Pátek, 19. dubna 2024

Zakladatel rezervace velkých kopytníků Dalibor Dostál se stal další osobností televizního cyklu Zelený hrdina

Zakladatel rezervace velkých kopytníků Dalibor Dostál se stal další osobností televizního cyklu Zelený hrdina

Osmou osobností televizního cyklu Zelený hrdina se stal ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál, který v roce 2015 ve spolupráci s vědci založil unikátní rezervaci velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice a od té doby ji brání před soustavnými likvidačními tlaky.

Projekt Zelený hrdina vznikl ve spolupráci Komerční banky, televize Nova a její platformy Naše Česko, který má za cíl inspirovat Čechy ke změně přístupu k životnímu prostředí. ,,Naši zelení hrdinové jsou běžní lidé, jejich příběh a přínos v oblastech, na které v projektu zaměřujeme pozornost, je však mimořádný. Věříme, že prostřednictvím skutečných hrdinů a jejich příběhů vyvoláme diskusi nad dopadem našeho chování na přírodu. Cílem je ukázat, že každý z nás může přispět ke změně, a podílet se na tak na zelenější budoucnosti," uvádí Martina Konrádová z obsahové agentury Fuse, která pomáhá projekt realizovat.

Bývalý vojenský prostor Milovice představuje přírodně nejcennější českou nížinu, která se zachovala v takovém rozsahu. Zároveň je toto území díky své poloze blízko měst a dálnice atraktivní pro různé developerské a komerční projekty. ,,Vždycky jsem si myslel, že nejtěžší bude rezervaci založit. Až později jsem zjistil, že mnohem obtížnější je ji ubránit před různými tlaky. Tím, jak velcí kopytníci dokázali již po několika letech území proměnit a zatraktivnit, tak záměrů na jiné využití současné rezervace spíše přibývá. Nejde jen o různou zástavbu části rezervace nebo jejího těsného sousedství, ale třeba i komerční pastvu hospodářských zvířat a podobně," nastínil Dalibor Dostál některé problémy, se kterými se světově unikátní rezervace velkých kopytníků potýká.

Rezervace velkých kopytníků vznikla v bývalém vojenském prostoru Milovice v roce 2015. Se současnou rozlohou 350 hektarů je největší v České republice. Patří ke světově nejsledovanějším českým projektům posledních let. Opakovaně o ní psala média na pěti kontinentech, včetně prestižních titulů jako New York Times, Washington Post nebo BBC. Rezervace v současné době chová tři desítky zubrů, dvě stáda divokých koní a dvě stáda zpětně šlechtěných praturů. Je první místem na světě, které chová tyto tři klíčové druhy velkých kopytníků v rámci jedné rezervace. Projekt získal řadu prestižních ocenění, jako Cenu Josefa Vavrouška, Cenu udržitelnosti SDGs nebo Cenu prezidenta festivalu Ekofilm.

Mezi další zelené hrdiny patří například Tadeáš Kula a jeho knihy.cz, skupina Bumblebee a jejich čmelíny nebo Jaroslav Hruška a jeho ekofarma s moštárnou. Celkem televizní cyklus představí dvanáct zelených hrdinů.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů