišných druhů nás ale odlišuje jakási zvláštní podoba artikulovaných zvuků, která nám přináší nebývalé potěšení, a tou je zpěv. Zpíváme, abychom vyjádřili své pocity, zpíváme, když chceme vyprávět příběh, když se učíme dovednosti, zpěvem provázíme svoje rituály a dodáváme jim tím závažnosti a slavnostnosti. Zpěv také rádi posloucháme a souzníme s projevy jiných zpěváků. Slouží nám jako vstup do mysli jednotlivých postav, nutí nás empaticky prožívat to, co zpěvák zpívá. Jako umělecký garant festivalu Lípa Musica v roce 2022 mám možnost představit nejen několik poloh vlastního hlasového projevu, ale hned několik velmi různorodých projektů,“ říká k hlavní tematické lince Hana Blažíková, sopranistka a umělecká garantka festivalu.

Hana Blažíková v rámci své koncertní řady představí duchovní sborový zpěv v podobě českého unikátu z období 15. století, tedy husitský liturgický zpěv, který́ je zaznamenán zejména v Jistebnickém kancionálu a jemuž se věnuje společně s Tiburtina ensemble. Dalším typem vokálního projevu ve středověku byla duchovní píseň, tomuto typu vokálního umění bude věnován program Cantigas de Santa Maria, odkazující na slavnou sbírku, která vznikla na konci 13. století na hradě Burgos v Kastilii. Tento projekt provede společně s Barborou Kabátkovou a instrumentálním doprovodem v podání Margit Übellacker a Martina Nováka.
V duchu dobové obliby přiblížení zvuku hudebních nástrojů lidskému hlasu představí v dalším projektu Hana Blažíková barokní nástroj cink. V programu On the Breath of Angels (Na dechu andělů) spolu se světově proslulým cinkistou Brucem Dickeym snaží zprostředkovat tuto polohu nástroje, která nejlépe vyniká v dialogu se sopránem především v hudbě ranně barokní, ale také v hudbě současné. Poněkud netradičně se Hana Blažíková představí v repertoáru romantickém, kde byla takřka k dokonalosti přivedena sólová píseň. Společně s respektovaným německým klavíristou Andreasem Staierem přednese písňové cykly od Franze Schuberta, Roberta Schumanna a přidá několik méně známých písní Fryderika Chopina. Hana Blažíková se představí na koncertech v Děčíně, České Kamenici, nové lokalitě – Kittelově rodišti v Krásné nedaleko Jablonce nad Nisou, a také v Německu – v klášterním kostele ve Svatém Marienthalu.
„Zpěvačka a harfistka Hana Blažíková se představuje na Lípě Musice již od roku 2005. Její překrásný a čistý soprán zdobí nejen domácí hudební scénu, ale je vyhledávanou sólovou i ansámblovou zpěvačkou po celém světě. Právem jí tedy náleží výsada umělecké garantky a je pro mě velkou ctí, že tuto nabídku přijala. Dostává se jí tak mimořádná příležitost představit svůj umělecký rozsah a potenciál hned ve čtyřech mimořádných projektech mapující neuvěřitelně rozsáhlé období od středověku, přes baroko, romantismus až k hudbě soudobé. Svou uměleckou garanci poté završí při práci s žáky českolipské ZUŠ při tradičním projektu „Má to smysl“,“ říká k úloze Hany Blažíkové Martin Prokeš.

Mezi největší hvězdy 21. ročníku festivalu se vedle umělecké garantky Hany Blažíkové zařadí ve vokální části festivalu úspěšná sopranistka Kateřina Kněžíková, ověnčená aktuálně prestižní cenou BBC Music Magazine, která se ujme slavnostního zahajovacího koncertu pod patronací Libereckého kraje 23. srpna v Liberci, a to ve spolupráci s tenoristou Danielem Matouškem a za doprovodu PKF – Prague Philharmonia pod taktovkou Roberta Jindry. Další operní hvězdou festivalu bude úspěšná sopranistka Olga Špačková Jelínková, která vedle svých dalších úspěchů zakotvila v lipské opeře, a pro festival připravila belcantový večer ve spolupráci s tenoristou a držitelem Ceny Thálie Ondřejem Koplíkem. Ze zahraničních interpretů s vokálním projektem přijede původem americký basista a hráč na loutnu Joel Frederiksen, který představí projekt pohybující se mezi křesťanskou a muslimskou duchovní hudbou společně se syrským tenoristou a hráčem na oud Rebalem Alkhodarim. Výjimečným projektem bude také novinka v podání dua Kchun, které představí v premiéře úpravu díla Stabat Mater od italského soudobého skladatele Marca Rosana, a to za doprovodu violoncellisty Eduarda Šístka. Mimořádný počin slibuje také projekt Ensemble Inégal, který oživuje málo uváděné dílo Georga Friedricha Händela Žalmy z Chandosu. Na mezifestivalovém projektu zazní jejich kompletní provedení. Na Lípě Musice budou uvedeny tři žalmy v podání pěvců Gabriely Eibenové, Lenky Cafourkové Ďuricové, Tobias Hungera a Jiřího Miroslava Procházky. Sborový zpěv bude v rámci 21. ročníku festivalu reprezentovat Český chlapecký sbor Boni Pueri, Severáček – liberecký dětský sbor ZUŠ a vokální festivalové oslavy završí jeden z nejlepších sborů ve světovém měřítku – Český filharmonický sbor Brno pod vedením prof. Petra Fialy a ve spolupráci s řadou sólistů včetně pěvců Pavlíny Švestkové a Tomáše Kořínka. Ten se představí na závěrečném koncertu, který bude letos zasazen do České Lípy a uskuteční se 15. října.

Vedle bohaté vokální linky MHF Lípa Musica nabídne i tradiční projekt na saském Oybině, kde se letos představí úspěšný dechový sextet věnující se fenoménu Harmoniemusik, tedy Harmoniemusik Sesto. Dále se návštěvníci mohou těšit na mimořádnou osobnost německé kultury – gambistku Hille Perl, který představí svůj projekt s dcerou Marthe Živly / Elemente. Na festivalové podium se vrací také originální varhanice a zpěvačka Katta se svým projektem Vox Organi. Její vystoupení bude současně i benefičním koncertem pro Nadační fond Ozvěna podporující sluchově handicapované. Festival dále představí výjimečnou francouzskou interpretku, úspěšnou hráčku na marimbu Adélaïde Ferrière, která je populární hvězdou klasické hudební scény.

„Mým tipem na zcela mimořádnou událost bude vystoupení špičkového souboru Philharmonix, který návštěvníky zve do svého elitního hudebního klubu. Založili jej členové Berlínských a Vídeňských filharmoniků a hrají takový repertoár, který byste na repertoáru jejich legendárních domovských orchestrů hledali jen stěží... Připravte se na brilantní aranže, neuvěřitelnou virtuozitu a vysoce nakažlivou radost ze společného muzicírování. Ať už Philharmonix hrají popové nebo lidové písně, Prokofjeva nebo Čajkovského, Gershwina nebo Piazzollu, klasická hudba nemůže být více vzrušující, zábavná a přitom sofistikovaná, říká Martin Prokeš a připojuje pozvánku na další výjimečný projekt, který vznikl na míru festivalu Lípa Musica: „V něm vzpomeneme skladatelského génia filmové hudby Zdeňka Lišku, který by v letošním roce oslavil sté narozeniny. V moderovaném večeru si budou o Zdeňku Liškovi vyprávět skladatel a klavírista Petr Malásek, producent a zvukař filmové hudby Michal Pekárek a režisér Jiří Zobač. Ti všichni měli tu čest a příležitost zažít spolupráci s Liškou osobně. Chybět nebudou ukázky na filmovém plátně, ani přímo hraná Liškova hudba v podání Petra Maláska.“

Kromě tradičních lokalit se festival letos nově představí v Kryštofově Údolí, v Krásné – části obce Pěnčín u Jablonce nad Nisou a objeví i nový koncertní prostor v Liberci – Památník obětem šoa. V Německu se koncerty kromě tradičního Oybina a Waltersdorfu, po několika letech uskuteční i v prostorách krásného klášterního areálu v St. Marienthalu.

„Novinkou letošního ročníků bude českolipský open-air, který jsme připravili do kulis vodního hradu Lipý. V rámci večera a za cenu jednoho koncertu, bude mít publikum možnost vychutnat hned čtyři koncerty, které jsme nazvali „Noc na vlnách“. Návštěvníkům představíme nadžánrovou kapelu Flair pod vedením Jana Rokyty, která boří hranice hudebních žánrů a která lavíruje mezi klasickou cimbálovou muzikou a world music vycházející z moravské lidové tradice. Na tento koncert naváže vystoupení Vojty Nýdla, kterého mohou posluchači znát z Clarinet Factory, jako klarinetistu a zpěváka. V roce 2021 vydal své sólové debutové album a stal se tak synonymem pro mimořádně silné a opravdové hudební vyjádření opřené o skvostné muzikantské výkony klavíristky Beaty Hlavenkové, bicisty Daniela Šoltise a basisty a baskytaristy Rastislava Uhríka. Energickou a umělecky silnou vlnou bude zcela jistě vystoupení fenomenálního kytaristy a mága Vladimíra Václavka, který se společně s kytaristou Pavlem Šmídem a trumpetistou Oskarem Törökem postará v projektu FLY o nezapomenutelné... Vladimír Václavek je jedna z nejpozoruhodnějších osobností české hudby, které obecně říkáme alternativní. Pro připomenutí: spoluzakladatel a jeden z mozků kapely Dunaj, rovnocenný partner Ivy Bittové na legendárním albu Bílé inferno a v kapele Čikori. Závěr tohoto neopakovatelného večera bude svěřen skladatelce, zpěvačce a úžasné klavíristce Beatě Hlavenkové, která vystoupí se svou Kapelou snů v novém projektu Žijutě. Nenechte si tedy ujít tento pětihodinový hudební maratón a nechte se unášet na vlnách skvělé hudby,“ říká k festivalové novince Martin Prokeš.

Záštitu nad 21. ročníkem MHF Lípa Musica převzali: J. E. Andreas Künne, velvyslanec Spolkové republiky Německo v Praze, Mgr. Martin Baxa, ministr kultury České republiky, Barbara Klepsch, ministryně kultury a turismu Saska, Mons. Mgr. Jan Baxant, biskup litoměřický, Martin Půta, hejtman Libereckého kraje, Ing. Jan Schiller, hejtman Ústeckého kraje, Ing. Květa Vinklátová, členka rady kraje, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu, Ing. Jitka Volfová, starostka města Česká Lípa a Ing. Jaroslav Zámečník, CSc., primátor statutárního města Liberec. MHF Lípa Musica je členem České asociace festivalů.

„Těší mne, že se opět můžeme setkat na jedné z nejvýznamnějších hudebních akcí, která již dávno svým významem přesáhla hranice nejen Libereckého kraje, ale i celé České republiky. Jsem rád, že Liberecký kraj může být hrdým partnerem tohoto svátku muziky, jenž si vydobyl na hudební scéně pevné a neotřesitelné postavení. Lípa Musica má za sebou již dvacet let. Dvacet úspěšných let. Je potřeba smeknout před organizátory, kteří ani po dvou dekádách neztratili elán, energii, přicházejí s novými a novými dramaturgickými nápady, dbají na to, aby byl festival stále jiskřivě svěží, a neustále servírují obecenstvu vybrané hudební lahůdky,“ uvádí na adresu festivalu Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Partnerské portfolio festivalu čítá na 120 partnerů. Rozpočet festivalu letos překračuje hranici 8 mil. korun.

„Celkové uspořádání světa je nyní v pohybu, mění se a bude se měnit spousty věcí. Přicházíme o tzv. jistoty, ke kterým jsme se upínali a byli na ně zvyklí. Myslím si, že přichází doba plná nových výzev, nástrah, ale i příležitostí. Záleží na každém z nás, jak k tomu přistoupí. I Lípu Musicu povedu dál cestou, která bude možná. S vědomím toho, že hodnota klasické hudby překonala mnohé nástrahy, války, hladomory, politické a mocenské otřesy a pořád je tu i mnohdy po staletích s námi, mě naplňuje silou a chutí dál pracovat,“ uzavírá k aktuální situaci Martin Prokeš.

Předprodej vstupenek bude zahájen 1. června 2022. Vstupenky na jednotlivé koncerty budou k dostání ve festivalové kanceláři, na webových stránkách festivalu www.lipamusica.cz a v síti Colosseum Ticket společnosti Perfect systém a v dalších místech konání koncertů. Festival i v letošním roce nabídne svým návštěvníkům autobusovou dopravu do všech lokalit mimo Českou Lípu.

23.5.2022 15:05:07 Redakce | rubrika - Festivaly

Časopis 16 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Hra, která se zvrtla (MdB)

Články v rubrice - Festivaly

Festival Janáček Brno 2024

Věc Makropulos (Staatsoper Unter den Linden, Berlin)

Mottem letošního festivalu je Bez hranic!… a česká hudba žádné hranice nezná. Zažijte Brno a českou hudb ...celý článek



Časopis 16 - sekce

LITERATURA/UMĚNÍ

Výtvarné tipy 15. týden

Planeta pokladů: Afrika

Planeta pokladů: Afrika
Odhalování památek světového kulturního dědictví UNESCO na kontinentu plném tradičn celý článek

další články...